Fonds Kwadraat ondersteunt en investeert in talentvolle kunstenaars door middel van een rentevrije lening, in de vorm van een revolving fund. Het geld wordt uitgeleend, komt in maandelijkse termijnen binnen drie jaar terug en wordt weer uitgeleend aan een andere kunstenaar. Op deze manier ondersteunt Fonds Kwadraat met een bescheiden kapitaal vele kunstenaars. Door de jaren heen zijn leningen verstrekt aan vele kunstenaars, fotografen en ontwerpers van naam, zoals Ed van der Elsken, Claudy Jongstra, Fiona Tan en Marnix Goossens.

Doel

Met CBK Rotterdam Fonds Kwadraat willen we beeldend kunstenaars en kunstenaarsinitiatieven de mogelijkheid bieden nieuw werk of projecten te ontwikkelen, uit te voeren en te presenteren. CBK Rotterdam heeft hiertoe kapitaal ingebracht, dat is aangevuld met een bedrag van Fonds Kwadraat.

Voor wie

Rotterdamse kunstenaars ingeschreven bij CBK Rotterdam en Rotterdamse kunstenaarsinitiatieven. Beeldend kunstenaars die de afgelopen drie jaar een subsidie van CBK Rotterdam hebben ontvangen, kunnen zonder toetsing een rentevrije lening afsluiten bij Fonds Kwadraat. Je kunt dan elk moment een aanvraag indienen.

Waarvoor

De leningen zijn bedoeld voor het ontwikkelen, maken en presenteren van nieuw werk of een nieuw project, denk bijvoorbeeld aan een expositie of presentatie in binnen- of buitenland, een residency, een fotoboek of kunstenaarsboek, een prototype, een website of voor de aanschaf van apparatuur.

Maximale bijdrage

€ 8.000. Voor een lening van meer dan € 5.000 is een borgstelling vereist. Eindexamenstudenten van kunst- en designacademies kunnen een lening van maximaal € 800 aanvragen. Een lening wordt in maximaal drie jaar afgelost.

Procedure

Vraag de lening digitaal aan via de website van Fonds Kwadraat. Geef bij je aanvraag aan dat je gebruik wilt maken van CBK Fonds Kwadraat. Een commissie beoordeelt de aanvragen op professionaliteit (curriculum vitae), de kwaliteit van je werk en de kwaliteit van het project waarvoor de lening wordt aangevraagd (artistieke kwaliteit, haalbaarheid, financiële verantwoording). Na goedkeuring van je aanvraag teken je een overeenkomst voor de maandelijkse aflossing per automatische incasso.

Voordelen

Rotterdamse kunstenaars die de afgelopen drie jaar een Ontwikkeling en Onderzoek (O&O) of Impuls en Verdieping (I&V)-subsidie hebben ontvangen, kunnen zonder extra toetsing een rentevrije lening afsluiten bij Fonds Kwadraat. Kunstenaars die een renteloze lening ontvangen, krijgen niet alleen een financieel duwtje in de rug; ze worden ook onderdeel van de Fonds Kwadraat-community. Fonds Kwadraat probeert het werk van kunstenaars die een lening krijgen zoveel mogelijk binnen hun netwerk te promoten. Dat gebeurt via de socialmediakanalen, maar ook tijdens atelierbezoeken en diners die ze organiseren voor hun donateurs. Ook worden er regelmatig evenementen georganiseerd voor kunstenaars en ontwerpers die Fonds Kwadraat nog niet zo goed kennen. Hierbij ligt de nadruk op voorlichting.

Deadlines 2024

17 maart
19 mei
15 september
10 november

Meer informatie

www.fondskwadraat.nl

Twijfel je of je project in aanmerking komt, neem dan contact op met Gili Crouwel van Fonds Kwadraat, 020 6255112, info@fondskwadraat.nl.

Je moet inloggen om een aanvraag te kunnen doen.