Kunstenaar:
Danny Rumbl

Titel
Selamat Makan

Budget CBK Rotterdam
€ 5850,00

Jaar van toekenning
2020

Soort aanvraag
O&O subsidie

'Selamat Makan' betekent smakelijk eten in het Indonesisch en is de naam van een onderzoek van Danny Rumbl naar zijn Indische roots en de eetcultuur waar hij zijn Indische kant mee associeert, de familiecontacten, familiefeestjes en het bijbehorende eten. “Een mooie en warme cultuur die het verdient meer in de aandacht te staan. Door dicht bij mezelf te blijven in thematiek geloof ik dat mijn werk unieker en authentieker zal voelen.” Hij is zich gaan inlezen in de Indonesische geschiedenis en wil gesprekken gaan voeren met familie en Indonesische kunstenaars, beelden verzamelen uit Indische kook- en sprookjesboeken en toko’s, naar musea gaan en naar de archieven van Indische organisaties in Nederland. Na de schetsperiodes wil hij vrij werk maken in de vorm van illustraties, prints, muurschilderingen en sculpturen – geïnspireerd door Indonesische en Balinese houtwerkkunst. Daarnaast wil hij zijn familierecepten verwerken in een kookboek, op een manier dat de inlijving van zijn Indische afkomst tot uiting komt in een unieke eigen beeldtaal die hij daarvoor wil uitdiepen.

Illustrator en kunstenaar Danny Rumbl woont en werkt sinds 2009 in Rotterdam. Hij maakt illustraties, grootschalige muurschilderingen en houten sculpturen. Zijn inspiratie haalt hij uit eten, moderne popcultuur en cartoons en illustraties uit de jaren zestig en zeventig. “Met dit alles in de pot gegooid, kookt het tot vele dynamische cartooneske, dierlijke personages die een funky menselijk tintje hebben.” Kunst betekent voor hem de vrijheid om uit te drukken wie hij is, via een universele taal die iedereen kan lezen. Zijn murals zijn behalve in Rotterdam en Nederland over de hele wereld te vinden. De O&O-commissie vond het een helder voorstel van een kunstenaar met een sterke beroepspraktijk.

De uitwerking begon Rumbl dichtbij. Hij zocht familie op, voerde gesprekken over hun achtergrond en cultuur, en verzamelde met zijn moeder familierecepten. Het project dwong hem tot een nieuwe en meer persoonlijke thematiek, met inspiratie van Indische etenswaren, verpakkingen, dieren en andere thema’s. Dit alles bundelde hij in een kookboek genaamd Danny Gemuruh, de Indonesische vertaling van zijn artiestennaam. Voor elk recept ontwikkelde hij een illustratie, via voor hem nieuwe collagetechnieken. Daarnaast maakte hij enkele muurschilderingen: grote kleurrijke composities, humoristische vertalingen van soto ajam en rendang, van fruit en dieren, uitgebeeld op muren in de stad. Al met al zorgde het project dat hij vrijer kon gaan denken over nieuwe vormen in zijn vrije werk.