Fiets dinsdag 28 mei mee met Op die fiets #5, een middag voor Rotterdamse kunstenaars langs kunstenaarsinitiatieven in de stad. Samen met Ewald X Ros nemen we “een kijkje in de keuken” van verschillende initiatieven om meer te weten te komen over hoe zij werken en gaan in gesprek over (mogelijke) raakvlakken met de eigen kunstpraktijk. Uitwisseling staat centraal: bezoekers en de initiatieven kunnen vragen stellen aan elkaar.
De fietstocht gaat langs drie initiatieven, duurt ongeveer drie uur en sluit af met een drankje bij een van de locaties. De tocht is niet alleen informatief, maar ook een fijne mogelijkheid om onderling te netwerken. Tijdens de vijfde editie op dinsdag 28 mei 2024 bezoeken we uiteenlopende initiatieven in Rotterdam-Cool en West: DE RUIT, Pauluskerk Rotterdam en PrintRoom Rotterdam. Wat zijn de drijfveren, uitdagingen en aanknopingspunten voor kunstenaars bij deze initiatieven? Ontdek het deze middag.
DE RUIT
We starten in de schaduw van de hoogste woontoren in ons land, bij een bijzonder en laagdrempelig initiatief aan de Gedempte Zalmhaven: DE RUIT (voorheen HET PLAFOND). Een ‘kunst-etalage’, een ‘kijkdoos voor kunst’: een glazen pui van ruim 15 m2, behorende bij het appartement van Guus Vreeburg en Willem Besselink. Zes keer per jaar worden kunstenaars uit binnen- en buitenland uitgenodigd om hun werk te presenteren op, of vlak achter het raam. DE RUIT richt zich op voorbijgangers, is 24/7 zichtbaar vanaf het trottoir, en iedere presentatie wordt feestelijk geopend en inhoudelijk toegelicht tijdens de ‘Avond met de kunstenaar’. Naast de organisator ontmoeten we ook kunstenaar Anuli Croon, verdiepen we ons in het proces en het effect van een presentatieplek die al meer dan een kwart eeuw de wijk verrijkt.
Pauluskerk Rotterdam
Onze tweede stop brengt ons naar de Pauluskerk Rotterdam. Hier wordt een vangnet geboden voor de meest kwetsbare mensen in de stad. Ze ‘helpen waar geen andere helper is’ en zijn daarmee voor veel mensen een noodverband. We ontmoeten Thamar Kemperman, programmacoördinator Kunst & Cultuur, die ons deelgenoot maakt van hoe de Pauluskerk Rotterdam maatschappelijke acties en Kunst & Cultuuractiviteiten inzet voor haar bezoekers om de levenskracht te versterken en de zichtbaarheid te vergroten. Door de verbeeldingskracht van kunstenaars wil Thamar met ons in gesprek gaan over hoe stigma’s doorbroken kunnen worden.
PrintRoom
De laatste stop brengt ons naar West, waar rondom en in de buurt van het Reinhoutplein een kunstzinnig buurtje is ontstaan met galeries als Frank Taal, Contour, Atelier Herenplaats en Joey Ramone, Leeszaal West en OMI Rotterdam. In de zijstraat bezoeken we PrintRoom, een ruimte gewijd aan kunstenaarspublicaties. Karin de Jong, directeur van PrintRoom, vertelt hoe PrintRoom als een spin in het web zich dagelijks verbindt met internationale netwerken en lokale gemeenschappen door kunstenaarspublicaties te creëren en te publiceren, een uniek archief op te bouwen en te delen. Daarnaast is er een ‘Publisher in Residence’-programma en worden verschillende evenementen georganiseerd. Voor PrintRoom staat artist publishing gelijk aan samenwerken: elk publicatieproject is tegelijkertijd een gezamenlijk proces. PrintRoom runt ook een workshopruimte met verschillende faciliteiten, waaronder riso-printers voor doe-het-zelf drukwerk, variërend van collectief ontworpen publicaties en kleine flipbooks tot posters, banners en zines.
Praktische informatie
Datum: dinsdag 28 mei 2024
Tijd: 15.00 – 18.00 uur (verzamelen om 14.45 uur)
Startpunt: DE RUIT, Gedempte Zalmhaven 761, Rotterdam
Transport: met eigen fiets, huurfiets of ov-fiets (dichtstbijzijnde locatie: Rotterdam Blaak of Wilhelminaplein)
Taal: Nederlands/Engels, afhankelijk van de initatieven en deelnemers
Voor wie: Rotterdamse kunstenaars met uiteenlopende praktijken en stadia in hun carrière
Aanmelden
Vanwege een beperkt aantal plekken wordt aanmelden op prijs gesteld. Stuur een mailtje met je naam naar artoffice@cbkrotterdam.nl. (Bij teveel aanmeldingen krijgen bij Art Office ingeschreven kunstenaars voorrang op deelname.) Mocht je je hebben aangemeld en onverhoopt toch niet kunnen, dan ontvangen we graag even een berichtje.
* ‘On that bike’ is a translation of the Rotterdam Expression ‘Op die Fiets’, which means as much as a way of doing things. Literally, “on that bicycle”, modeled after op die manier (“in that manner, that way”), where manier (“manner, way”) is replaced with fiets (“bicycle”). The phrase originates from Rotterdam, but has since spread. Source: Wikipedia
Beeld: Pauluskerk Rotterdam