Thailand is een land dat niet alleen rijk is aan grondstoffen en natuur, maar ook aan verhalen. En daar zit een relatie tussen, stelt Hadrien Gérenton in zijn plan om dit er tijdens een artist-in-residency in 2022 nader te gaan onderzoeken. Hij richt zich op de Thaise kustwateren, offshore-gebieden en plaatsen in het binnenland waar olie en gas worden gewonnen. “Ik vind deze regio bijzonder interessant vanwege de verschillende aspecten van de recente en oude geschiedenis, de culturele diversiteit en de mythen en legenden die verband houden met de geografische identiteit.” Het is een tropisch gebied met veel geschiedenis maar ook snelle technologische ontwikkelingen. In de bossen komen elektriciteitscentrales en industrieën die miljoenen hectaren beslaan. Het tast de natuur aan en is van invloed op de menselijke bevolking in een land dat al complex is: sinds de nabije Vietnamoorlog is Thailand vanuit een westers toeristisch verlangen juist lange tijd gezien als een exotisch paradijs. Gérenton wil vanuit een artistiek oogpunt onderzoeken hoe zulke tegengestelde krachten naast elkaar werken en de demografie, de fauna en de sociaal-ecologische kwesties beïnvloeden in een complex sociologisch gebied.
Gérenton studeerde in Parijs en Montpellier, kwam naar Rotterdam na een twee-jaar durende residency bij De Ateliers in Amsterdam om er zijn onderzoekspraktijk te verdiepen. Hij kreeg verschillende stipendia en exposeerde in Frankrijk en de VS. Hij maakt sculpturen om verhalen mee te vertellen in interactie met de kijker. Met humor reproduceert hij alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals een augurk van hars, levensgrote agavecactussen, aangelijnde kunststof hagedissen in het wandelbos bij de Lustwarande in Tilburg. Ze ontstaan uit het observeren van het alledaagse, zoals hij ook tijdens deze reis wil gaan documenteren, schetsen, opnemen, fotograferen als een dagboekvorm om dichtbij de directe ervaring van het onbekende te blijven. De O&O-commissie noemde zijn esthetiek prikkelend en verwachtte van dit voorstel mooie nieuwe beelden en een goede impuls voor zijn praktijk.
Het traject ontstond vanuit de uitnodiging voor een expositie in de Thaise regio en neemt de eerste helft van 2022 in beslag, met een onderzoeksreis door het land en langs de oliewinningsgebieden. Dit documenteert hij met notities, tekeningen, schetsen, geluidsopnamen en fotografie op een dagboekachtige manier, die hij toont op een website, en waarvoor hij in contact blijft met de Thaise bevolking. Als stap twee zet hij het onderzoek voort in Rotterdam bij de olie-industrie in de haven, om daaruit nieuw werk te maken, in een spectrum dat schommelt tussen milieubewustzijn en technologie enerzijds en een esthetische benadering anderzijds.