Kunstenaar:
Maurice Meewisse

Titel
Comes to Pass

Budget CBK Rotterdam
€ 10000,00

Jaar van toekenning
2018

Soort aanvraag
O&O subsidie

Het kunstenaarschap is een werkgebied dat continu verandert, door invloeden van buiten en door interne overwegingen. Hoe gebeurtenissen van invloed zijn, is een vraag die Maurice Meewisse zich stelt sinds hij zich performancekunstenaar noemt. “Mijn interesse is dan specifiek welke rol menselijke handelingen daarin spelen- wat heeft dat voor invloed op de omgeving- wat kan mijn rol daarin zijn - en wat zijn de gevolgen van mijn daden?” Met deze vraag wilde hij zich aanmelden voor de post-master van a.pass in Brussel, een setting waar de productie van een kunstwerk niet het belangrijkste is, maar waar hij theoretische kennis kan opdoen en onderzoek kan doen in een groep internationale kunstenaars. Dit onderzoek zal het uitgangspunt zijn voor zijn projecten tijdens zijn jaar bij a.pass en zal het kader vormen voor projecten buiten a.pass.

In 2003 studeerde Meewisse af aan de Willem de Kooning Academie, een jaar later behaalde hij zijn master op de Post St.Joost. In die jaren maakte hij in kunstruimtes en op culturele festivals grote houten installaties, waarmee hij zijn lijf via fysieke arbeid als gereedschap gebruikte. Het was werk dat ook de lichamen en blikken van bezoekers dirigeerde. In de jaren tien verschoof zijn praktijk naar performance, gecombineerd met ruimtelijke ingrepen, proces en object samenvallend. Die verbondenheid van locatie, proces, geschiedenis en hoe iets ontstaat, wilde hij nader onderzoeken. De wil om zijn oeuvre met deze theoretische verdieping te versterken, vormde een opzet waar de O&O-commissie enthousiast mee instemde.

In 2018 begon Meewisse bij a.pass waar hij zijn onderzoeksvraag aanpaste. Gaandeweg merkte hij dat zijn positie als kunstenaar in het werk belangrijker was en er meer rol in moest spelen, zo ontstond een studie naar context in bredere zin. Hij vertaalde dat naar interventies met objecten en toeschouwers die daarin deelnemers werden. Zo werkte hij toe naar performances die gingen over de rolverdeling van hemzelf en anderen, wat een grote verdieping betekende, “omdat in de basis a.pass een training in kritisch denken is. Dit heeft me geholpen om het discours rond mijn werk beter te begrijpen, wat hopelijk mijn werk gerichter en scherper maakt.”