Kunstenaar:
Momu & No Es

Titel
F.A.T.A.L

Budget CBK Rotterdam
€ 10000,00

Jaar van toekenning
2021

Soort aanvraag
O&O subsidie

In de Mexicaanse woestijn, bij Naica, ligt een compleet unieke grot met de prachtigste kristalformaties, alsof het een lichtschat bevat. Gefascineerd door die grot schreven Momu & No Es een plan om het interieur van een grot, in een niet al te verre toekomst, te ontwerpen. Met audio, sculptuur en andere elementen willen ze een unieke futuristische versie maken van een katabasis, het onderaardse type grot uit de antieke onderwereld. De geologie ervan lijkt te zijn gevormd door menselijk handelen, en wordt met geloof en amuletten en suggestie omgeven. Noties van tijd, duisternis en licht vormen er een andere realiteit dan daarbuiten. “De stukken herinneren ons aan de menselijke drang om af te dalen, en aan het feit dat die ondergrondse ruimten plaatsen zijn die tijdelijk en indirect worden bewoond, van heiligdommen tot verborgen schuilplaatsen. Dit is een reis door een transformatie.”

Momu & No Es bestaat uit Lucía Moreno en Eva Noguera. Beiden doorliepen een kunstopleiding in Barcelona en later aan het Dutch Art Institute. Hun werk is te zien geweest in galeries en kunstcentra in Barcelona, den Haag, Amsterdam, Mexico, Madrid, Havana, Tokyo, en dichterbij in Gallery Joey Ramone. In hun dynamische installaties, video’s en performances zoeken ze de grenzen op van fantasie en obscure symboliek, zoals een performance met laseranimatie die ze in 2016 met TENT bij het Nieuwe Instituut toonden. De O&O-commissie noemde hun werk intrigerend en verleidelijk en ze vindt dat de manier waarop de kunstenaars in dit plan technische, inhoudelijke en praktische problemen willen overkomen, goed past bij de O&O-regeling.

Momu & No Es beginnen met drie tot vier maanden onderzoek naar objectgeoriënteerde ontologie, “een filosofische positie waarin objecten onafhankelijk van de menselijke waarneming bestaan en de centrale rol van het menselijk perspectief in de traditionele filosofie in twijfel wordt getrokken.” Ze verdiepen zich in de katabasis, de onderwereld, petroarcheologie en de communicatie en zorg binnen onderaardse schimmelnetwerken. Parelachtige objecten, hars, stalactieten en stalagmieten, decoratieve vormen, toekomstgerichte materialen, combineren ze met een soundscape op basis van een echolocatiesysteem tot een immersief zintuiglijke ervaring. “Via een artistieke benadering willen we vragen over tijd, de mens, transformatie en objecten onderzoeken vanuit het perspectief van de tijd en de objecten zelf.” De eindresultaten zullen ze exposeren in Brussel en Rotterdam.