Kunstenaar:
Alice Ladenburg

Titel
Your (tree) guide to Rotterdam

Budget CBK Rotterdam
€ 9523,00

Jaar van toekenning
2020

Soort aanvraag
O&O subsidie

Voor architectuurstad Rotterdam wilde Alice Ladenburg een alternatieve stadsgids ontwikkelen door veertien bomen als architectonische monumenten te beschouwen. Deze bomen wilde ze opvoeren als bijzondere bezienswaardigheden, deel van de gebouwde omgeving, en als getuigen van heden en verleden. Ladenburg combineert wetenschap, techniek, botanie en geschiedenis met persoonlijke ontmoetingen, observaties, en overdenkingen. Een onderliggende vraag is: hoe kunnen objectieve en subjectieve perspectieven van bomen de individuele ervaring en het begrip van de stad verrijken? Met dit project wil de Britse kunstenaar meer contact krijgen met de Nederlandse kunstwereld en de gids aanbieden aan kunstruimtes en Rotterdamse locaties. Tegelijkertijd is haar doelgroep breder. “Ik wil graag dat iedereen die geïnteresseerd is in het ontdekken van Rotterdam de kans krijgt om deze gids te gebruiken.”  

Ladenburg studeerde schilderkunst in Edinburgh en culturele geografie in Londen. Haar projecten begeven zich op de grens van kunst en wetenschap en geven structuur aan de complexe en irrationele wereld waar we in leven. Ze was te gast in kunstruimtes in Engeland en Nederland en deed onderzoek in bossen in Malawi, Ghana en Schotland. Al tien jaar werkt ze samen met economen, ecologen en andere wetenschappers. Beeldende kunst is voor haar een manier om verschillende terreinen te verbinden en te visualiseren, iets wat Ladenburg doet in performances. Met deze boekvorm is Ladenburg een nieuwe weg ingeslagen. Dat vond ook de O&O-commissie die in het plan zowel mooie technische als poëtische uitgangspunten zag, en geloofde dat de gids van meerwaarde zal zijn voor de kunstenaar en voor anderen. Ladenburg richt zich ermee op toeristen en op Rotterdammers die hun stad op een andere manier willen verkennen en begrijpen.  

Voor dit project las Ladenburg over de geschiedenis van de stad, deed botanisch onderzoek, verzamelde data, maakte tekeningen, schreef observaties, en maakte met een laserscanner 3D-beeltenissen van de bomen. In juli 2021 verscheen 'Veertien bomen van Rotterdam: een gids voor stadsverkenning'. De boekpresentatie met stadswandeling en gastsprekers organiseerde Ladenburg met uitgever PrintRoom en Peter Foolen, die het boek samen met haar had ontworpen. De samenwerking met Jens van der Zee van Wageningen University & Research op het gebied van de laserscan leidde tot ideeën voor een nieuw project: samen willen ze het stedelijk gebied in 3D-scans vangen. Voor dit toekomstige project vonden ze al verschillende partners.