The Prejudiced Hierarchist - Teaser van mijn afstudeerfilm van de Master Animatie aan het Master Institute of Visual Cultures in Den Bosch, Cum Laude. De film is gebaseerd op de stroming van dierenemancipatie en laat zien waarom wij ons hierarchische denkbeeld als mens tegenover niet-menselijke dieren zouden moeten veranderen. Op dit moment staat de film nog niet online, omdat deze op diverse filmfestivals wordt getoond. Te weten: Tblisili International Animation Festival '21, Animac International Animation Film Festival of Catalonia '22, Monstra Lisboa Animation Festival '22 and Kaboom Animation Festival '22 en er staan er meer op de planning.
Kweekvlees als optie voor boeren - Voor het onderzoek van Prof. Dr. Cor van der Weele van Wageningen Universiteit maakte ik illustraties gedurende het onderzoeksproces, als een conversatietool voor diverse focusgroepen die ze organiseerde. Van der Weele is gespecialiseerd in sociologie en is al vele jaren geïnteresseerd in de ontwikkeling van kweekvlees. Dit onderzoek focuste op boeren: hoe worden zij geraakt door de ontwikkeling van kweekvlees en zouden zij eigenlijk een rol kunnen spelen in de productie van kweekvlees? Er liggen hier kansen voor meer diervriendelijke en kleinschalige veehouderij, 2021.
EYE Filmmuseum 75 Jaar - Voor de verjaardag van het EYE Filmmuseum in Amsterdam werd ik samen met 4 klasgenoten van de Masteropleiding animatie gevraagd een animatie te maken om dat te vieren. We gebruikten historisch filmmateriaal uit het archief van het museum en ik ontwierp hiervoor de karakters die van frame naar frame dansen. De video is opgenomen in de collectie van het museum.
Door de ogen van de Wolf - Project in samenwerking met studio Het Proces. Ik maakte deze illustratie voor een expositie voor kinderen over de terugkeer van de wolf in Nederland. De illustraties moesten gesimplificeerd zijn, om het mogelijk te maken ze levensgroot op karton te printen en uit te snijden. Als bezoeker loop je dus door mijn illustraties heen.
Boijmans Plan B - Maarten Bijl bedacht samen met een groep studenten van het Zadkine college allerlei concepten om Museum Boijmans van Beuningen toegankelijker te maken voor doelgroepen die vanuit zichzelf (bijna) nooit naar het museum gaan. Zij vroegen mij om al deze ideeën samen te voegen in een infographic illustratie, een opengewerkte plattegrond van het museum waar al die dingen plaatsvinden. De vierkante tekening moest worden verdeeld in negenen: het werd een online expositie op instagram. Op de afbeelding zie je post 5: Ontmoet. Bekijk de hele illustratie op mijn website.
Lijnen langs de lijn – Stadstekenaar 2019 - In 2019 werd ik gevraagd als Stadstekenaar van Rotterdam (een traditie) door een samenwerking van de Kunsthal, het Stadsarchief van Rotterdam en CBK Rotterdam. Ik kreeg het thema Sport mee, en ging als niet-sporter op onderzoek uit in de stad. Uiteindelijk maakte ik vier grote werken met pen en potlood. De kleurrijke en karikaturale illustraties geven de diversiteit van sport in Rotterdam weer, van teamsporten tot individuele sporten, op het land en in het water. De tekeningen laten de verbindende factor zien van sportverenigingen als ontmoetingsplek. De sporten die ik tegen het decor van de stad Rotterdam combineer, zijn zeer uiteenlopend – zo koppelde ik aikido aan freerunning en roeien aan zwemmen - waardoor surrealistische collages ontstaan. De werken werden geëxposeerd in de Kunsthal, een eer.
Vice Versa - De eerste frame voor frame korte animatie die ik maakte. De film visualiseert een persoonlijk verhaal. Geanimeerd in Toon Boom Harmony. Dit was een project voor mijn master studie aan de Master Institute of Visual Cultures in Den Bosch, 2021.
Bird’s Eye View - Ik maakte mijn eerste animatie muziekvideo voor een Rotterdamse band genaamd Elephant. In deze tijden is online presentatie natuurlijk belangrijker dan ooit, en ik werk graag aan visuele verhalen.
Bast – De Bomenpodcast - Bast – De Bomenpodcast vertelt verhalen over de weerbarstige band tussen boom en mens. De boom raakt aan diverse thema’s, zoals klimaat, biologie, historie, mythes, poëzie, bureaucratie en stadsplanning. Een boom kan ook veel emoties oproepen. Bomen hebben belangrijke functies in onze leefomgeving en zijn onderwerp van gesprek op wereldschaal. Zij zorgen regelmatig voor discussie en velen zien bomen als redders van de wereld in de strijd tegen klimaatverandering. Maar wat weten we eigenlijk over deze organismen? Bast wordt een speciale leer- en luisterervaring die als audiotour door heel Nederland fungeert. We laten betrokken en bevlogen mensen aan het woord en geven de boom daarmee een stem. Iedere aflevering is gewijd aan één boom. De Pilot over een Treurwilg in Eindhoven is nu online te beluisteren. In 2020 hebben we in Dordrecht een speciale audiotour ‘De Bomen van Dordt‘ langs negen bomen gemaakt, je kunt een mooie route lopen en gratis online luisteren. Ik maak deze podcast samen met radiomakers Elianne Meijer en Joost Wilgenhof.
HOE DE KOE - Hoe de Koe is een eigen geïnitieerd project over de vee-industrie in Nederland. Er lijkt steeds meer bewustzijn over ons voedsel te ontstaan, maar hoe gaan de processen in deze industrie nou echt? En hoe komt het dat je met een vegetarisch dieet toch onbewust bijdraag aan de vleesindustrie? Omdat de koe het dier is dat het meeste met de Nederlandse identiteit wordt geassocieerd, begon ik met haar. Wat gaat er precies in de koe en welke producten komen er uit de koe? Ik ben bij verschillende boeren langs geweest om hun proces te observeren en heb schriftelijk onderzoek gedaan. Uiteindelijk kun je op deze infographic illustratie van 1 bij 1 meter volgen wat er met de koe gebeurd, en met haar kinderen, een stierkalf (mannelijk kalf) of een vaarskalf (vrouwelijk kalf). Met dit project hoop ik bij de dragen aan de transparantie van ons voedselsysteem, door op een toegankelijke manier hierover te leren.