Monice Janson

analytical - conceptual - communication - design - public space - language

My art makes you stop and your thoughts wander for a moment. They emphasize where you are and tell you about the uniqueness of that place - I give a place an identity. I design monumental art expressions with letters and language for residential areas, bridges, companies, buildings, schools and public space.


Monice Janson - DE GEDENKTUIN ROTTERDAM - ‘Als je dood bent, krijg je een huisje onder de grond.’ Deze uitspraak brengt Leontien Wiehink en mij op het idee om een plek voor troost voor kinderen te ontwikkelen. We noemen het ‘De Gedenktuin’. Om kinderen te helpen bij het afscheid nemen, het herinneren en hun verlies een plek te kunnen geven. Een huis staat voor geborgenheid en een plekje hebben. De huisjes hebben nissen. In die nissen kunnen kinderen een steen, brief of knutsel neerleggen. Ter nagedachtenis aan een opa, oma, zusje of neefje die er niet meer is. Op de bank en huisjes lees je poëzie. Poëzie kan voor steun zorgen of aanleiding zijn tot een gesprek. De eerste Gedenktuin is te bezoeken op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam. Op degedenktuin.nl vind je meer informatie. De Gedenktuin kan ook door andere gemeenten / partijen afgenomen worden.
Monice Janson - HEEN EN WEER RIJSWIJK - Voor de kopgevel van een appartementencomplex in RijswijkBuiten bedacht ik een wijkaccent: iets dat indruk maakt, dat je onthoudt en een volgende keer, wanneer je er weer bent, herkent. RijswijkBuiten is geliefd bij gierzwaluwen en vleermuizen. Om de gierzwaluw-populatie in stand te houden, liet ik nestkasten onderdeel zijn van mijn ontwerp. In de letters, gemetseld in tegelverband, zijn de nestkasten verwerkt. Gierzwaluwen vliegen heen-en-weer uit de letters heen-en-weer. Ook de omwonenden gaan heen-en-weer, in de plint komen namelijk winkels. Ik werkte in opdracht van Dura Vermeer en in samenwerking met architecentenbureau Inbo.
Monice Janson - BRUGGEDICHT PARKHAVENBRUG ROTTERDAM - In opdracht van stichting de Zoek naar Schittering maakte ik een ontwerp van een gedicht van Ester Naomi Perquin, dat zij speciaal voor deze plek schreef. Mijn ontwerp is te lezen op het onderdek van de Parkhavenbrug en verschijnt als de brug open gaat.
Monice Janson - WE ZIJN ER BIJNA ZEEWOLDE - Voor Scouting Landgoed Zeewolde bedacht ik samen met Leontien Wiehink een markering als afrastering tussen de weg en een voetpad. De markering bestaat uit de tekst ‘We zijn er bijna’, een liedje dat iedereen uit zijn jeugd kent en binnen de scouting vaak wordt gezongen. De houten driehoeken, een verwijzing naar een ‘klassieke’ tent en zeil, gaan een relatie aan met de letters en nemen naarmate je dichter bij de ingang komt toe. De afstand tussen de driehoeken neemt af. De markering staat voor verwachtingen hebben en spanning voelen over wat er gaat komen. De markering heeft als doel het landgoed zichtbaar en beter vindbaar te maken voor omwonenden en voor bezoekers.
Monice Janson - ACGT ROTTERDAM - Voor de vijfde verdieping van het Erasmus MC bedacht ik een kunstuiting. In het laboratorium voor Population Genomics verwerken laboranten grote hoeveelheden bloedsamples en lezen daarin de DNA-volgorde uit: een code van zo’n 3,2 miljard G-, T-, C-, en A-lettertekens in een specifieke volgorde. Deze lettertekens zijn het uitgangspunt voor mijn ontwerp. Ik plaats de letters in de vorm van een helix, een soort strengen. De strengen nemen toe hoe dichter je bij het lab komt en vormen samen een soort van toegangspoort. Loop je onder ‘de poort’ door, dan word je overweldigd door de vele letters boven je. Sta je te wachten op de lift, dan kun je in de huid kruipen van de laborant en proberen - de variaties - te ontdekken. Sommige letters hebben namelijk ‘een foutje’: een t mist een horizontaal streepje en een g het stukje rechtsboven.
Monice Janson - AMICORUM RIJSWIJK - Op de dakrand van de gevels van woningen in Buitenplaats Syon (Rijswijk) lees je Latijnse teksten uitgevoerd in metselwerk. De teksten vertellen over de geschiedenis van de locatie en de activiteiten die in de gemeenschappelijke binnentuin plaatsvonden en gaan vinden. O.a. ‘amicorum esse communia omnia’: onder vrienden is alles gemeenschappelijk. Het lettertype heb ik speciaal ontwikkeld voor Buitenplaats Syon. Ik werkte in opdracht van Dura Vermeer en in samenwerking met architectentenbureau By Carmen.
Monice Janson - OBJECTIEF | SUBJECTIEF ROTTERDAM - Er zijn weinig gebeurtenissen die we zo gezamenlijk doormaken als de Covid crisis. Het coronavirus maakt geen onderscheid. We kregen allemaal te maken met dezelfde maatregelen. Tegelijkertijd heeft iedereen de crisis op zijn eigen manier doorgemaakt. In De Passage van het Erasmus MC plaatste ik professionele en persoonlijke uitspraken van wetenschappers naast elkaar. Dit herinnert de kijker eraan dat wetenschappers ook gewoon mensen zijn.
Monice Janson - BINCKPARK DEN HAAG - Voor BinckPARK, een industrieel ogende parkeergarage in de Haagse Binckhorst, bedacht ik een elementengevel bestaande uit een repeterend patroon van B’s en P’s – de beginletters van ‘Binck’ en ‘PARK’. Deze letters zijn overhoeks duidelijk te lezen, terwijl een loodrecht zicht juist veel transparantie biedt. Naast een ruimtelijk spel zorgt deze open structuur voor voldoende daglicht en natuurlijke ventilatie in het parkeergebouw. Het lettertype, dat ik speciaal voor de parkeergarage bedacht, is terug te vinden in de plint: in de huisnummers en als woordbeeld op de parkeergarage. Ik werkte in samenwerking met architectenbureau Groosman en in opdracht van VORM.
Monice Janson - THUIS ZIJN AMSTERDAM - ‘De entree van De Bongerd geeft je nog niet het gevoel van thuiskomen,’ merkte Jelle van Ooijen van woningcorporatie Eigen Haard op. Dit was de aanleiding om een letterobject met licht te ontwerpen. Het woord ‘thuis’ refereert naar een lichtstreep van een gordijn die net niet dicht is. ‘Zijn’ is vol aangelicht en staat voor warmte en gezelligheid. Een bewoner van de Bongerd merkte op: ‘Ik woon hier nog maar net en voel me nu al thuis.’ Ik werkte in opdracht van woningcorporatie Eigen Haard.
Monice Janson - Z-FENCE DEN BOSCH - Z-Fence is ontstaan vanuit een patroon met de letter z van zee. Z-Fence symboliseert de kustlijn: een natuurlijke scheiding tussen land en zee. Z-Fence is een omheining voor binnen en buiten en kan worden toegepast als hekwerk, balkonhekwerk, roomdivider of gevelpaneel. Ook andere toepassingen zijn bespreekbaar. Ik ontwikkelde Z-fence in samenwerking met Leontien Wiehink (ontwerper openbare ruimte). Z-Fence wordt geproduceerd door HB International. Meer informatie vind je op www.z-fence.com.