Inschrijven als beeldend kunstenaar

Wie kan zich inschrijven?
Professionele beeldend kunstenaars met een autonome beroepspraktijk kunnen zich aanmelden voor inschrijving bij CBK Rotterdam. Alleen beeldend kunstenaars die in de gemeente Rotterdam (en enkele omliggende gemeenten) wonen en daarmee een bijdrage leveren aan het kunstklimaat in Rotterdam komen hiervoor in aanmerking. Aanvragen tot inschrijving worden door Art Office beoordeeld op professionaliteit.

Beeldend kunstenaars met een actieve/professionele beeldende beroepspraktijk en die woonachtig zijn in de gemeente Rotterdam of een van de volgende aansluitende gemeenten: Barendrecht, Capelle a/d IJssel, Lansingerland en Schiedam, Maassluis en Vlaardingen kunnen zich aanmelden voor inschrijving bij CBK Rotterdam.  Alle aanvragen zullen op verschillende componenten op professionaliteit getoetst worden, waarna besloten wordt of de kunstenaar wordt ingeschreven.

Kunstenaars die niet in een van deze bovengenoemde gemeenten wonen en op dit moment ingeschreven staan bij Art Office, zullen binnenkort een brief ontvangen dat zij uitgeschreven gaan worden. Een atelier alleen hebben in Rotterdam is dus niet meer voldoende.
Door het heel specifiek benoemen van deze andere gemeenten, kan Art Office beeldend kunstenaars die wellicht nu uit Rotterdam verhuizen vanwege krapte op de woningmarkt, maar wel in de omgeving blijven en actief zijn, deze mogelijkheid tot inschrijving aanbieden. Tegelijkertijd wordt hiermee ook een duidelijke afbakening gemaakt.

Starters
Beeldend kunstenaars die korter dan drie jaar geleden zijn afgestudeerd aan een erkende Nederlandse kunstacademie in een autonome richting kunnen met hun diploma en een ingevuld online inschrijfformulier voorlopig worden ingeschreven voor een periode van drie jaar vanaf hun afstudeerdatum. Daarna worden zij beoordeeld op hun beroepsmatigheid.

Inschrijven
Inschrijven kan elk moment. De uitslag krijg je binnen twee maanden.

Waarom inschrijven?

  • Kunstenaars die bij CBK Rotterdam zijn ingeschreven, krijgen een eigen pagina op deze website om hun werk te presenteren. Deze database heeft een uitgebreide zoekfunctie en je kunt er je actuele tentoonstellingen onder de aandacht brengen. Via de site kun je ook in contact komen met collega kunstenaars in Rotterdam en kun je onze Tips & Oproepen lezen.
  • Je kunt gebruik maken van verschillende CBK Rotterdam (financierings-)regelingen ter ondersteuning van je beroepspraktijk. Deze kun je online aanvragen.
  • CBK Rotterdam heeft een breed netwerk en kan als intermediair fungeren tussen kunstenaars onderling en andere partijen.
  • CBK Rotterdam kan publiciteit genereren voor de kunstenaar over bijvoorbeeld gehonoreerde projecten.
  • Als je je inschrijft als kunstenaar ontvang je automatisch de nieuwsbrief Tips & Oproepen met informatie die je beroepspraktijk ondersteunt. Wil je daarnaast op de hoogte blijven van het publieksprogramma van CBK Rotterdam, zoals debatten, evenementen, openingen, nieuwe kunstwerken en tentoonstellingen, meld je dan apart aan voor de CBK Rotterdam nieuwsbrief.
  • Een inschrijving bij CBK Rotterdam geldt ook als professionaliteitstoets voor een inschrijving bij SKAR (Stichting Kunstaccommodatie Rotterdam).
  • Als beeldend kunstenaar kun je bij Art Office terecht voor advies en informatie ten behoeve van je beroepspraktijk.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Art Office: artoffice@cbkrotterdam.nl