Florine van Rees en Vincent Dekkers geselecteerd voor fotografieproject 150 jaar Nieuwe Waterweg

Florine van Rees en Vincent Dekkers gaan in opdracht van CBK Rotterdam hun ingezonden projectvoorstellen uitvoeren voor de 150e verjaardag van de Nieuwe Waterweg. Hun voorstellen, geselecteerd uit 45 inzendingen, zetten de mens aan de Nieuwe Waterweg centraal.

De commissie, bestaande uit Ibrahim Alaoui Chrifri (CBK Rotterdam), Nicole Robbers (de Kracht van Rotterdam) en Anne Bloemendaal (Flowerdales Agency) was blij verrast met het niveau van de inzendingen. De voorstellen van Van Rees en Dekkers voegen naar mening van de commissie echt iets toe aan de beelden van dit industriële, economisch gestuurde gebied. “We hebben heel erg nagedacht over wat we willen laten zien bij de viering van 150 jaar Nieuwe Waterweg, welk beeld is er dan nog niet opgeslagen in het Stadsarchief?”, aldus Anne Bloemendaal. “De voorstellen, van romantisch en poëtisch tot architectonisch en landschappelijk, verrasten ons zeer. Maar met de toekomst van de stad in gedachten wilden we graag de mens, de ‘Waterwegger’, centraal zetten.”

Over de fotografen
Florine van Rees (1988) staat bekend om haar vrouwelijke, modische maar ook eigenzinnige en kleurrijke fotografie. Van Rees laat zien dat het niet alleen een kwestie is van stoere mannen en grote schepen, maar dat het ook gaat om sterke vrouwen en de moderne stad die de afgelopen 150 jaar langs de Nieuwe Waterweg is ontstaan. Een stad vol kleur, met een grote verscheidenheid van mensen, een moderne metropool die zich optimistisch openstelt voor de toekomst.

Vincent Dekkers (1971) stapt op mensen af en stelt alle vragen. Hij weet door zijn ontwapenende, eerlijke en oprechte nieuwsgierigheid personen te fotograferen. Voor de opdracht zet hij het ontmoeten, samenleven en samenwerken centraal, met in het achterhoofd de wetenschap dat 1 op de 3 Rotterdammers zich wel eens eenzaam zegt te voelen.

Expositie Maastunnel
Vanaf 1 juli zijn de foto’s van Van Rees en Dekkers te zien langs de roltrappen in de Maastunnel. Daarnaast worden de beelden opgenomen in de collectie van het Stadsarchief Rotterdam.

Dit project komt mede tot stand dankzij CBK Rotterdam, Het Stadsarchief en Gemeente Rotterdam.