Een studie naar de onderzoeken en experimenten van sir John Herschel naar lichtgevoelige substanties, betekent een studie naar materialen die geheim zouden moeten blijven. De documenten van deze 19e-eeuwse wetenschapper, vol mislukte tests, waren middelen voor latere successen. Maar Carolin Lange vermoedde dat de geschriften interessanter zijn dan de uitkomsten, omdat juist die dagelijkse experimenten tonen hoe hij leerde om licht te begrijpen. Dit wilde ze gaan onderzoeken in zijn archieven in het Science Museum and Archive in Londen om er ook zijn fotografische experimenten te reconstrueren. Doel was om via oude foto- en lichttechnieken haar kennis te verdiepen en te komen tot nieuw eigen werk.
Lange is kunstenaar en onderzoeker. Ze woont en werkt in Rotterdam en is sinds 2015 onderzoeker en docent in de afdeling visuele kunst in de RWTH Aachen University in Duitsland. Wetenschap in de zin van natuurkunde, licht en kleur, neemt een belangrijke rol in in haar werk. Het leverde haar verschillende internationale exposities en prijzen op. De heldere trapsgewijze aanpak in dit O&O-plan overtuigde de commissie die het interessant vond om uit de geschiedenis te lenen voor nieuwe technieken.
Haar plan begon in de archieven waar ze interessante verslagen aantrof van experimenten met plantensappen en metalen, onstabiele substanties in relatie tot licht. Ze vond onverwachte observaties en proefjes en Herschels theorie over lavendellicht en onzichtbare kleuren. In lijn hiermee ging ze zelf proeven doen met UV-licht. “Het maakte zichtbaar hoe UV-licht fluctueert en hoe sterk het verandert zodra het wordt geabsorbeerd en gereflecteerd door de omgeving.” De studie was goed voor haar fotochemische kennis en experimenteermogelijkheden. Zowel in Aken als in Rotterdam, bij Upominki en bij de Open Studios in de Borgerstraat, toonde ze de resultaten. “Ik heb nu meer concepten, methoden en technieken om mee te werken. Ook ontdekte ik een onderzoeksthema waar ik me de komende jaren volledig mee bezig kan houden.”