Kunstenaar:
Antye Guenther

Titel
A manual to mesmerize the brain

Budget CBK Rotterdam
€ 7665,00

Jaar van toekenning
2018

Soort aanvraag
O&O subsidie

Binnen de medische wereld, buiten de kunsten om, bestaat een speciale tak met neurologische beelden en scans. Verleidelijk uitziende beeldvormingstechnieken, vindt Antye Guenther, die de esthetische kwaliteit ervan wilde gaan bestuderen in samenwerking met neurologische onderzoeksgroepen van het research centre van de universiteit van Jülich in Duitsland en de Universiteit Maastricht. Ze wilde hiervoor archiefmateriaal opzoeken en met nieuwe visuele data experimenteren. Dit om visuele logica te vinden, alternatieve beeldtalen te ontwikkelen, en de uitkomsten te exposeren: “Binnen A Manual to Mesmerise the Brain wil ik de neurowetenschappelijke beeldvorming in haar verstrengeling met neoliberale bedrijfsstructuren en ideologieën onderzoeken, wat resulteert in op fototekst gebaseerde installaties en performatieve lezingen.”  

In haar audiovisuele installaties en fotografie onderzoekt Guenther niet-biologische intelligentie en supercomputing, brain enhancement en post-humanisme, lichaamsperceptie in techno-kapitalistische samenlevingen en science fiction. Ze studeerde aan de kunstacademies in Leipzig en in Karlsruhe, en deed een postdoctorale opleiding als beeldend onderzoeker aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht en bij apass, Posthogeschool voor Podiumkunsten in Brussel. Verschillende beurzen en artist-in-residencies en tentoonstellingen volgden in onder andere de Kunsthalle Rostock, Science Gallery London, Fotomuseum Winterthur in Zwitserland, in omgevingen waar kunst en theorie en wetenschap samenkomen. Voorafgaand aan haar academietijd studeerde ze zes jaar lang geneeskunde. In dit project kon ze die twee achtergronden combineren, en wetenschappelijke technieken zoals wafelscans op artistieke wijze gaan gebruiken. Een bijzondere combinatie en een uniek plan, vond de O&O-commissie die gelooft dat Guenther dit soort complexe materie inzichtelijk kan maken.

Vanaf oktober 2018 werkte Guenther aan het project. Met interviews, technische observaties, het leren van de technieken en het verkennen van brein-metaforen zocht ze manieren om de neurodata te vertalen naar keramiek, choreografie, naar 2D en 3D prints. Dit leidde tot de dubbele voorstelling Madness is a Strange Colour en No Body, Never Mind - How to Beautify Your Brain Data and Use it to Unleash Your Full Potential in Maastricht. Ook zette ze met dit onderzoek stappen voor een volgend videowerk en een textielposterpublicatie.