Lieke Muis van der Meer

installatie - publieke ruimte - sociaal-maatschappelijk - urban - artistiek onderzoek

Lieke van der Meer doet sociaal-ruimtelijke projecten en maakt kunstinstallaties. Ze analyseert en speculeert over sociale fenomenen in de stad, duurzaamheid en mobiliteit. De gevonden patronen verstoort of viert ze met haar installaties die de toeschouwer vaak betrekken en activeren. Haar werk bevindt zich vaak in de publieke ruimte.

Na haar opleiding Liberal Arts and Sciences aan Universteit Utrecht, studeerde ze Spatial Design aan de Willem de Kooning Academie waar ze in 2021 afstudeerde. Momenteel heeft ze haar studio in Rotterdam.


Hemellichaam (2022) - Op zoek naar de grenzen van het tensegrity bouwen. De compositie volgt door het balans tussen duw- en trekkrachten. Buis voor buis. Het is een organische gegroeid kunstwerk dat niet-regelmatische geometrische lichamen viert en onderzoekt. Tensegrity is een techniek waarbij er een nauwe interactie is tussen trekkrachten, opgevangen door draden, en duwkrachten die door de buizen wordt gecompenseerd. Een kleine verandering in de lengte van een draad heeft grote invloed op de compositie. De installatie hangt sinds 2022 in het atrium van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan de IJssel.
Stoeppleintjes (2022) - Tiles out, tiles in. The new tiles activate a wide pavement in the neighbourhood Feijenoord, Rotterdam. The little intervention creates a space to play and meet spontaneously. This work is created during the mini-residency at the Sportkantine, Rotterdam.
Zebra Machine (2021-heden) - De Zebra Machine is een verfmachine die speelt met de situatie van de straat. De machine verlengt de lijnen van een zebrapad met een verf op basis van krijt. De universeel bekende witte lijnen over de hele lengte van de weg, verandert de praktijk van de straat en nodigt iedereen uit om hun weg te gaan. Het huidige korte zebrapad is namelijk een symptoom van hoe we de publieke ruimte inrichten. Het vertelt ons dat de beweging van de auto prioriteit heeft over de beweging van andere gebruikers van de straat, zoals voetgangers en fietsers. Deze prioritisering zorgt voor een gewelddadige en vervuilende omgeving die de leefbaarheid van de stad belemmert. De architecturale schilderperformance met de Zebra Machine is een reactie op de uitkomsten van mijn onderzoek naar de beleving van voetgangers in Rotterdam d.m.v. gesprekken, mental maps en beeldmateriaal. Het project is mijn afstudeerwerk van de Willem de Kooning Academie waarvoor ik werd genomineerd voor de Drempelprijs.
Wind Bike (2019) - Cycling with the wind in your back is nice. Sailing with the wind in your back on a bike is even better. Emil Hübner and I assembled a sail on our cargo-bike and made a tour through Zeeland in the south of the Netherlands. The speed of the bike increased up to 30 km/h!
Plato’s Poem - Installatie van metaal en elastiek. In samenwerking met Beyza Uyar.