Rianne Zijderveld

artistiek onderzoek - analytisch - archieven

Rianne Zijderveld (NL, 1990) is werkzaam als curator, redacteur en schrijver. Leidend in haar projecten zijn de processen die plaats vinden bij het publiekelijk maken van een kunstobject en de wijze waarop deze haar toeschouwer ontmoet en ontvangen wordt. Binnen de tentoonstellingsruimte en het boek, wordt een dynamisch spel aangegaan tussen (visuele) argumenten en het publiek. De conceptuele uitdaging ligt in de wijze waarop deze ontmoeting plaats vindt. Dit heeft geleid tot diverse tentoonstellingen, publicaties en teksten.

Sinds 2020 runt Rianne Zijderveld het initiatief Unformed Informed (Publishing). Een uitgever van "bibliografische documenten" binnen de kunsten.


Wat ik je nog wilde zeggen, TENT Rotterdam - ‘Wat ik je nog wilde zeggen’ een onderzoeksproject dat van oktober 2020 tot maart 2021 werd tentoongesteld bij TENT Rotterdam en in april 2022 in de vorm van een publicatie zijn publiek opnieuw zal bereiken.‘Wat ik je nog wilde zeggen’ is een conceptueel onderzoek, tot stand gekomen in samenwerking met Dean Bowen, over de poëzie en de macht van woorden, over verschuivende betekenissen, misvatting en misleiding, over woorden verliezen en woorden vinden. De achterliggende motivatie voor dit project komt voort uit de observatie van talige interacties en situaties in deze stad. Rotterdam is een veeltalige stad en een stad van de woordkunst. Maar ook een stad waar taal vraagstukken en fricties opwerpt tussen de verschillende lagen van de samenleving. Wat betekent dit voor wie deelgenoot kan zijn van gesprekken over onze leefomgeving en sociale verhoudingen, vroegen Dean en ik ons af. Hoe kan een gesprek over taal geïnitieerd worden? Taal is meerstemmig, constant in beweging en onderhevig aan vele factoren. Voor deze tentoonstelling en publicatie is eenzelfde dynamische opzet gekozen. In een speciaal ontworpen ruimtelijke/grafische setting wisselen verschillende constellaties van beeldende kunst en gedichten elkaar af. Zo ontstaat een steeds veranderende dialoog—een ruimtelijk gedicht, waarin onze talige werkelijkheid als poëtische geste wordt verkend en ontleed. (Fotografie: Aad Hoogendoorn)
Wat ik je nog wilde zeggen, methodiek - De sociale ruimte wordt in grote mate gedefinieerd door taal en de talige interactie tussen mensen. De taal die we gebruiken, of waarmee we ons geconfronteerd zien—van de soort taal of woordkeuze tot de toon, het ritme of de intensiteit ervan—kan schuren of gladstrijken, verbinden of in de weg zitten, paden effenen of obstakels opwerpen. Taal bepaalt hoe we in staat worden gesteld door de fysieke wereld te navigeren. Het is de onderliggende drager van elke stap die we zetten, bewust of onbewust. ‘The Explanation of How a Connection Creates an Obstruction’ door Studio Dennis Vanderbroeck is geïnspireerd door deze impact van taal. Deze ruimtelijke installatie creëert een fysieke ervaring die op een abstracte manier, zonder woorden, de mogelijkheden en de obstructies die taal kan bieden intuïtief invoelbaar maakt. De installatie verbindt alle ruimtes van ‘Wat ik je nog wilde zeggen’. Het vormt de drager voor het gehele project, en de setting waarbinnen verschillende beeldende kunstwerken en gedichten de dialoog met elkaar zullen aangaan en uitnodigen om het gesprek over taal te voeren. ‘The Explanation of how a Connection Creates an Obstruction’ gaat ook een dialoog aan met de architectuur van TENT en stuurt zo de bewegingen van de bezoeker. Dwingend genoeg om je te helpen navigeren door de conceptuele propositie van de tentoonstelling, abstract genoeg om hier je eigen beleving aan toe te kunnen voegen. (Fotografie: Aad Hoogendoorn)
‘Het geschreven gesprekspartner’, onderdeel van Wat ik je nog wilde zeggen - Dean Bowen selecteerde voor de tentoonstelling ‘Wat ik je nog wilde zeggen’ een aantal tekstuele werken die binnen de ruimtes van TENT Rotterdam het dialoog aan gaan met de beeldende werken. Ik liet ze samenkomen binnen dit object. Op verschillende momenten zijn aanwezig geweest; Derek Otte, Kerel; Dean Bowen, Apathy, de dagen; haltes van tramlijn 8; Daniel Dee, Mathenessebrug; Gemeente Rotterdam, de taalspiraal (beleidstekst taal in Rotterdam); Babs Gons, Ga terug naar je eigen land; Gershwin Bonevacia, De scholen zijn dicht; Chery Salinas, Birthing Art From the Ugly; Jana Beranová, De schepper slaapt (Fotografie: Aad Hoogendoorn)
‘Expositie in Opbouw’, de BOUWPUT, Amsterdam, 13.12.2019. - In plaats van een statische groepstentoonstelling, samen te stellen met (geselecteerde) objecten gemaakt door de huurders van broedplaats BOUW, stellen curatoren Rianne Zijderveld en Fadenka van der Sloot vraagtekens bij het cureren zelf. Hoe selecteer je de objecten? Wat betekent cureren als we alleen de visuele aspecten van de objecten kennen? Welke correlaties kunnen tussen objecten worden geïdentificeerd wanneer ze in verschillende composities worden geplaatst? ‘Expositie in Opbouw’ is een live cureer performance van 4 uur, waarin naar antwoorden wordt gezocht en nieuwe vragen ontstaan. Getoonde objecten van: Bob Waardenburg, Het Gildelab, Peim van der Sloot, Cian-Yu Bai, Ko Aarts, Itamar Gilboa, studio Josha, Marnix Postma, Clary Stolte, Daan Mars, studio Floris Wubben, Meike Sier, Malou van der Molen, Lemon Garments, By Brown, Logic Locks, Hans van den Ban, Natalia Coleman, Brigitte de Langen, AGA LAB, Roman Zhuk. Concept: Rianne Zijderveld, curatoren: Rianne Zijderveld en Fadenka van der Sloot, fotografie: Fadenka van der Sloot. In opdracht van Broedplaats BOUW