Studio Art Office | Filmavond Off Screen X Studio Art Office

Woensdag 15 mei presenteren Off Screen en Studio Art Office een selectie van korte films en kunstvideo’s in WORM. De films zijn mede tot stand gekomen dankzij een financiële impuls via de regelingen Praktijkbijdrage en Onderzoek & Ontwikkeling (O&O). De filmmakers worden in het Engels geïnterviewd door Luca Tichelman (Off Screen) en Petra Laaper (Studio Art Office). Alle films zijn ondertiteld.

The Spectacular: How small can the all-encompassing absence be?
Marco Douma & Roel Meelkop
2024, 10 minuten
Vult massa het beeld in deze film met betekenis? Of is het een vacuüm dat het beeld uitwist en de film transformeert? De Rotterdamse beeldend kunstenaar Marco Douma maakt digitaal bewerkte beelden van houtskooltekeningen en creëert zo wat hij een ‘ondefinieerbare ruimte’ noemt. Met vertraagde, abstracte muziek van mederegisseur Roel Meelkop biedt The Spectacular een reflectie op het snijvlak van tijd en ruimte.

Riflesso sull’Arco
Olphaert den Otter
2024, work in progress, 10 min

Op uitnodiging van componist Richard Rijnvos werkt Den Otter aan een animatiefilm bij het gelijknamige muziekstuk . Gezien de dynamische aard van het stuk breidt hij zijn filmervaring op het gebied van beweging en gelaagdheid uit en verandert zijn analoge werkproces;
Hoe kan gelaagdheid worden zowel getekend, geschilderd of digitaal geproduceerd als geïntegreerd en getimed?

Red Dust (preview)
Katja Verheul
2024, 17 minuten
Een paar keer per jaar kleurt de lucht rood in Frankrijk. Zandstof uit de Sahara wordt door een luchtdrukverschil van Noord-Afrika naar Zuid-Europa geleid. Dit stof, een tijdcapsule met cesium-137 afkomstig van de Franse kernproeven in Algerije, bedekt alles. De film legt de impact bloot van een oorlog die nooit is uitgevochten. Een Franse veteraan en studenten archeologie delen en speculeren over wat er herinnerd zal worden en wat voor altijd onder het zand verborgen zal blijven.

A Cactus, A Ladder and a Boot
Salvador Miranda
2023, 10 minuten
Deze korte film volgt drie jonge Mexicaans-Amerikaanse vrouwen terwijl ze een spelletje ‘Heads Up’ spelen in de schaduw van de grensmuur. Met behulp van kaarten uit het Mexicaanse spel “Lotería” raden ze om de beurt de kaart die op hun voorhoofd is geplakt, terwijl deze kaarten, beladen met Mexicaanse stereotypen en uitdrukkingen, een symbolische betekenis krijgen tegen de achtergrond van de grensmuur op een apart scherm. A Cactus, A Ladder and a Boot duikt in de complexiteit van gemengde identiteit en de evoluerende iconografie van het grensgebied.

Trees of Rotterdam
Alice Ladenburg & Ollie Palmer
2024, 12 min

De film is een portret van de stad Rotterdam en haar groenste inwoners: de bomen, waarvan er meer zijn dan mensen. In een enkel virtueel shot in monochroom vliegen we dwars door de stad en horen we verhalen over deze groene reuzen. Het kunstmatige van de beelden steekt schijnbaar af tegen de verbeelde natuur, maar verstrengelt daar uiteindelijk mee. Zoals de stad ook haar bomen omarmt en andersom.

Praktische informatie
Datum: woensdag 15 mei 2024
Tijd: 20:15 – 22:30 uur
Locatie: WORM Rotterdam
Tickets: €7,50 of gratis met Cineville-pas

meer informatie & tickets bestellen

Beeld: A Cactus, A Ladder and a Boot, Salvador Miranda