Pris Roos

community - artistiek onderzoek - Diaspora - diversiteit - figuratief

Pris Roos is kunstenaar, curator, onderzoeker en verhalenverteller. Als kind groeide ze op in de toko van haar uit Indonesië geëmigreerde familie. De toko staat voor Pris Roos symbool voor een ruimte van samenzijn, kleuren, geuren, eten, verhalen en een mengeling van mensen met verschillende achtergronden. De toko vormt een bron van rijkdom voor haar kunstpraktijk. Zij is een kunstenaar die werkt met verschillende media zoals schilderen, spoken word, video, performance en installatie. Door de focus te leggen op observatie en nauwkeurig luisteren in de personen die zij tegenkomt reflecteert zij op onderwerpen zoals identiteit, migratie en herinnering.


Atelier - Mijn atelier op 14 januari 2021
Nama Saya Ing Lwan Tan - Performance - Garage Café Rotterdam photo by Eva Maria Een spoken word performance op basis van de gesprekken tijdens mijn bezoek Ing Lwan Tan, een Chinees-Indonesische vrouw die in de jaren tachtig vanuit Surabaya naar Nederland met haar ouders en zussen Ing Sioe en Ing Sang. Zij vertelde me verhalen over dat ze in Singapore en in Tokyo heeft gewoond en hoe haar aankomst in Nederland was.
Welcome Home - Een tentoonstelling en residency in galerie Pouleouff in Naarden, Nederland. Tijdens deze periode vroeg ik me af: "wat betekent thuis?" in een stad die zo ver van mij ligt als een mens van kleur gewend om te wonen, werken en leven in multi-culturele steden als Hamburg, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. Ik zocht het uit door middel van het bekijken van vele youtube filmpjes van eetkraampjes in de geboortestad van mijn ouders Bogor, Indonesia. Ik heb vele kleine werken gemaakt van de bewoners in Indonesia, maar ook heb ik een aantal bewoners geportretteerd van Naarden-Vesting die me het gevoel van thuis gaven.
Speeltuin aan het Water - Een tentoonstelling in Paviljoen aan het Water over de bewoners rondom en in de Wijk- en Speeltuinvereniging Tarwewijk. Een project gestart samen met de kunstenaars Reinaart Vanhoe, Marielle Verdijk, Rieneke de Vries, Zoë Cochia en George Owen om de speeltuin ten tijde van een pandemie te verzorgen met workshops voor de kinderen en ouders. Tijdens de workshops heb ik gesprekken gehad met vrijwilligers, ouders en kinderen en van hen portretten gemaakt.
Interactive Plexiglass - Bezoekers worden gevraagd om te staan achter het plexiglas om elkaars gezichten over te tekenen. Dit werk draait om observatie, maar ook gewoon dichter contact met elkaar ten tijde van een pandemie waarin gevraagd wordt om afstand te nemen van elkaar.
I live less in Vietnam than in Netherlands – I live more in the Netherlands than in Vietnam, the story of A vinh Tran - Een installatie en collective reading die verwijst naar de bootvluchtelingen die in de jaren zeventig en tachtig uit Vietnam zijn gevlucht na de opdeling van Vietnam in een communistisch Noorden en een anticommunistisch Zuiden. Voor dit werk liet Roos zich inspireren door haar gesprek met A vinh Tran, een chinese vrouw die gevlucht is uit Vietnam. Samen met de installatie was er een collective reading on- en offline van de woorden die A vinh Tran aan Pris vertelde.
Polderlaan - Print and Play X Boijmans Hillevliet' is een tentoonstelling speciaal gemaakt om je thuis om te toveren tot een tijdelijke kunstruimte, met het printbare werk van verschillende kunstenaars uit Rotterdam-Zuid. Vanuit mijn raam heb ik zicht op de Polderlaan met mijn verrekijker en fotocamera. Ik zag vele bewoners en passanten in de straat en van de afgelopen zomer heb ik ze geobserveerd.
Stadstekenaar - In de tentoonstelling "Getekend Rotterdam! : De Stad in Lockdown" in de Kunsthal zag je alle werken van mijn periode als stadstekenaar. Een groot deel van de werken zijn nu onderdeel van de stadsarchief en toont de Rotterdammers uit Crooswijk, op Zuid en met de Erasmusbrug ertussen. Bewoners van de stad die het alledaagse doen, maar ook ten tijde van een virus in de vorm van een pandemie, maar ook zeker racisme. Zie Black Lives Matter.