Monice Janson

analytisch - conceptueel - communicatie - design - publieke ruimte - Taal

Mijn kunstuitingen doen je stilstaan en je gedachten voor een moment afdwalen. Ze benadrukken waar je bent en vertellen je over het unieke van die plek – ik geef een plek een identiteit. Ik ontwerp monumentale kunstuitingen met letters en taal voor woonwijken, bruggen, bedrijven, gebouwen, scholen en de openbare ruimte.


Monice Janson - LEUK DELFT ~ In opdracht van een bewoner uit Delft ontwikkelde ik een typografische kunstuiting voor haar kopgevel. Het uitkiezen van een tekst of gedicht was onderdeel van de opdracht. De tekst die ik passend vond is van Laura van Dolron, cabaretier en schrijver, en komt uit haar boek ‘Liefhebben’.
Monice Janson - BUITENPLAATS SYON RIJSWIJK ~ Op de dakrand van de gevels van woningen in Buitenplaats Syon (Rijswijk) lees je Latijnse teksten uitgevoerd in metselwerk. De teksten vertellen over de geschiedenis van de locatie en de activiteiten die in de gemeenschappelijke binnentuin plaatsvonden en gaan vinden. O.a. ‘amicorum esse communia omnia’: onder vrienden is alles gemeenschappelijk. Het lettertype heb ik speciaal ontwikkeld voor Buitenplaats Syon. Ik werkte in opdracht van Dura Vermeer en in samenwerking met architectentenbureau By Carmen.
Monice Janson - Z-FENCE ~ Z-Fence is ontstaan vanuit een patroon met de letter z van zee. Z-Fence symboliseert de kustlijn: een natuurlijke scheiding tussen land en zee. Z-Fence is een omheining voor binnen en buiten en kan worden toegepast als hekwerk, balkonhekwerk, roomdivider of gevelpaneel. Ook andere toepassingen zijn bespreekbaar. Ik ontwikkelde Z-fence in samenwerking met Leontien Wiehink (ontwerper openbare ruimte). Z-Fence wordt geproduceerd door HB International. Meer informatie vind je op www.z-fence.com.
Monice Janson - OBJECTIEF | SUBJECTIEF ~ Er zijn weinig gebeurtenissen die we zo gezamenlijk doormaken als de Covid crisis. Het coronavirus maakt geen onderscheid. We kregen allemaal te maken met dezelfde maatregelen. Tegelijkertijd heeft iedereen de crisis op zijn eigen manier doorgemaakt. In De Passage van het Erasmus MC plaatste ik professionele en persoonlijke uitspraken van wetenschappers naast elkaar. Dit herinnert de kijker eraan dat wetenschappers ook gewoon mensen zijn.
Monice Janson - HEEN EN WEER ~ Voor de kopgevel van een appartementencomplex in RijswijkBuiten bedacht ik een wijkaccent: iets dat indruk maakt, dat je onthoudt en een volgende keer, wanneer je er weer bent, herkent. RijswijkBuiten is geliefd bij gierzwaluwen en vleermuizen. Om de gierzwaluw-populatie in stand te houden, liet ik nestkasten onderdeel zijn van mijn ontwerp. In de letters, gemetseld in tegelverband, zijn de nestkasten verwerkt. Gierzwaluwen vliegen heen-en-weer uit de letters heen-en-weer. Ook de omwonenden gaan heen-en-weer, in de plint komen namelijk winkels. Ik werkte in opdracht van Dura Vermeer en in samenwerking met architecentenbureau Inbo.
Monice Janson - BRUGGEDICHT PARKHAVENBRUG ROTTERDAM ~ In opdracht van stichting de Zoek naar Schittering maakte ik een ontwerp van een gedicht van Ester Naomi Perquin, dat zij speciaal voor deze plek schreef. Mijn ontwerp is te lezen op het onderdek van de Parkhavenbrug en verschijnt als de brug open gaat.
Monice Janson - GEDENKTUIN ~ Op een begraafplaats wordt meestal niet ingespeeld op de aanwezigheid van kinderen. Wij Leontien Wiehink (ontwerper openbare ruimte) en ik vroegen ons af hoe we het voor kinderen op een begraafplaats aangenamer kunnen maken en ze kunnen helpen bij het afscheid nemen van een dierbare. We bedachten ‘De Gedenktuin’. Kinderen kunnen rondom de houten huisjes spelen en ontdekken. Uit de houten huisjes zijn de letters van ‘gedenktuin’ gefreesd. In de nissen, die daardoor zijn ontstaan, kunnen kinderen een tekening of aandenken aan hun dierbare neerleggen, ophangen of verstoppen.
Monice Janson - BINCKPARK DEN HAAG ~ Voor BinckPARK, een industrieel ogende parkeergarage in de Haagse Binckhorst, bedacht ik een elementengevel bestaande uit een repeterend patroon van B’s en P’s – de beginletters van ‘Binck’ en ‘PARK’. Deze letters zijn overhoeks duidelijk te lezen, terwijl een loodrecht zicht juist veel transparantie biedt. Naast een ruimtelijk spel zorgt deze open structuur voor voldoende daglicht en natuurlijke ventilatie in het parkeergebouw. Het lettertype, dat ik speciaal voor de parkeergarage bedacht, is terug te vinden in de plint: in de huisnummers en als woordbeeld op de parkeergarage. Ik werkte in samenwerking met architectenbureau Groosman en in opdracht van VORM.
Monice Janson - THUIS ZIJN AMSTERDAM ~ ‘De entree van De Bongerd geeft je nog niet het gevoel van thuiskomen,’ merkte Jelle van Ooijen van woningcorporatie Eigen Haard op. Dit was de aanleiding om een letterobject met licht te ontwerpen. Het woord ‘thuis’ refereert naar een lichtstreep van een gordijn die net niet dicht is. ‘Zijn’ is vol aangelicht en staat voor warmte en gezelligheid. Een bewoner van de Bongerd merkte op: ‘Ik woon hier nog maar net en voel me nu al thuis.’ Ik werkte in opdracht van woningcorporatie Eigen Haard.
Monice Janson - W ~ Een driedimensionale letter W om uit te voeren in beton en repeterend te plaatsen als gevelelement.