Theo Rooden

textiel - abstract

Beeldend kunstenaar Theo Rooden (Sittard, 1969) maakt weefsels. Daarbij experimenteert hij graag met technieken en geometrisch abstracte composities. Aan de hand van een aantal zichzelf opgelegde spelregels zoekt hij naar spannende ritmes en patronen. Daarbij vormen de mogelijkheden en beperkingen van het weefgetouw en de kwaliteit en de kleuren van de garens die hij selecteert een inspirerende uitdaging. Het liefst werkt Rooden in series om de consequenties van de uitwerkingen van algoritmen en varianten daarvan tot in detail te onderzoeken. Rooden: ‘Het ‘vertalen’ van mijn ontwerp naar een weefpatroon is als een spel waarbij de spelregels. – door mijzelf opgelegd – kunnen botsen met de mogelijkheden en beperkingen van het weefgetouw. Als het weefsel daarom vraagt pas ik de regels aan zodat er ruimte is voor iets onverwachts dat tot een spannender of mooier resultaat kan leiden. Intuïtieve keuzes op het gebied van kleur, kleurschakeringen en compositie spelen daarbij een belangrijke rol.’


Collectie Echo - Een serie handgeweven damastweefsels waarin platheid en diepte worden onderzocht. Dit door binnen een bepaald patroon met kleur te spelen, van monochroom tot veelkleurig. De eerste werken verwijzen sterk naar Escher. Met elk volgende werk al echoënd steeds meer afstand nemend.
A Gauzy Gaze - Een installatie voor De Ruit - Voorheen het Plafond. Een gelaagd weefsel dat speelt met perceptie. Een kunstwerk dat zich niet opdringt, maar zich vermomt als vitrage en zich in de drukke stadsomgeving gedoseerd prijsgeeft. De installatie verleidt met kleur, schuivende patronen en moiré bij beweging. Met veranderende transparantie bij meer of minder licht van binnen of van buiten.
Collectie Parade - Een collectie van veertien handgeweven damastweefsels. Aan het vocabulaire van horizontalen en verticale lijnen van het standaardweefgetouw worden de mogelijkheden van de diagonaal onderzocht. Met veel kleur.
Collectie Trom Pui - Een groeiende collectie vloerkleden. Een grid is steeds het uitgangspunt. Geometrische vormen in een tweede kleur tonen dit grid door relief te suggereren. De precieze vormgeving wordt bepaald in samenspraak met de opdrachtgever.
Collectie Shadow of a Doubt - Een collectie van zestien handgeweven linnnen dubbelweefsels voor aan de wand waarin het platte vlak wordt uitgedaagd. Dit gebeurt door ritmiek in compositie, kleurkeuzes met illusoire schaduwvlakken en door de gehanteerde techniek van dubbelweven.