Mijn werk richt zich voornamelijk op alledaagse processen van betekenisgeving en waardebepaling. Aan de basis ligt een gewoonte om materiële, auditieve en linguïstische fenomenen in mijn directe omgeving te verzamelen. Door deze fragmenten te redigeren en herkaderen, kom ik tot ruimtelijke, grafische, tekstuele en auditieve werken die elk op andere wijze op zoek gaan naar een subtiele aandachtspoëzie. Geïnspireerd op George Perec’s noties rond het infra-ordinaire, richt ik me op de ruimte waarin dingen over het hoofd worden gezien: omdat het alledaagse wordt gekenmerkt door zijn herhaalde aanwezigheid, wordt ze te weinig in vraag gesteld. Mijn onderzoek vertrekt vaak vanuit een concrete omgeving en bevraagt de culturele en psychologische nuances van haar achterliggende aandachtsregime.
The Rehearsal
Een oefening in performance als performance, repetitie van een opgedragen tekst.
A polar bear in a snowstorm
Een reeks ruimtelijke interventies als onderdeel van een zomerresidentie in Rib, Rotterdam, waaronder: een pétanqueterrein; een in opdracht gemaakte Ikebana-bloemencompositie; een presentatie van Nature had its time, een publicatie van Lukas de Ryck en Nikolaas Verstraete die reflecteert op de planten in Joris-Karl Huysmans' A rebours; een essay geschreven als persoonlijke reflectie op vijf jaar professionele betrokkenheid bij de kunstruimte, opgevoerd tijdens de finissage.
Shelf Life
Een tentoonstelling in mijn boekenkast tijdens South Explorer, met werken op papier van Matt Hinkley, Ash Kilmartin, Liesbeth Van Heuverswijn en mezelf.
"Soms,"
Een zelfgeorganiseerde tentoonstelling begeleid door een fabel van de Nederlandse auteur Toon Tellegen, over kleine gebaren van groot belang.
Short Pieces That Move!
In 2022 werd SPTM! geïnitieerd als een uitgeverscollectief gericht op de toegankelijkheid van publiceren (goedkoop, anti-gatekeeping, anti-prestige) en dat processen van editen, ontwerpen, drukken en publiek maken allemaal gelegenheid bieden om van elkaar te leren. Het collectief werkt nauw samen met zowel nieuwe als ervaren schrijvers en organiseert geregeld workshops als deel van een voortdurend open onderzoek. Ze publiceren ongeveer 8 pamfletten per jaar.
Het Moordenaartje
Gedurende een half jaar deed ik de redactie en het ontwerp van Het Moordenaartje. Deze wijkkrant werd uitgegeven door Rib en gedistribueerd in Charlois, een sterk gentrificerende buurt met nogal heterogene gemeenschappen. De krant verzamelde een veelheid aan lokale stemmen en gebeurtenissen—niet om ze te verenigen, maar om ze als artistieke collage in de straten te herintroduceren. De naam van de krant is ontleend aan een stoomtram die de wijk ooit onveilig maakte.
Studio Lieneman
Met Studio Lieneman ontwerp ik posters, flyers, publicaties en andere gedrukte zaken, hoofdzakelijk binnen de culturele sector. Met een artistiek-grafische achtergrond biedt de studio een andere manier om experimenteel om te gaan met het organiseren en communiceren van informatie.
Sticks and bells may make me dwell but chimes will never herd me
A display of walking sticks decorated with bottle caps and 'Stocknagel', to be taken by the audience during their visit to the Graduation Show of the Piet Zwart Institute's MFA. The sticks can be used as a tool to discover the exhibition with, as an appendix which traces one's path and location, as a simple instrument with which to play together in temporary collectivities.
Ever Widening Circles / Early World Catalogue
Ever Widening Circles is een radioshow op Radio WORM, Rotterdam, sinds januari 2021 samen gepresenteerd met Ash Kilmartin. Deze live audiocollages bevatten muziek, veldopnames en geluidskunst. Sinds december 2023 presenteren we als duo Early World Catalogue op Operator Radio: een maandelijkse ochtendshow voor afgeleide luisteraars. Verder hebben we gespeeld op andere online radiozenders: Tirkultura (Riga), Palanga St Radio (Vilnius), Good Times Bad Times (Rotterdam) en elders.
Oratory Services
Een reeks performances die ik organiseerde in de openbare ruimte rondom Rib. De OS introduceerden nieuwe geluiden in de buurt, die samensmolten met het reeds bestaande lawaai, zoals het geknal van illegaal vuurwerk of geknars van renovaties. De deelnemende kunstenaars speelden met de sociale fonetiek van alledaagse uitingen, waarbij ze elkaar echoden en open stonden voor de onvermijdelijke feedback van de buurt. De performances bleven onaangekondigd en werden in video gedocumenteerd.
4uurtje
4uurtje was een reeks luistersessies in verschillende Charloisse huiskamers, met live optredens en DJ-sets. Door de maatregelen was het project genoodzaakt online verder te gaan als gezamenlijke kijk-en-luister-stream.