Op die fiets #8: hoe opereren Rib, Niffo en Corpo?

Op donderdag 31 oktober vindt de laatste editie van Op die fiets in 2024 plaats, een fietstocht voor Rotterdamse kunstenaars langs kunstenaarsinitiatieven in de stad. We nemen “een kijkje in de keuken” van verschillende initiatieven om meer te weten te komen over hoe zij werken en gaan in gesprek over (mogelijke) raakvlakken met de eigen kunstpraktijk. Interactie staat centraal: bezoekers en de initiatieven kunnen vragen stellen aan elkaar.

De fietstocht gaat langs drie initiatieven, duurt ongeveer drie uur en sluit af met een drankje bij een van de locaties. De route is niet alleen informatief, maar ook een fijne mogelijkheid om onderling te netwerken. Tijdens de achtste editie bezoeken we uiteenlopende initiatieven in Rotterdam-Zuid: Rib, Niffo en Corpo, een initiatief in De Hillevliet. Wat zijn de motivaties, uitdagingen en aanknopingspunten voor kunstenaars bij deze initiatieven? Ontdek het deze middag.

Rib

We starten in Charlois naast een speeltuin die weleens onderdeel uitmaakt van het programma van Rib, soms vindt er een lezing plaats of er is muziek te horen. Rib is in 2015 opgericht door Maziar Afrassiabi in een voormalige slagerij en heeft diverse metamorfoses doorgemaakt. Na reeksen van ‘gewone’ exposities startte in 2022 het tentoonstellingsprogramma The Last Terminal dat inmiddels meerdere afleveringen kent, in principe op jaarbasis. De focus ligt op hedendaagse kunst dat kunst een proces is van maken en verwerpen, van verandering en het reflecteren daarop. Zodoende worden in de zomermaanden kunstenaars uitgenodigd voor een zogenaamd Zomerlab waarbij in de ruimte wordt gewerkt aan eigen werk met afsluitende presentatie in het laatste weekend. Vanuit een grote interesse in muziek en klank als medium voor de kunst, is er vorig jaar een soundstudio bijgekomen, enkele huizen verder in de kelder van boekshop-annex-studio.

Maziar zal ons de verschillende gedaantes van Rib toelichten en iets over de actuele expositie vertellen.

Niffo

Onze tweede stop is bij Niffo, vlak bij het Afrikaanderplein. Niffo is meer dan een kunstruimte, het is ook een recycle studio en een aanlooppunt voor (vooral jonge) mensen uit de wijk. Zoë Cochia is de oprichter van Niffo; met een klein team organiseert ze exposities, workshops en concerten terwijl het initiatief ook openstaat om teambuilding uitjes voor bedrijven te hosten. Communicatie en connectie over leeftijdsgrenzen en sociale achtergronden heen staan bij Niffo op de voorgrond. In die zin staat samenwerking met de uiteenlopende groepen bij Niffo centraal.

Corpo

We sluiten deze ronde af bij Corpo, een van de rond 30 initiatieven in De Hillevliet. Concreet bezoeken we Stichting Corpo, opgericht door Clara Brito, Ani Kehayova en Noemi Bardas – allemaal actief in de velden dans, performance, bewegingsleer in de breedste en sociale zin. Als zodanig biedt Corpo een programma rondom beweging aan, zoals yoga, meditatie en movement lab. Daarnaast wordt de studio een week in de maand aan een kunstenaar(sgroep) voor research beschikbaar gesteld, onder de voorwaarde van een publiek moment óf de betrekking van de buurt. De directe verbinding met de omgeving staat op de voorgrond, naast de ontwikkeling van eigen programma’s of stukken. Het zou kunnen dat we er in beweging gaan komen. Hier sluiten we het middagprogramma af met een drankje in de entreehal die ook fungeert als plek voor lezingen of presentaties en als expositieruimte.

Datum: donderdag 31 oktober 2024
Tijd: 10:00-13:00 uur
Startpunt: Katendrechtse Lagedijk 490 B
Eindpunt: Hillevliet 90
Transport: met eigen fiets, huurfiets of ov-fiets (dichtstbijzijnde locatie: Rotterdam Wilhelminaplein)
Taal: Nederlands/Engels, afhankelijk van de initiatieven & deelnemers
Voor wie: Rotterdamse kunstenaars met uiteenlopende praktijken en stadia in hun carrière

Aanmelden
Vanwege een beperkt aantal plekken wordt aanmelden op prijs gesteld. Stuur een mailtje met je naam naar go@ewald-ros.nl. Bij te veel aanmeldingen krijgen bij Art Office ingeschreven kunstenaars voorrang op deelname. Mocht je je hebben aangemeld en toch niet kunnen, laat dit dan even weten.

* ‘On that bike’ is a translation of the Rotterdam Expression ‘Op die Fiets’, which means as much as a way of doing things. Literally, “on that bicycle”, modeled after op die manier (“in that manner, that way”), where manier (“manner, way”) is replaced with fiets (“bicycle”). The phrase originates from Rotterdam but has since spread. Source: Wikipedia

Foto: Corpo