Inge Aanstoot

schilderen - geschiedenis - artistiek onderzoek - autobiografisch - figuratief

Mijn oeuvre bestaat voornamelijk uit grote, volle, verhalende schilderijen. Ik onderzoek verschillen en overeenkomsten tussen heden en verleden, religie en wetenschap, cultuur en natuur, en wil de toeschouwer prikkelen om verder te kijken dan alleen de voordehandliggende twee kanten aan een verhaal.
Ik probeer een toeschouwer zelf verbanden te laten ontdekken in de verhalen die ik vertel. Mijn werk laat zich niet lezen als een rebus. Ik probeer de kijker mee te nemen in mijn eigen gedachtengang: hoe meer je over een onderwerp leert, hoe complexer het wordt.
Een drietal citaten vat mijn insteek goed samen: ‘The past is a foreign country’ (L.P. Hartley), ‘Temperance is wickedness’ (Stephen Fry) en ‘Kennis bestaat uit details’ (Arnon Grunberg).

Ook werk ik samen met Anique Weve onder het pseudoniem Marie Pop. Zo onderzoeken wij hoe we samen als één kunstenaar kunnen functioneren, en leggen we ook onze individuele werkwijzes onder de loep.


Zelfportret als keizerin van Oostenrijk - 80 x 60 cm, acryl op linnen, 2023 Dit werk gaat over feminisme en de rol van vrouwen doorheen de geschiedenis. Deze keizerin zit op haar handen, ze is er om nakomelingen te maken. Toch heeft zij ook macht in handen. Nog steeds staat een koning boven een koningin: als de koningin de regent is, heeft zij namelijk een prins-gemaal. Als je die prins koning zou noemen, zou hij boven haar staan. Nu ben ik sowieso van mening dat de monarchie een gedateerd en achterhaald instituut is, maar dit doet elke keer nog een beetje zeer. De rol van vrouwen in de geschiedenis lijkt kleiner dan ze is, omdat de geschiedenis geschreven wordt door overwinnaars en er eeuwenlang een hoop aangepast of uitgewist kon worden. Daarnaast zijn er vele eeuwen waarin de geschreven bronnen voornamelijk over de adel en hun leven gaan, en weinig uitweiden over de gewone mens. Toch komen we er meer en meer achter dat de adellijke broedmachines vaak een grotere politieke, wetenschappelijke of culturele rol speelden dan gedacht.
Transgenerational IV: the shoulders of strangers - 150 x 120 cm, acryl op linnen, 2022. Dit schilderij gaat over hoe we op de schouders van onze voorouders kunnen staan, maar zij ons tegelijkertijd terug omlaag kunnen trekken door aan onze enkels te hangen. Je geschiedenis kan je helpen duiden, het kan je vooruithelpen, maar ook tegenhouden. Bovendien is de mens goed in het naar de hand zetten van die verhalen, om allerlei redenen. Er zitten nooit maar twee kanten aan een verhaal.
Honi soit II: transgenerational - 80 x 60 cm, acryl op linnen, 2022. Onderdeel van het project 'ROCK ME OUROBOROS' met Auke Triesschijn. Een dubbel-/familieportret vol symboliek, ook verwijzend naar een eerder portret dat ik van deze twee vrienden maakte. Tijdens 'ROCK ME OUROBOROS' hebben Auke (links afgebeeld) en ik een aantal maanden lang minimaal eens per week op elkaars werk gereageerd. We hebben ons allebei laten inspireren door elkaars onderwerpen, thema's en inspiratiemateriaal, alsook letterlijk beeldkenmerken. Naast een expositie in de kunstvitrines van B.a.d en een aantal evenementen hebben we inmiddels ook een eerste boekje gemaakt. We werken nu ook aan een vervolg op deze serie.
Generatio spontanea - 150 x 180 cm, acryl op linnen, 2021. Aristoteles stelde ooit dat sommig leven spontaan ontstaat; muizen in hooibergen, vliegen uit kadavers, etc.: generatio spontanea. Dit idee is door de eeuwen heen door verschillende wetenschappers, generatie op generatie voortbouwend, zorgvuldig onderuitgehaald. Niets ontstaat uit niets: dit werk gaat daar op meerdere manieren over. Behalve wetenschappers, vorsten en weldoeners zien we ook slachtoffers van hun handelen. Het geheel wordt vastgelegd door de schilders in de hoek (Michaelina Wautier en ik). Wat is onze rol? Het werk zoekt een balans tussen (her)vertellen, documenteren, uitleggen, opzoeken en dwalen.
Temperance is wickedness V: Headspace - 180 x 150 cm, acryl op linnen, 2021. Een boos stilleven, als zoiets bestaat. Soms moet je de oneerlijkheden in de wereld proberen weg te werken door er gewoon heel veel schoonheid tegenaan te smijten. Toch gaan er in dit stilleven toch allerlei symbolen verscholen, en verwijs ik in de achtergrond naar mijn activistischere schilderijen. Het is uiteindelijk, ook vanwege het formaat, alsof iemand je met een boeket om de oren mept.
The avian reptilian complex - 150 x 120 cm, acryl op linnen, 2021. Hoewel de hersenen van vogels compleet afwijken van die van andere dieren, hebben ze dezelfde basisprincipes ook paraat: fight, flight, freeze, de drang om zich voort te planten, de noodzaak om zich te verdedigen, te leren en te vechten... Naast een vergaping aan de natuur en een ode aan de wetenschap ook een knipoog naar Mechior d'Hondecoeter.
Small change, little changes - 150 x 120 cm, acryl op linnen, 2021. De twee vrouwen zijn vormgegeven naar een portret van Marie-Antoinette door Liotard en een Odalisk door Matisse. De film vangt aan, de geportretteerden dagen je uit: wat is jouw rol, wat is mijn rol?
Maestà (Solis) - 90 x 76 cm Acryl op Hahnemuhle-paper met matte fine-art-print, onderdeel van de serie ‘The Lost Wonders of the Future Paradise’, 2021. Dit werk is gemaakt door Marie Pop (Anique Weve & Inge Aanstoot)
Oplulence I: Maltho thi afrio lito - 180 x 250 cm, acryl/linnen, 2020. Een werk vol portretten van vrouwen die opnieuw of voor het eerst een voetstuk verdienen. Een werk over hoe de geschiedenis in golven beweegt en zich neigt te herhalen. Veel van wat wij denken dat natuurlijk is, is bedacht of aangepast. Dit is ook veelal het geval met geschiedenis.
Leeuwen op de Coolsingel, muurschildering Museum Rotterdam - Als onderdeel van de tentoonstelling 'Leeuwen op de Coolsingel' maakte ik in 2020 deze ca. 9 meter lange muurschildering in Museum Rotterdam, over het dagelijks leven tijdens de Duitse bezetting van de stad in '40-'45. Met hulp van en dank aan Stadsarchief Rotterdam en Diergaarde Blijdorp.