Kunstenaar:
Robert Glas

Titel
Afwezigheid van alle schuld

Budget CBK Rotterdam
€ 5818,00

Jaar van toekenning
2019

Soort aanvraag
O&O subsidie

‘Predictive policing’ is een verzamelnaam voor alle manieren waarop de politie sinds 2008 big data doorzoekt en daaruit informatie wint ter preventie van misdaad – bekritiseerd wegens de weinig transparante algoritmes en vooroordelen. Robert Glas wil vooral de effecten van predictive policing benaderen: wat heeft het voor invloed op de toerekenbaarheid van schuld? Wat betekent het voor de rechtstaat als de handhavende macht de voorspelbaarheid van de mens gebruikt, terwijl de rechterlijke macht deze wegwuift en mensen op hun eigen verantwoordelijkheid wijst . Glas: “Hoe inconsistent mag een rechtsstaat als geheel zijn?” Denk aan verdedigingen als ‘mijn cliënt kon niet anders’ vanwege een moeilijke jeugd, en uitspraken met gedwongen zorg. Uit dit vooronderzoek wil hij uiteindelijk een korte film maken over dat spanningsveld tussen statistische voorspelling en schuld.
Via fotografie, film en installaties onderzoekt Glas de formele structuren van de staat, diens wetten en regels, en de technologie die daarvoor gebruikt wordt. In 2019 kreeg hij de Charlotte Köhler prijs en zijn werk is getoond in de Kunsthal, Foam en het Van Abbemuseum, waaronder eerdere O&O-projecten. Ook dit nieuwe plan sprak de O&O-commissie aan, als een onderzoek dat een esthetisch en maatschappelijk urgent samenspel op zal leveren.
Na deze toekenning wist Glas van het Rotterdamse politiesysteem een voorbeeld van predictive policing te bemachtigen, namelijk een voorspellende kaart voor straatroof. Hij koos daarop een locatie voor de film, die zich deels ook in de rechtbank afspeelt, te combineren met een hersen-MRI van een acteur - drie beeldonderzoeken. Het script ging hij schrijven tijdens een artist-in-residence fellowship bij het NIAS en bij de Rijksakademie in Amsterdam. Door de eerste fase van dit filmplan onder te brengen in een O&O-project, kreeg hij de ruimte voor beeldexperimenten zonder op een vooropgesteld eindresultaat aan te koersen, een vrijheid waar zijn praktijk in de lange termijn voordeel van heeft. In 2020 voltooide hij de film, met de titel Afwezigheid van alle schuld.