Kunstenaar:
Hester Scheurwater

Titel
Sincerely not yours

Budget CBK Rotterdam
€ 10000,00

Jaar van toekenning
2019

Soort aanvraag
O&O subsidie

Al jaren is Hester Scheurwater op sociale media actief met maatschappijkritische zelfbeelden, agerend tegen de vertrutting en dubbele moraal van de gecommercialiseerde mainstream beeldcultuur. In 2019 schreef ze een O&O-plan om dat protest te verdiepen door te onderzoeken hoe ze dat zou kunnen doen in de publieke ruimte. Ze wil het vrouwelijke lichaam tonen, met zijn volmaaktheid of onvolmaaktheid, om de grens te slechten tussen de eeuwenoude blik van de (mannelijke) kunstenaar en het (vrouwelijk) onderwerp. Hiervoor wilde ze een beeldend pamflet maken van tegenbeelden, in samenwerking met andere vrouwen, tegen de clichés van fruit, rozenblaadjes en regenboogicoontjes op sociale media. Scheurwater: “In dit onderzoek staat de ambivalentie van de vrouwelijke objectivering en haar (nep?) identiteit centraal om zo de beeldcultuur ter discussie te stellen. Het zijn (mijn) beelden over beelden, (mijn)beeld tegen beeld, (mijn)beeld ter vervanging van beeld (reframing).”
Vanuit feministisch perspectief zet Scheurwater anti-beelden in tegen de vermeende seksuele passiviteit van vrouwen, zoals in 1933 gepropageerd door het boek ‘De Volmaakte vrouw’ van gynaecoloog Van de Velde. Dit pareert ze met provocatieve anti-kwetsbare vrouwbeelden. Die publiceerde ze al vroeg op de toen nog jonge sociale media, waar ze steeds verwijderd werden, en ze vond podia in galeries, kunstbeurzen en musea zoals het Van Gogh Museum en Paris Photo. De O&O-commissie vond haar aanvraag een relevant onderzoek met een sterke boodschap, en verwachtte dat de samenwerking met andere vrouwen een nieuwe impuls oplevert. Ook het onderzoek naar het digitale domein maakte nieuwsgierig naar de uitkomst.
De O&O-bijdrage wilde Scheurwater aanwenden om een feministische beeldtaal en de female gaze te onderzoeken door te kijken naar bestaande beelden en tegenbeelden. Vervolgens wilde ze een goede vorm voor haar pamflet vinden, bijgestaan door feministische auteurs, en ze nam deel aan verwante feministische bijeenkomsten. Ze vond acht modellen om te fotograferen, een voor haar nieuwe werkwijze, waarvan ze de resultaten verwerkte in acht zines en bestemde voor een presentatie bij Frank Taal in november 2020.