Maarten Bel

conceptueel - cross-over - DIY - educatie - installatie

Kunstenaar Maarten Bel kwam uit een ei in 1987. Sindsdien houdt hij van dieren en stelt hij vragen bij de status quo door planten te imiteren en doedelzakken te pijpen. (Wist je dat pijpen vroeger fluitspelen betekende?)

Maarten vervreemdt zijn publiek door zware thema’s aan te kaarten op een humoristische manier, waarvoor hij vaak inspiratie haalt uit alledaagse gebeurtenissen. In zijn wereld smelten de smurfen door klimaatverandering, wordt het opruimen van afval een fanatieker spel dan Monopoly, en is er maar weinig zo sexy als een bordurende man. Het gebeurt ook weleens dat Maarten zijn publiek bij zijn werk betrekt. Dan kijken de mensen eerst heel moeilijk en vinden ze het daarna toch heel leuk. Negen op de tien tandartsen zijn het erover eens: Maarten Bel geeft je een kopstoot waarna je je als herboren voelt.


Takkenmuseum - Het Takkenmuseum biedt een eerbetoon aan de tak. Hier tref je vele unieke exemplaren aan, waaronder postmoderne takken, veteranentakken, estafettetakken, graftakken, verbrande takken, schoentakken, ontkaktakken, gecamoufleerde takken, tovertakken, platte en rechte takken, bijzonder mooie takken, spooktakken en nog veel meer.
Wenswerken - In de Stadsgalerij is de interactieve installatie ‘Wenswerken’ van kunstenaar Maarten Bel te zien. En het mooie is, iedereen kan hier ook aan meedoen! Moet jij van weinig geld rondkomen? En heb je een wens voor iets dat je niet kunt betalen, bijvoorbeeld een verjaardagstaart, een bos bloemen of een fiets van je kind? Doe dan mee aan Wenswerken en geef jouw wens door in de Stadsgalerij. Maarten Bel maakt tekeningen van de wensen en verkoopt deze in het museum. Met het geld van de verkochte tekeningen koopt hij wat erop staat! Wie weet komt jouw wens uit! Dan komt Maarten Bel persoonlijk jouw wens thuis bezorgen. Voor iedereen die wél iets kan missen en iemand wil helpen: kom langs en kijk welk Wenswerk jou aanspreekt. Scan de QR code naast het werk om de tekening te kopen, haal een Verkocht sticker bij de kassa en plak die over de QR-code. Klaar is Kees! Dankzij jou gaat een wens van een Schiedammer in vervulling en jij krijgt een echte Maarten Bel aan de muur! Kom jij ook langs om een wens te vervullen? ‘Wenswerken’ maakt deel uit van de tentoonstelling ‘Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen. Het werkt zo: 1. Als Schiedammer die met te weinig geld leeft kun je een wens indienen voor een product dat je niet kunt betalen. Dat kan van alles zijn. Van verjaardagstaart tot stofzuiger, kinderfiets of koelkast. 2. Maarten Bel tekent de voorwerpen en biedt deze tekeningen hier te koop aan. Precies voor de prijs van het voorwerp dat er op staat. 3. Help je als bezoeker graag een Schiedammer én wil je een echte Maarten Bel thuis aan de muur? Kies dan een Wenswerk uit en scan de QR-code om het aan te kopen. Vraag een verkocht-sticker bij de kassa. Maarten Bel stuurt het werk naar je op. 4. Met het betaalde geld voor het kunstwerk wordt het getekende voorwerp gekocht. En door Bel aan de Schiedammer gegeven.
Ratterdam Tours - Waar mensen zijn, zijn ratten. Door de geschiedenis heen zijn ratten altijd onderdeel geweest van onze beschaving. Toch staan ze bekend als ongewenste indringers die ziektes voortbrengen. Dit is niet helemaal terecht. Ratten zijn namelijk erg slim en sociaal, en lijken in hun gedrag en reacties best veel op de mens. Met Ratterdam Tours wordt het het publiek uitgenodigd aan boord van een varende rat, en langs de vele kades, restaurants, bruggen en andere potentiële rattennesten van Rotterdam geleid. De boot is uitgerust met fluistermotor en luidspreker met lokgeluiden van spelende babyratten. Terwijl het publiek met verrekijkers speurt naar ratten, vertelt Maarten Bel over de relatie tussen mens en rat. Hiermee brengt dit multidisciplinaire kunstwerk een eerbetoon aan de eeuwenoude metgezel van de mens, in een poging zijn negatieve imago te doorbreken.
Standbeeld - Standbeeld op de kruising van de Bergselaan en de Bieslandstraat in Rotterdam-Noord. In opdracht van RORO Buiten, blijft staan tot oktober 2022.
Vondelkabouter - Bij wijze van grap vroeg Maarten Bel bij de infobalie van een tuincentrum of de tuinkabouters op ware grootte waren. De medewerker zei het niet te weten maar zou het even navragen. Die onverwachte reactie op zijn bijdehante vraag deed hem afvragen of hij het geloof in kabouters nieuw leven kon inblazen. De mythische wezens zijn immers vaak het eerste slachtoffer van de volwassenwording en een afbrokkelende fantasie. Met zijn 1,96 meter is Bel geen geloofwaardige gnoom. Toch zal hij tijdens KadS 2021 in het Vondelpark bivakkeren als Maarten de Vondelkabouter, met olijke puntmuts en al. Zijn uitvalsbasis is een reusachtig gedeukt bierblikje, met op de zijkant de specificatie ‘inhoud: 33.000 liter’. Dat is minder sprookjesachtig dan een paddenstoel, rood met witte stippen, maar past perfect bij het hoofdstedelijke recreatiegroen. Bel nodigt voorbijgangers uit voor een gesprekje. Maar hij trekt er ook op uit om hen te verleiden tot activiteiten die altijd net anders verlopen dan verwacht. Zo kan er gezocht worden naar kleine puntmutsjes met de contactgegevens van kabouters die hunkeren naar een penvriend. Er wordt paddenstoelensoep gekookt voor de daklozen in het park. En er kan worden deelgenomen aan competitief jutten, waarbij verschillende typen zwerfvuil op basis van hun zeldzaamheid van punten worden voorzien. Bel beschouwt het Vondelpark als zijn canvas en zichzelf als de rare kwast die erop schildert. Hij is bovenal een ambassadeur van de verbeelding, waarvan het geloof in kabouters het ultieme voorbeeld is. Hij hoopt parkbezoekers terug te brengen naar de kinderlijke staat waarin alles nog mogelijk is en niets te gek. En waarin een bovenmaatse kobold zo vreemd nog niet is.
Plan B - Project in samenwerking met Museum Boijmans van Beuningen en Zadkine. Mbo-studenten denken na over hoe musea aantrekkelijker te maken voor de jeugd. Onder de ideeën een demonstratievak waarin iedere dag een ander onderwerp wordt belicht, een drive-in museum en graffiti op de buitenmuren. De ideeën worden gebundeld in een illustratie van Conform Cox en aan het museum gepresenteerd als visueel adviesrapport.
Geen ontbijt - Dagen als deze zijn ideaal om naald, draad en wijn ter hand te nemen. Tijd te over om gedachten die gewoonlijk met de drukte van alledag vervluchtigen te vereeuwigen op het kaasdoek. Inclusief borduurring, beschikbaar in drie maten van grootte en diverse maten van humor.
Jaarkalender Borduren In De Avonduren - Blitse borduurkalender voor het nieuwe jaar. Model: Maarten Bel. Fotografie: Aad Hoogendoorn. Locatie: Suite Hotel Pincoffs Rotterdam.
F*CK *U - Gezellige verlichting met een lieve valentijnsboodschap. Ideaal om je ex te laten weten dat je aan hem of haar denkt.
Feestboterham - Als kind mochten mijn broers en ik eens in de zoveel tijd feestboterhammen maken. Dat was niet zomaar spelen met eten, maar er kunstwerken van maken. Al het mogelijke beleg werd gebruikt en we dachten zorgvuldig na over compositie, structuur en kleur. De boterham was ons canvas, het mes ons penseel. Als we tevreden waren dienden we onze kunstwerken op aan onze ouders als schilderijtjes op bed. Door hen werd de combinatie van hagelslag en worst niet altijd gewaardeerd, maar voor ons was het een feest waar haast geen verjaardag tegenop kon. Het was het prikkelen van alle zintuigen tegelijk: niet in het minst de verbeelding. Het genot bleef, in een wonderlijke nasmaak van trots en paté met pesto. Deze kunstwerken zijn een eerbetoon aan die eerste kennismaking met kunst. Soms zit kunst al in het smeren van een boterham. Brood kan kunst zijn; kunst is altijd brood. De boterhammen zijn gedroogd en in meerdere lagen geïmpregneerd met twee componenten vloerlak.