Sebastian Kox

installatie - interactief - performance - audiovisueel - digitale technologie

Mijn werk beweegt zich tussen de grenzen van ervaringstheater en installatiekunst. Vaak is het publiek direct betrokken en heeft het een mogelijkheid haar eigen ervaring te sturen. Het werk benadrukt aspecten van groepsgedrag, systemen en de impact van technologie die onbewust ons gedrag en denken beïnvloeden.


Influencer - Live performances op het internet waar het publiek de keuzes van de hoofdpersoon bepaald. In samenwerking met: Mezrab, gespeeld op: Terschelling (Oerol festival), ARS Electronica (Digitale editie).
Circle of boredom - In samenwerking met: Henny Overbeek, Werner Urban Een kinectische audio installatie geinspireerd op een beweging zonder doel, gemaakt uit verveling. Met het werk willen we de kijker even laten mijmeren, en haar grip laten verliezen op het alledaagse. Zoals een haardvuur.
Ellis - Performance. Ellis gaat over een geautomatiseerde toekomst waarin zorg moet worden verdiend, met behulp van slimme apparaten en apps die alles monitoren, observeren en registreren. De bezoeker kreeg een smartphone en koptelefoon en werd via virtuele personages in een app en met interactieve slimme apparaten zelfstandig door de kamers van het huis geleid. Genomineerd voor de Prix Europa, in de categorie ‘Digital Media’ In samenwerking met: VPRO Medialab, Daan Colijn. Locatie: Dutch design week 2018, Eindhoven.
The Oracle - Performance. In samenwerking met: URLAND Een engine gebouwd die live in verbinding staat met vier goddelijke entiteiten. Op een 50 meter breed scherm ontmoet het publiek AZOR THE CREATOR, HARWAT THE PROTECTOR, KURT THE DESTROYER and MARZAN THE JOKER. Deze alwetende entiteiten namen de vorm aan van een vier fluide geometrische objecten. Locatie: TedX AmsterdamED, Amsterdam
Feit en Fictie - Performance/spel Een absurdistisch spel gebaseerd op complottheorieën, waarheden en verdraaide feiten. Hierbij moest de deelnemer stellingen beoordelen als feit of fictie. De stellingen werden niet getoetst op waarheid, om punten te scoren hoefde de deelnemer alleen maar bij de meerderheid te horen. De ervaring was bedoeld om te prikkelen en discussie uit te lokken over hoe media kan worden gebruikt om een waarheid te manipuleren. Locatie: Betweter festival, Bevrijdingsfestival Vlissingen, IMPAKT Festival, Utrecht, Vlissingen
EVIL WEBLORDS II - In samenwerking met: URLAND. In de game begeef je je in de virtuele wereld van het Internet anno 2016. King Suckerborg en zijn Evil Weblords regeren met harde hand. Waar cyberspace vroeger symbool stond voor vrijheid, gelijkheid en het recht op privacy, is het nu een kapitalistische politiestaat waarin iedereen bewust of onbewust gebruikt en gemonitord wordt door een handvol grote bedrijven. Stap in de schoenen van een collectief en versla de Evil Weblords in hun eigen territorium. Locatie: Theater Rotterdam, European Arts Festival, Night of the Nerds, Het Huis Utrecht, Highlight festival, Front Row, Dordtse cultuurnacht, Rotterdam, Osnabruck (Duitsland), Eindhoven, Utrecht, Delft, Amsterdam, Dordrecht
Wisselkantoor - Sociaal experiment. Bij Het Wisselkantoor kregen de 55.000 bezoekers van Lowlands willekeurig een rood of blauw bandje wanneer ze het festival betraden, zonder te weten waarvoor het diende. In alle door ons ontworpen media-uitingen werd vervolgens gesuggereerd dat er wel degelijk verschil was tussen de twee groepen. Wie ontevreden werd met zijn bandje, kon terecht bij Het Wisselkantoor om van kleur te wisselen. Daar belandde de bezoeker in een bureaucratisch doolhof, met acteurs als tegenspelers en vervreemdende ruimtes. Uitgevoerd op Lowlands 2014.
Het Spookhuis - Theatrale Installatie. In deze coproductie met PIPS:Lab begon de ervaring in de wachtrij en bouwden we een duister doolhof waarin de bezoeker werd geconfronteerd met zijn grootste angst: zichzelf. Het spookhuis was open tussen 2012 and 2013 op het PIPS:lab HQ, NDSM werf, Theater Frascati, The Breaking walls festival, Festival Jonge Harten en Lowlands 2013.