Kunstenaar:
Laurence Henriquez

Titel
VIATA MEA (VTM)

Budget CBK Rotterdam
€ 9900,00

Jaar van toekenning
2021

Soort aanvraag
O&O subsidie

VTM oftewel Viata Mea, mijn leven, is de titel van een transmediaal verhaal over een Roemeense Mpath-worker, en haar kwetsbare clientèle. Mpaths zijn rollenspelers in een EEAS-dienst, ‘empathy-as-a-service’, waar je mensen kunt inhuren om een rol te spelen als familielid, partner, vriend of anderszins platonische gelegenheid. Dit bestaat al in Japan, een land dat technologisch gezien het voorland is van de rest van de wereld. Rond zo’n soort dienst wilde Laurence Henriquez een breder verhaal vertellen over onze tijd: “We leven in een tijdperk van vervreemding, isolement en ennui, waarin steeds meer van onze tijd wordt gemonopoliseerd door digitale platforms waarvan het hele bedrijfsmodel berust op onze voortdurende onzekerheid en vervreemding. De COVID-19 pandemie heeft de onderliggende problematiek alleen maar verergerd.” EEAS-acteerdiensten bieden vriendelijkheid en catharsis, wat hij in zijn kunstwerk zou willen nabootsen met video-sharing of gig economy apps en transmediale verteltechnieken.

Henriquez streeft ernaar om narratieven te scheppen over de belangrijkste trends in onze tijd en verbeeldt die in film. Eerdere onderwerpen waren smart cities, waterschaarste, gender, technologie en de persoonlijke levensverhalen van mensen die hij wereldwijd ontmoet. Zijn films worden vertoond op internationale filmfestivals en zijn meermaals bekroond. Behalve kunstenaar is hij communicatiespecialist en als zodanig gespecialiseerd in digitale en sociale media, maar dit plan vroeg aanvullende technologische kennis die hij nog niet had. Zijn aanvraag werd gehonoreerd door de O&O-commissie die het een goed geschreven plan met grote verdiepende stappen vond, van een kunstenaar met een sterke, overtuigende en professionele praktijk en zeer eigen stem.

Henriquez begon met zich te verdiepen in alle technische benodigdheden, tussendoor schreef hij aan het script. Daarvoor reisde hij naar Boekarest. In de praktijk bleek de beoogde app-technologie onhaalbaar, wel vond hij er creatieve contacten om de film mee te ontwikkelen. Super Nova is een productiebedrijf dat is gespecialiseerd in LHBTQ+ en feministische thematiek, en Glitch.shop een bureau gespecialiseerd in participatief design en mobile apps. Met hen schoot hij in november 2021 de film, waarbij Glitch.shop hem hielp met de visuele identiteit, UX mechaniek en een marketingcampagne. Het resultaat wilde hij tonen in Rotterdam in de alternatieve cultuurscene die de stad rijk is en die een jong creatief publiek aantrekt waar hij zich met zijn werk op richt.