Kunstenaar:
Cihad Caner

Titel
I, the green marble: the (hi)story of my witness and memory

Budget CBK Rotterdam
€ 9750,00

Jaar van toekenning
2019

Soort aanvraag
O&O subsidie

In het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York bevindt zich achter het hoofdpodium een groen marmeren platform. Een onderzoek naar dit theaterpodium is voor Cihad Caner een studie om te zien hoe de VN zich presenteert naar de wereld. Nu politieke landschappen veranderen, is dit groene platform voor Caner een manier om niet te vergeten: “want herinneren, maar ook vergeten, wordt een sociaal sterk gepolitiseerd proces.” In deze vergaderzaal van de VN komen wereldleiders al sinds 1945 samen – het groene podium heeft dit alles, het politieke theater, meegemaakt. In tekst en met theatertechnieken wilde Caner dit marmer een hoofdpersoon maken die vertelt wat hij gezien heeft, een voor hem nieuw type werk.

Hoe media en visuele informatie ons beeld van de werkelijkheid beïnvloeden, is een thema in het onderzoekswerk van Cihad Caner. Begonnen als journalistiek fotograaf, maakte hij na zijn afstuderen aan het Piet Zwart Institute in 2016 de overstap naar beeldende kunst. Sindsdien koppelt hij fotografie aan video, sculpturen, tekst en virtual reality. Installaties exposeert hij in tentoonstellingen wereldwijd. In I, the green marble was het marmer een sterke metafoor vond de O&O-commissie, die vertrouwen had door de kwalitatieve beroepspraktijk van de kunstenaar.

In de uitwerking stelde Caner enkele vragen centraal. Kun je een historisch narratief schrijven vanuit een object? En wat gebeurt er met politiek als het in theater verandert? Heeft theater en spektakel de politiek ondermijnd? Hij begon zijn onderzoek met een historische studie, via de Oude Grieken naar Arendt en Ranciere en naar moderne politiek en esthetiek. Het scriptschrijven overlegde hij met peers via feedbacksessies, en in zijn schrijfkwaliteiten voelt hij zich door dit project versterkt. Het eindresultaat, een video, presenteerde hij bij Gallery Joey Ramone tijdens het IFFR en Art Rotterdam, en online.