Florian Borstlap

sociaal-maatschappelijk, sculptuur, samenwerking, publieke ruimte, performance, interactief, installatie, Experimenteel, Community

My work as an artist and curator is shaped by my life journey. As a child, I traveled the world with my parents, discovering how powerful stories and performances can connect people. Later, I spent 15 years working at sea as a first mate (Captain’s deputy), learning how to balance being alone with working closely with others. These experiences—working with crews from different cultures and taking on big responsibilities—taught me the value of teamwork and creativity.

From 2014 to 2022, I founded and ran The Performance Bar, where I organized over 500 performances. These events were all about experience together with others to create something new. My approach to art mixes playful ideas and humor with careful planning and thought. I’m interested in breaking down social rules and helping people feel a sense of shared ownership in art projects.

Now, I focus on creating mobile art installations that travel to different places. These installations invite people to explore art in new ways, where I encourage equal collaboration as a means of connecting people with each other and their environment. Soon, I will open a new studio called 'Het BorstLab'. Here I can experiment with other artists and visitors. In this space, we’ll blur the lines between research, rehearsal, and performance, exploring art through improvisation and experimentation.

My goal is to create interactions that feel a little awkward but also meaningful or fulfilling. Using humor, creativity, and an eye for social dynamics, I aim to break routines, celebrate the richness of life, and build spaces where people can connect, grow, and create together.

The Performance Bar
The Performance Bar - The Performance Bar (TPB) was meer dan een bar; het was een participatief kunstobject dat we ‘on the spot’ konden transformeren tot podium, instrument en canvas. Negen jaar lang, twee keer per week, werd TPB een immersieve plek waar uiteenlopende performances, happenings en presentaties plaatsvonden, waar kunstenaars en toeschouwers samen nieuwe ervaringen creëerden. Gedurende die jaren organiseerde ik niet alleen meer dan 500 happenings, maar droeg hier zelf artistiek aan bij.
The Performance Bar
The Performance Bar - De bar is mijn eigen ontwerp en benaderde ik als een kunstinstallatie. Deze installatie bevatte drumsensoren, de mogelijkheid tot videomapping, een werkende badkuip, een orgel en een volledig uitgeruste bar en bewegend podium. Later ontwierp ik ook een schilderstation voor live-paintings en een volledig uitgeruste DJ-booth met ingebouwde licht en geluidbediening.
Her Onthulling
Her Onthulling - Kunst in de openbare ruimte verandert mee met de tijd en de omgeving. Sommige werken worden gekoesterd, andere raken in de vergetelheid. Dit roept vragen op over eigenaarschap en betekenis: wie draagt zorg voor deze werken en hoe blijven ze relevant? In het eerste deel van deze performance wordt een bestaand kunstwerk zorgvuldig gereinigd en onderhouden, met respect voor de oorspronkelijke intentie van de kunstenaar. Dit proces ging verder dan materiële instandhouding; het was een vorm van actieve conservering waarin zowel de fysieke als de culturele waarde van het werk werd heroverwogen. in het tweede deel van de performance wordt het publiek en de lokale gemeenschap actief betrokken bij de herinterpretatie ervan. Door gesprekken, observaties en deelname aan de her-onthulling kregen bezoekers de ruimte om hun perspectieven te delen en nieuwe betekenissen aan het werk toe te kennen. De herwaardering van het kunstwerk vond plaats in dialoog met de omgeving. Door reflectie en co-creatie werd het werk niet alleen behouden, maar opnieuw geactiveerd als een levend onderdeel van de publieke ruimte. in samenwerking met: Jasper van den Berg
The Treehouse Club
The Treehouse Club - 🌳 The Treehouse Club een interactieve performance-installatie In de zomer van 2021 werd de verwilderde tuin van Weelde mijn speelveld—een herinnering aan eindeloze zomers vol verdwalen, scharrelen en het bouwen van hutten. Voor mij was dat altijd de ultieme vorm van vrijheid: zonder plan of doel, gewoon bouwen, samen iets laten ontstaan, ergens in verdwijnen. The Treehouse Club was een poging om dat gevoel terug te vinden en te delen. Samen met anderen ging ik op zoek naar de waarde van spel, improvisatie en tijdelijk samenzijn. Geen vaste structuur, maar een plek die groeit terwijl je hem maakt. De installatie was een hut, maar tegelijk ook een podium, een clubhuis, een belevingsruimte. We werkten intuïtief, met wat we vonden—hout, touwen, herinneringen—en lieten het publiek meebouwen aan het verhaal. In de geest van The Performance Bar vervaagden de grenzen tussen performer en bezoeker. Het publiek werd deel van het werk: ze doken in de struiken, fluisterden door buizen, lieten boodschappen achter in flessen. Er was geen script, maar er was wél een collectief gevoel, alsof je samen iets geheims bouwt. De installatie veranderde dagelijks, afhankelijk van wie er kwam, wat het weer deed, of wat we vonden in de tuin. The Treehouse Club was een ode aan verdwalen, aan de kracht van het tijdelijke en aan de speelruimte die ontstaat als je controle durft los te laten. Het was ook een voorstudie voor hoe ik nu werk: op locatie, in interactie, met performance als uitnodiging tot verbinding.
Kapsalon at Theater Rotterdam
Kapsalon at Theater Rotterdam - Immersief theaterconcept dat we samen met Tjon Rockon, Tommy Ventevogel en Theater Rotterdam mochten ontwikkelden. Bezoekers werden in kleine groepen met een lift omhoog gebracht om vervolgens via een geboortekanaal in de voorstelling terecht te komen. Hier konden ze kiezen om actief deel te nemen of te observeren.
Pop-up Studio at Winkelcentrum Zuidplein Rotterdam
Pop-up Studio at Winkelcentrum Zuidplein Rotterdam - Een mobiele installatie met opname studio in Winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam, waarin mijn interesse in interactieve en verbindende kunst samenkomt met muziekproductie. In deze installatie maakte ik samen met voorbijgangers spontaan muziek, wat resulteerde in een album van het onontdekte talent van Rotterdam Zuid. https://soundcloud.com/florianborstlap/albums
Performance tijdens Tentoonstelling The Entity of ZOON
Performance tijdens SOLO Tentoonstelling Roodkapje - The Entity of ZOON - The Entity of ZOON is een alternatieve wereld waarin verbeelding en onderzoek samenkomen. Dit project ontstond uit een behoefte aan stilte, gedetailleerde studie en een zoektocht naar betekenis in een complexe wereld. Door de magische figuur ‘ZOON’ te creëren, worden vragen gesteld over het lot van de mens, verantwoordelijkheid en de invloed van symboliek en verbeeldingskracht op ons denken en gedrag. De ontwikkeling van The Entity of ZOON omvatte dagboeken, schetsen, fotografie, muziek en lange wandelingen op plekken waar mijn reis me bracht. Dit onderzoek groeide door verschillende residenties en tentoonstellingen, waaronder een solotentoonstelling bij Roodkapje (Rotterdam, 2013). Hier werd de balans tussen introspectie en interactie tastbaar: bezoekers werden in een quarantaine-wasstraat ontsmet door performers in pakken, wat een beklemmende sfeer creëerde. Dit gevoel van dreiging en transformatie kwam terug in grote tekeningen, verfijnde sculpturen en interactieve installaties, workshops en happenings.
Dutch Snack Art
Dutch Snack Art - Dit speelse en soms humoristische project geeft gestalte aan mijn interesse in de geschiedenis en de unieke cult beleving rondom Nederlandse snacks. Hier kan ik mijn artistieke vaardigheden ook op een meer toegepaste vorm kwijt. Ik noem het Pop art gefrituurd in Nederlands culinair erfgoed. De hyper realistische sculpturen en tekeningen zijn door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en verschillende bedrijfscollecties als die van Unilever en KPMG opgenomen in hun kunstcollectie. tekeningen door Ko de Kok
Dutch Snack Art- IJsjes
Dutch Snack Art- IJsjes - Lijsten gemaakt van discodip en ijsstokjes.
Dutch Snack Art: frikandellen appreciation pagina
Dutch Snack Art: frikandellen appreciation pagina - Met deze pagina licht ik de frikandel uit om de veelzijdigheid van dit kunstproject te laten zien. Van performances en sieraden, tot tekeningen met saus op de lijst: de frikandel speelt in diverse vormen en contexten een rol. Zo presenteren we een frikandel van 1,5 meter in een koelvitrine en hyperrealistische sculpturen. Dit iconische snack-onderwerp wordt telkens opnieuw geïnterpreteerd en uitvergroot, met een focus op humor, vakmanschap en de symboliek van het

Snack Art

Datum:
In samenwerking met: Ko de Kok

Kunst om je vingers bij af te likken. De hyper realistische snacks van Florian en Ko zijn haast niet van echt te onderscheiden. Een snacktaculaire collectie met onder andere zeer realistische tekeningen hamburgers en frietjes met mayo, ijsjes, designer snack-sieraden, keramieken kroket-sculpturen voor aan de wand en nog veel meer. Cultureel erfgoed gefrituurd in Pop-Art

www.snackart.nl

The Performance Bar

Datum:
Locatie: internationaal
In samenwerking met: Stichting WORM

The Performance Bar was succesvol onconventioneel performance-art-initiatief en community die schitterde als een bar. Elk weekend kon je de bar bezoeken en versteld staan hoe artiesten en publiek de bar omtoveren tot een podium. Populair om zijn diversiteit aan bezoekers en culturele ervaringen, geprezen om het vervagen van de grenzen tussen café en theater, bar en podium, artiest en publiek.

https://www.studioborstlap.com/the-performance-bar
Deze kunstenaar heeft nog geen toekenningen.