Hieke Pars

environment - public space

The urban transformation is preferably the working area of ​​visual artist Hieke Pars. Zooming in on details and small (daily) actions, she brings complex social processes back to a human level.


Grondverzet - Met een tak schreef ik in 2019 het woord ‘Grondverzet’ in het zand op een bouwterrein op het moment van grondverzet en het bouwrijp maken van het terrein. Het publiek van deze handeling waren de voorbijgangers op straat. Het bouwterrein verwoestte in enkele dagen Proefpark De Punt dat hier in Rotterdam West gedurende 15 jaar als buurtpark organisch was ontstaan.
Grond-Werken, De Balustrade - De balustrade bij A Tale of A Tub in Rotterdam was tijdens de tentoonstelling 'The Ground Up And The Washed Down' van 08.07. - 27.08.2023 bedekt met een laag van de ondergrond van Rotterdam. Ik gebruikte restanten boormonsters, afkomstig van het gesloopte Maasgebouw en de Glashaven in Rotterdam. Dit werk was eerder voelbaar dan zichtbaar was. Het aanraken van de balustrade liet steeds meer sporen achter. Ook bij de huidige tentoonstelling in A Tale of A Tub [november 2023) is het Balustrade Grond-Werk nog daar. De aluminium geverfde ondergrond komt langzaam weer te voorschijn. Foto: LNDW studio
Grond-Werken, Sculptuur/B - Deze sculptuur maakte deel uit van de groepstentoonstelling 'The Ground Up And The Washed Down' in A Tale of A Tub, Rotterdam van 08.07.-27.08.2023. De sculptuur bestaat uit fijn zand, kleiig, zwak organisch, kalkhoudend, oxidatie reductie. Extractie: 2022. Museum Boijmans Van Beuningen. De grond van het voetstuk bestaat uit klei, slap, zwak organisch, restenhout. Extractie: 2021. Feyenoord City. Nieuwe Maas.
VerPlaatsEn - Het verplaatsen in de publieke ruimte is een handeling die waarde verleent aan dat wat verplaatst wordt, het maakt deze zichtbaar en activeert de waarneming. In de nieuwe context ontstaat ruimte voor vragen stellen, verhalen en verbeelding. In een Park in Rotterdam West maakte ik in 2021 een tijdelijke barrière van daar weggegooid brood. De dagelijkse bezoekers van het park en de omringende bewoners waren toeschouwer en deelnemer. De geplaatste barrière van weggegooid brood kan bij het publiek in het park vragen oproepen, confronteren, irriteren, verontwaardiging oproepen en zichtbaar maken. De barrière van gedumpt brood kan zo een vorm van protest zijn tegen de grenzeloze productie en overconsumptie van wegwerp voedsel. Meerdere kunstenaars leverden een bijdrage aan het project VerPlaatsEn, waarin ik een complex probleem op een speelse en lichtvoetige wijze aan de orde stelde. Een beeldend en documentair verslag in de vorm van een handgemaakte publicatie presenteerde ik in Leeszaal Rotterdam West.
Het Sokkelbeeld - Op de foto zie je een sculptuur gemaakt met een brokstuk [heipalen]beton, gedroogde en verse natuurklei. Het brokstuk beton komt van een bouwterrein in Rotterdam West ,waar ik ook met een wilgentak het woord Grond-Verzet in een berg bouwzand kraste. Te zien op de tentoonstelling Passages en passant van Gert Rietveld en Hieke Pars in de gang van het Goethe Institut, Rotterdam. 28.10-25.11.2022
Grond-Werken, de vloerschildering - In de gang van het Goethe Institut, Rotterdam was tijdens de tentoonstelling van Gerrit Rietveld en Hieke Pars in de serie Passages en passant deze grondschildering te zien. De voorbijgangers vroegen zich af of ze deze grondschildering moesten ontwijken of aanraken. Ook werd er overheen gelopen en zo ontstonden er steeds meer voetafdrukken op de grond. 28.10.-25.11.2022
Grond-Werken, grondschildering-straatstenen - Passages en passant, een expositie van Hieke Pars en Gert Rietveld in de gang van het Goethe Institut Rotterdam 28.10.-25.11.2022. De restanten straatstenen verzamel ik op een locatie in Rotterdam West waar de grond na 15 jaar weer afgesloten wordt met nieuwbouw en straatstenen. In dit werk in situ heb ik op de straatstenen een laag grond aangebracht, de ondergrond van Rotterdam.
Grond-Werken, 5x - De grondvormen op de houten paneeltjes ontstaan door het gieten van vloeibare grond. Ik gebruik restanten van boormonsters van de ondergrond van Rotterdam. De boormonsters worden in het Grondlab onderzocht en vervolgens als afval weg gegooid. 'Grond-Werken, 5x' was te zien in het atelier van Petra Laaper in de Insulindestraat-Rotterdam bij een gezamenlijke presentatie tijdens Het Groot Rotterdams Atelier weekend op 16.09 - 17.09.2023
Déplace - In tijdelijke werken in de openbare ruimte verplaatst Hieke Pars materialen die zij daar aantreft zoals boomblad, weggegooid brood of snoeitakken. In deze verplaatsing kan een nieuwe betekenis ontstaan zoals een afzetting, barrière, overdwarse sculptuur of een obstakel. In het beeld Déplace (2019) heeft Pars snoeitakken van populieren overdwars op een fiets-/voetgangerspad zorgvuldig opgestapeld. In 2020 was de foto van Déplace als poster te zien op de Pleinweg in Rotterdam zuid tijdens de publieke tentoonstelling van meer dan 400 kunstwerken verspreid over Rotterdam.
Crazy Horse en het ‘Indianendorp’ - “Je verkoopt geen grond waar mensen op lopen”, is een citaat van Crazy Horse (1849-1877). Op de sticker staat het citaat van Crazy Horse en jongeren die hun buurt Laag Zestienhoven II (in de volksmond het ‘Indianendorp’ genoemd) verdedigen; een buurt die voortdurend bedreigd wordt door uitbreidingsplannen van onder meer het naburige vliegveld. De sticker werd in 2012 op meerdere momenten buiten bij de ingang van Laag Zestienhoven II geplakt. In 2012 verscheen de foto in de Grote Rotterdamse Kunstkalender.