Brigitte Jansen

archives - artistic research - collage - communication - design - digital technology

Brigitte Jansen is a graphic designer and project leader in the cultural sector. Her work focuses on research, experimentation and new forms of learning. As a designer, Brigitte is interested in combining forms of interaction from the physical and digital world. In this way she emphasizes everyday interactions in her work. Brigitte designs websites and poster, but also museum installations and creates them with found footage. She is part of the art collective MADLAB Studio.
Brigitte also works as a project leader, art mediator and curator for various cultural institutions. She has led numerous research projects for institutions such as the Netherlands Institute for Sound and Vision, Showroom MAMA, Museum Boijmans Van Beuningen etc. She specializes in the creative reuse of heritage and currently works as a program manager at Het Nieuwe Instituut. Here she is working on setting up a network for archive design and digital culture.


Breakup - Een interactieve break-up letter. Momenteel alleen beschikbaar voor desktop: www.brigittejansen.com/archive/suiker/
Pottery
fragile relationships - Dit werk, bestaande uit een drieluik, exploreert de relatie tussen eten en de samenkomst van familie.
Cut-up past - Een serie werken die een nieuwe vertellen van het verleden maken door 36mm dia's op te snijden en te combineren.
Collective searchterms - Het werk collective searchterms is een experiment tussen de wisselwerking van artistieke interpretaties en online erfgoedcollecties. Het beoordeelt de betekenis en interpretatie van een grote hoeveelheid digitale erfgoedobjecten door middel van een artistiek proces tussen schrijver Gino van Weenen en ontwerper Brigitte Jansen. Het startpunt van dit werk is het gedicht Bert van de Bus van Gino van Weenen. De woorden van het gedicht zocht ik ieder apart op via de erfgoed website www.geheugenvannederland.nl. Hiermee ontstond een beeldarchief van 126 beelden. Uit dit beeldarchief selecteerde ik beelden om een nieuw werk mee te maken. Dit leiden tot een zine waarin 16 beelden in een nieuw verband bij elkaar gebracht werden. Deze zine gaf ik aan Gino, zonder uitleg over het proces, met de vraag een nieuw gedicht te maken bij de zine. Het nieuwe gedicht, genaamd Vergeten Dorp werd weer woord voor woord in Geheugen van Nederland opgezocht en leiden tot een nieuw beeld gebruik makend van 6 erfgoedobjecten. Dit beeld werd weer aan Gino gegeven, zonder uitleg, om een nieuw gedicht te laten maken. Het nieuwe gedicht, Het is onderweg, leiden het tot een interactieve website waar beeld en woord samen kwam. In dit werk is het proces net zo belangrijk als de verschillende beelden en teksten die ontstaan zijn. Het speelt met het interpreteren van beeld en woord op zowel artistiek vlak als wel zoekmachines en metadata. Waar Gino in zijn beleving steeds een nieuwe aanleiding had, gezien hij niet bekend was met het proces, bleef de thematiek van de verschillende gedichten redelijk hetzelfde. Het laat zien dat de beelden en de interpretatie van zowel Gino als mijzelf dezelfde soort betekenis bewerkstelligden.
HER-itage - Een ongoing project waarbij ik digitaal erfgoed gebruik om collage's te maken.
Open Media Art - Het project Open Media Art liet opkomende ontwerpers en kunstenaars nieuw werk creëren met de open audiovisuele collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Met dit project stimuleerde Beeld en Geluid om het deel van de collectie dat beschikbaar is gesteld onder open licenties te laten hergebruiken. In de vorm van een talentontwikkelingstraject van acht maanden kregen vijf makers de kans om nieuw werk te maken in reactie op, of gebruik makend van, deze collectie. Het project beoogde de makers op zoek te laten gaan naar innovatieve, interdisciplinaire concepten die de creatieve waarde van erfgoed collecties versterken. Gedurende het traject kwamen de makers regelmatig samen om hun individuele projecten te bespreken. Voor elke bijeenkomst was een externe coach met expertise op het gebied van (online) mediacultuur uitgenodigd. De resultaten van het project waren zowel online als offline gepresenteerd worden in het voorjaar van 2016. Met deze intensieve samenwerkingen hoopt Beeld en Geluid niet alleen onze kennis over het werken met open licenties en hergebruik te delen, ook hoopt zij in dit proces meer inzicht te krijgen in de wensen en verwachtingen van de creatieve sector. In 2019 werd dit project vervolgd in samenwerking met Het Nieuwe Instituut onder de titel Open Archief.
Kunst kijken met Boijmans - Kunst kijken met Boijmans is een onderzoek naar online kunstbeleving door middel van Art Mediation in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen. Het project onderzocht de mogelijkheden om een digitale omgeving te ontwerpen waarin de beleving en de interpretatie van verschillende kunstwerken uit de kunstcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen getoond kunnen worden. Door in deze digitale tentoonstellingsruimte interpretaties te tonen van verschillende kunstwerken, wordt de bezoeker uitgedaagd de werken intenser of anders te beleven en een eigen mening te vormen over het werk. Voor het project Kunst kijken met Boijmans waren we benieuwd hoe Art Mediation en de daarbij behorende gesprekstechnieken doorvertaald kunnen worden naar online interacties. Het onderzoek keek hoe met behulp van vernieuwende vormen de beleving van een kunstwerk online het beste tot zijn recht kan komen. Welke interacties en visuele representaties passen hier het beste bij? Maar nog belangrijker hoe kan de representatie ervoor zorgen dat een bezoeker het kunstwerk daadwerkelijk beleeft?
Open Archief - Hergebruik van digitale collecties in musea en archieven levert nieuwe verhalen in mogelijk verrassende, vernieuwende vormen op. Het Nieuwe Instituut en Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid nodigen makers uit om nieuw werk te maken met gebruik van archiefstukken uit hun digitale collecties. Aan de hand van een Open Call zijn in 2019 drie makers geselecteerd die hun ideeën zullen uitwerken tot drie nieuwe, autonome mediawerken. In het najaar van 2019 zijn deze werken tentoongesteld in Het Nieuwe Insituut. Open Archief brengt makers en erfgoedinstellingen met elkaar in gesprek over het belang van creatief hergebruik van erfgoed en het beschikbaar stellen van online collecties. Makers worden uitgenodigd om te experimenteren met de mogelijkheden van digitale erfgoedcollecties op creatief, technisch en auteursrechtelijk gebied. De kennis over hergebruik die tijdens dit talentontwikkelingstraject wordt opgedaan, wordt gedeeld met makers en erfgoedprofessionals, onder andere via een blog (www.openarchief.com) waarop makers hun ervaringen delen en het creatieve proces zichtbaar maken, een symposium waar makers en erfgoedprofessionals in gesprek gaan over creatief hergebruik van erfgoedcollecties, en een publicatie met aanbevelingen over hergebruik, auteursrecht en duurzame opslag. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaanfonds. In 2020 geven Beeld en Geluid en Het Nieuwe Instituut vervolg aan dit project. https://www.beeldengeluid.nl/kennis/projecten/open-archief https://www.beeldengeluid.nl/kennis/blog/open-archief-creatief-hergebruik
Mindmeditation.net - Mindfulness en meditatie worden door steeds meer mensen gezien als onze redding van het digitale online leven. Heeft technologie te veel invloed op ons en zijn we daarom op zoek naar zenmeesters en yogadocenten die onze gedachten kunnen beïnvloeden en aanpassen? Het werk MindMeditation.net brengt meditatie en onze onlinewereld dichter bij elkaar. Het werk, een drieluik van websites, brengt wat extra Zen in je leven. MindMeditation.net is een onderzoek naar het hier en nu van de digitale wereld. Het onderzoekt de fysieke handelingen van meditatie en online interactie, om deze werelden sterker met elkaar te verbinden. Zo kan iedereen binnen hun online lifestyle een lichte meditatie doen. Het brengt rust in de social media storm. Dit werk is van 18 september tot 22 november 2020 te zien in de tentoonstelling The Self Design Academy van MU Artspace. Foto door Boudewijn Bollmann