Leontien Wiehink

environment - conceptual - design - history - objects - public space - jewelry - urban

Leontien Wiehink studied architectural design at the Academy of Art and Industry (AKI) in Enschede. After graduating in 2004, she started working as a public space designer at various architectural firms. In addition, she trained as a goldsmith. In 2015 she founded her own studio in which she focuses on art in public space, outdoor products and jewelery.

Her work often consists of lines. She does this from a strong architectural perspective and with a sense of geometric simplicity.


Haven - ‘Haven’ is een verwijzing naar het ontstaan van de stad. Er werd een dam in de rivier de Rotte gelegd. Aan de dam werd een haven gesticht. Deze haven zorgde voor handel, waardoor de stad groeide. ‘Haven’ is een lijnenspel van rails, waarover de kranen zich bewegen, met op de voorgrond een havenkraan. Waarvan slechts een gedeelte te zien is. Ze zijn beide in verschillend perspectief weergegeven. Het lijnenspel is met witte vinyltape in twee verschillende breedtes uitgevoerd.
Spiegeling - 'Spiegeling' is een onderdeel van Kwartier, tijdelijke kunsttoepassingen in de openbare ruimte, van 2004 tot en met 2007. Het is een herinnering aan de overstromingen van Almelo. Op de Koornmarkt is met wegmarkeringstape de spiegeling van de omringende bebouwing in lijnen weergegeven. De Spiegeling is vanaf één standpunt in het juiste perspectief waarneembaar.
Kubus - De Richtersgang wordt als onprettig ervaren. De gang is smal, de wanden zijn hoog en er komt weinig daglicht. Door een ruimte te creëren in de Richtersgang met een menselijke maat, wordt de gang aangenaam en nodigt uit om doorheen te lopen. In deze ruimte is een compositie van vlakken weergegeven, die naar voren of naar achter lijken te komen. De vlakken onstaan door de bestaande ramen en deuren, die aanwezig zijn in beide gevels, te omlijsten. De kubus is opgebouwd uit lijnen wegmakeringsverf in een warmgele kleur. Deze kleur staat voor positiviteit, zon, licht en veiligheid. De verf wordt voorzien van glasparels, zodat de lijnen reflecteren in het donker.
Vensters - De kunsttoepassing bestaat uit twee grote, verticale vensters: een vereenvoudigde weergave van een venster van de woningen aan de Spoorsingel. De vensters zijn verschoven van elkaar weergegeven met een reflectie van het zonlicht. Zo ontstaat er een doorkijk, gelaagdheid van de gevel. Het linker venster loopt door naar de andere gevel. De vensters zijn in perspectief weergegeven. Als je vanaf het station loopt, zie je de vensters in het juiste perspectief. Zowel de noordgevel van het station als het herinrichtingsplan van het Proveniersplein verwijzen naar het ontstaan van de wijk. De gevel van het station is bescheiden vormgeven, en is transparant. Hiermee lijkt de gevel op de gevels van de woningen uit de Provenierswijk die veel hoge ramen hebben. In het herinrichtingsplan van het Proveniersplein wordt de singel doorgetrokken volgens het oorspronkelijke ontwerp.
Look at both sides - Voor de open call van het London Festival of Architecture 2020 ontwierpen Monice Janson en ik een zitmeubel voor de Londense wijk Cheapside. Cheapide was in de middeleeuwen hét marktcentrum van Londen. Marktkramen bestonden toen uit driehoeken. We bouwen ons zitmeubel daarom op uit 300 driehoeken. Op de bank lees je ‘Look at both sides’ in een lettertype dat meegaat in de constructie van de bank. Met de tekst stimuleren we de gebruiker om de omgeving vanuit verschillende richtingen te bekijken. Daarom ook de zit-mogelijkheden op twee niveaus.
De Gedenktuin - ‘Als je dood bent, krijg je een huisje onder de grond.’ Deze uitspraak brengt Monice Janson en mij op het idee om een plek voor troost voor kinderen te ontwikkelen. We noemen het ‘De Gedenktuin’. Om kinderen te helpen bij het afscheid nemen, het herinneren en hun verlies een plek te kunnen geven. Een huis staat voor geborgenheid en een plekje hebben. De huisjes hebben nissen. In die nissen kunnen kinderen een steen, brief of knutsel neerleggen. Ter nagedachtenis aan een opa, oma, zusje of neefje die er niet meer is. Op de bank en huisjes lees je poëzie. Poëzie kan voor steun zorgen of aanleiding zijn tot een gesprek. De eerste Gedenktuin is te bezoeken op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam. Op degedenktuin.nl vind je meer informatie. De Gedenktuin kan ook door andere gemeenten / partijen afgenomen worden.
Z-Fence - Z-Fence is ontstaan vanuit een patroon met de letter z van zee. Z-Fence symboliseert de kustlijn: een natuurlijke scheiding tussen land en zee. Z-Fence is een omheining voor binnen en buiten en kan worden toegepast als hekwerk, balkonhekwerk, roomdivider of gevelpaneel. Ook andere toepassingen zijn bespreekbaar. Ik ontwikkelde Z-fence in samenwerking met Monice Janson (typografisch vormgever). Z-Fence wordt geproduceerd door HB International. Meer informatie vind je op www.z-fence.com.
Sieraden - De Venster- en lijnbroche zijn geïnspireerd op 'Vensters' op de gevels van het appartementencomplex aan de Spoorsingel.