Kunstenaar:
June Yu

Titel
Interfacing Stickiness

Budget CBK Rotterdam
€ 10000,00

Jaar van toekenning
2021

Soort aanvraag
O&O subsidie

Kleverigheid, zeker wanneer we dat onverwacht tegenkomen en aanraken, roept vanzelf een gevoel van weerzin op. Die instinctieve reactie wordt verergerd door ons technologisch ontwikkelde streven naar een schone gladde ervaring, stelt June Yu, en dat is een probleem. Een ‘kleverige geletterdheid’ acht ze noodzakelijk voor de toekomst, om ons te verhouden tot de meer-dan-menselijke wereld. “Wij leven in een tijdperk van individualiteit en ernstige sociale ecologische vernietiging vanwege onze manier van zijn die zuiverheid, integriteit en hun verdedigingen bevoorrecht. Terwijl we verstrikt zijn in een complex ondersteunend netwerk van wezens, die zich allemaal aan elkaar vastklampen tot het punt dat ze soms een niet te onderscheiden kleverige puinhoop worden.” Interfacing Stickiness is een voorstel om opnieuw na te denken hoe dingen ontstaan, hoe ze verbonden zijn, en op basis daarvan onze relatie met de natuur, de ecologie en de meer-dan-menselijke omgeving te heroverwegen. Strevend naar een meer verweven, relationele wereld past Yu deze metafoor toe op verschillende niveaus, van cellen tot mensen en naties.

Met Interfacing Stickiness start ze een meerjarenplan voor het opheffen van grenzen tussen wetenschappelijk onderzoek en de artistieke praktijk. Ook daar past de metafoor van kleverigheid, dat grenzen niet strak zijn maar poreus, plakkerig, in een constante uitwisseling. Yu heeft een achtergrond in astrofysica en studeerde in 2018 af aan de KABK in de bacheloropleiding ArtScience. In 2019 was ze kunstenaar-mentor bij de Lucitopia Design Challenge in China, waar internationale ontwerpteams een systematisch programma probeerden te bedenken om een landelijk gebied in Jiangxi nieuw leven in te blazen. Bij Melly organiseerde ze workshops over kopiëren in relatie tot de mythe van originaliteit. In 2020 ging ze met ArtScience alumni experimenteren en als deel van onderzoeksduo waterybeings onderzoekt ze veranderende relatie van Rotterdammers met water. De O&O-commissie vond het een goed gefundeerd onderzoeksplan met actuele ecologische aspecten, wat de kunstenaar naar zich toetrekt met mooie metaforen.

Yu plande drie collaboratieve onderzoekssessies over hoe materialen vorm krijgen, zichzelf in stand houden en zich voortplanten. Dat gaat over celstructuren en eiwitten, als tweede over digitale diensten en technologieën in de sociale praktijk, en ten derde over verschillende gewoontepraktijken van gemeenschapsvorming en wandelen tot koken. Daartoe gaat ze samenwerken met het Koenderink Lab voor biozachte materie aan de TU Delft en met Varia, Centrum voor alledaagse technologie in het zuiden Rotterdam. Bij Varia onderzocht ze methodes van ‘besmetting’ en cohesie, en strategieën van marketing stickiness. Dit wil ze verwerken in twee visuele essays en met het onderzoeksmateriaal een summerschool voorbereiden voor juli 2022.