Kunstenaar:
Jip Piet Hilhorst

Titel
Een zoektocht naar het universele oergeheugen en experimenteel boek maken

Budget CBK Rotterdam
€ 10000,00

Jaar van toekenning
2021

Soort aanvraag
O&O subsidie

Toen een van de ouders van Jip Piet Alzheimer kreeg, riep dat bij hem existentiële vragen op over het leven, over wat hij als kunstenaar beoogt, en wat zijn werk voor de medemens kan betekenen. Vanuit die vragen begon hij een plan te schrijven om vanuit een persoonlijk verhaal onderzoek te gaan doen naar het universele oergeheugen. Via eigen ervaringen en theoretische verdieping wil hij op zoek gaan naar de universele mythische karakters van de mens. “Hoe kan ik met een persoonlijk onderzoek poëtisch werk creëren dat de verschillende kanten van het mens zijn belicht? Hoe kan ik tegelijkertijd mijn eigen kunstenaarspraktijk versterken en dat van mijn collega’s door middel van nieuw aangeleerde vaardigheden in denken en materiaal? Hoe kan ik het echte leven en het produceren van werk combineren tot een geheel?”

Jip Piet studeerde aan de KABK interieurarchitectuur en autonoom. In zijn multidisciplinaire praktijk geeft hij vanuit een existentiële benadering commentaar op socio-politieke structuren die hem opvallen. Met oog voor detail, en niet zelden met humor en surrealisme, drukt hij zich uit in performances met geluidselementen, installaties of publicaties, en tekeningen waarin hij verwijst naar grafische vormgeving en meer. Hij geeft les in zeefdruk en risodruktechnieken en is curator bij DIY-kunstenaarsinitiatief Raam Maar dat werkt met risoprinten en tekenkunst. In 2020 gaf hij de publicatie ‘Vieze Gluiperds’ uit over de ideeën van de 19e-eeuwse criminoloog Lombroso en hij deed mee aan groeps- en solotentoonstellingen bij onder meer Kade, Billytown, Extrapool, Nieuwe Vide. De O&O-commissie vond het een aanvraag met heldere uitgangspunten en veel positieve energie, waarvan de resultaten verder zullen reiken dan diens eigen praktijk alleen.

Jip Piet begon in januari 2022 en ging zich verdiepen in Jungs archetypen, en in geheugenverlies in de film- en literatuurgeschiedenis, zoals ‘The memory police’ van Yoko Ogawa waarin een geheugenpolitie herinneringen doet verdwijnen. Stap twee was een materiaalonderzoek met geluid en beeld om te vertalen naar performances, en met papier en karton en vouwtechnieken voor een experimenteel kunstenaarsboek. Dit wil hij presenteren bij Raam Maar met een artist talk en in samenwerking met de schrijvers, kunstenaars en muzikanten met wie hij samen onderzoek wil doen naar het maken van mystieke kunstenaarsboeken. Ook wil hij kijken naar combinaties van performance en experimentele minipublicaties voor bij de optredens rond dit project, om op meerdere terreinen te opereren. “Waardoor hopelijk een groter aantal mensen op een positieve manier met mijn werk en mijn verbeelding in aanraking komen.”