Stacii Samidin

documentair - film - fotografie

Raw honesty, radicalism, and unfamiliar territories are the foundation of Samidin’s
continuous life’s work called Societies. At the core, is the essence of seeing, hearing
and accepting a human being without prejudice and judgment. Documenting the lives
of minorities, the oppressed and of those with unorthodox lifestyles all around the
world. Creating a shift in the individual and collective consciousness by challenging
our perception and raising the voices of the unheard through photography and film.


Societies, My lifework. 2011-heden - Met zijn documentaire fotowerk legt hij de nadruk op mens en identiteit. Daarmee zoekt hij een balans tussen het karakter van een persoon en het karakter van een omgeving. Hij schiet realiteit, reist de wereld rond, maakt verhalen en komt daardoor in werelden binnen de wereld van het hedendaagse. Vaak zijn het werelden die aan de rand van de samenleving worden gezet als stereotypes; families, gangs, verschillende soorten culturen, groepen mensen en identiteiten. In 2011 werd zijn levenswerk “Societies” geboren. Door de jaren heen reist hij de wereld af om communities en verschillende societies te ontmoeten en verhalen te verzamelen die bestaan uit identiteit, cultuur en tradities. “Societies” heeft op verschillende (inter)nationale podia mogen tentoonstellen en (inter)nationale publicaties gekregen. www.staciisamidin.com
De Eregallerij van de Nederlandse Fotografie. Nederlands Fotomuseum 2020 – ungoing - In de Eregalerij van de Nederlandse fotografie vertellen 99 iconische foto’s het verhaal van de ontwikkeling van de fotografie in Nederland vanaf 1842 tot nu. Foto: Jongens in de cabrio op Witte de With, gemaakt voor Document Nederland 2018 De Eregalerij toont de hoogtepunten, vernieuwingen en de enorme stappen die fotografen maakten tussen de uitvinding van de fotografie tot aan de innovaties van nu. De foto’s zijn van iconische waarde door hun maatschappelijke en artistieke betekenis. De Eregalerij begint met de vroegste voorbeelden van foto’s, de zogenoemde daguerreotypieën, en toont werk van tientallen fotografen die grenzen opzochten en nieuwe technieken ontwikkelden. Van zwart-wit naar kleurenfotografie tot aan het digitale tijdperk. De foto’s komen allereerst uit de rijke eigen Collectie, maar ook uit collecties van musea, archieven en verzamelaars en zijn gekozen door een commissie van fotografen en experts. Het Nederlands Fotomuseum presenteert de Eregalerij om iedereen te inspireren met beelden uit de boeiende ontwikkeling van 180 jaar fotografie.
ADAMAS 2020 – 2024 - ADAMAS Amsterdam is een netwerk van mensen die ‘de straat’ kennen en die opkomen voor jongeren die nu niet of nauwelijks gehoord worden. Jongeren die nog maar moeilijk bereikt worden, omdat ze teleurgesteld zijn en woedend. Gehard door weerstand en conflict. Daar komt onze naam vandaan: ADAMAS betekent onverwoestbaar. Het is een Grieks woord dat ook verwijst naar onverwoestbare edelstenen die ontstaan door intense weerstand. En er is nog een betekenis: ADAMAS staat voor krachten die je beschermen tegen giftige invloeden van buitenaf. Al die betekenissen staan voor wie we zijn en wat wij doen.
Merdeka, Dossier Indië. Wereldmuseum Rotterdam 2019 - De Rotterdamse fotograaf Stacii Samidin met roots in Indonesië maakte in opdracht van het Wereldmuseum de fotoserie Merdeka! Stacii reisde hiervoor naar Indonesië en ging hier op zoek naar de sporen van de Nederlandse aanwezigheid. Merdeka is een veelgebruikte term in de Indonesische en Molukse gemeenschap en betekent vrijheid/onafhankelijkheid. De expo is een persoonlijke reflectie op de koloniale erfenis die hij aantreft in het Indonesië en Nederland van vandaag de dag. Met het Wereldmuseum kijkt Samidin in zijn nieuwe fototentoonstelling verder dan het jaar 1949.
Document Nederland 2018, Rijksmuseum Amsterdam - Sinds 1975 vraagt het Rijksmuseum een Nederlandse fotograaf een actueel maatschappelijk onderwerp te onderzoeken en vast te leggen. Samen vormen deze series een indrukwekkende beeldgeschiedenis van Nederland. De tentoonstelling ‘Document Nederland: Stacii Samidin fotografeert het Café’ bestaat uit meer dan 40 foto’s en was te zien van 12 oktober 2018 t/m 20 januari 2019.