Melvin Moti

artistiek onderzoek - audiovisueel - conceptueel - digitale technologie

Melvin Moti primarily makes 35mm films, often shown in conjunction with photography, objects, and artist books. His work examines neurological, scientific and historic processes in relation to visual culture.


Cosmism 2016 - Cosmism bestaat uit een film en een kunstenaarsboek. Het Kosmisme was een beweging van Russische denkers die eind negentiende eeuw occulte en esoterische theorieën combineerden met ruimtewetenschap. Een van hen, Alexander Chizhevsky, bestudeerde het verband tussen verhoogde zonneactiviteit en grote historische gebeurtenissen op aarde, zoals oorlogen, revoluties en epidemieën. Het project is geïnspireerd op Chizhevsky's ideeën.
Interwoven 2020 - De film Interwoven bestaat uit 30.000 foto's van rotsen op verschillende eilanden in Okinawa, Japan.
Dreamlife - In een diepe grot, diep in slaap, ontwaakt een grotbewoner in een oneindige droom. In de jaren zestig, op het hoogtepunt van de ruimterace, ging de 23-jarige Franse geoloog Michel Siffre voor twee maanden ondergronds leven in een grot. Siffre onderzocht hoe het menselijk lichaam reageert op extreem lange isolatie in een beperkte ruimte, en hoe onze slaapcyclus omgaat met de afwezigheid van daglicht. Tussen 1962 en 1972 ondernam Siffre zo diverse expedities, waarvoor hij soms tot 150 dagen ondergronds verbleef. Geïnspireerd door dit ware verhaal voegt Dreamlife een aantal fictieve elementen toe om het ontstaan van kunst te onderzoeken, alsook de ontwikkeling van bewustzijn en de ervaring van het menselijke lichaam in een onmenselijke omgeving.