Jan van de Pavert

artistiek onderzoek - schilderen - beeldhouwen

Het lijkt vreemd, maar je had rond 1995 nog niet zo veel monumentale, representatieve, figuratieve kunst. En dat terwijl de commerciële film en de reclamewereld allerlei beelden op het beeldscherm brachten (en brengen) die representatief wilden zijn, die wilden laten zien hoe gelukkig we zijn, wat Nederland is, of hoe we elkaar neerschieten en we in de gevangenis terechtkomen (dit vooral in Amerikaanse producties), en dit dan allemaal altijd doorkruist door reclamebeelden met logo's van banken en levensverzekeringen. In de beeldende kunst leek een representatieve functie helemaal te zijn vergeten. Veel eerder had je wel de Mexicaanse muralisten, die dit terrein hadden opgepikt voor de kunst van hun tijd (± 1930), of Eugène Delacroix (± 1830), maar die waren al decennia dood, of langer. Hoe moet je dat ontwikkelen, dacht ik, een monumentale representatieve kunst, maar dan voor de huidige tijd, voor vandaag? Met de uitvoering van het antwoord ben ik al lang bezig. Ik heb nog voor jaren werk.


Wij bevonden ons in een vernederend schouwspel - 2022, olieverf op paneel, h x br: 217 x 150 cm. In 1840 werd het boek The Life and Adventures of Michael Armstrong, the Factory Boy gepubliceerd van Frances Trollope. Het was een aanklacht tegen de gevolgen van de mechanisatie en wettenloosheid vanaf de late achttiende eeuw. Het succes van de industrialisatie was het ongeluk van vele schaapsherders en dagloners die naar de fabrieken werden gedreven. Het zwaartepunt van Trollopes aanklacht lag vooral bij het ontbreken van wetgeving rond kinderarbeid en werkuren; omdat kinderen goedkoper waren, werden zij voor het werk ingezet terwijl vele ouders hun dag doorbrachten in werkloosheid. Om hun 16-urige werkdagen vol te houden werden de kinderen door bewakers uit hun slaap geranseld. Trollope's boek werd geïllustreerd door Auguste Hervieu, die vanaf 1832 met Trollope de fabrieken had bezocht. Frances Trollopes boek is, toegepast op deze tijd, een hyperbool. De terugkeer van relatieve armoede en de onmogelijkheid voor sommige mensen een bepaalde stand van leven vol te houden maakt Trollope toch gedenkwaardig. En wanhoop is wanhoop: dat is van alle tijden. De illustraties nam ik als uitgangspunt re-enactments, die ik gebruik voor een serie schilderijen.
150 jaar commune van Parijs - Hilton Art Lab, Rotterdam, 2021. ongeveer 4 x 5 meter.
Hedera - aquarel, 220 x 120 cm., 2021
De vrijheid - drie schilderijen in het Van Abbemuseum, Eindhoven, 2019. acryl op doek. Het linker schilderij is 220 x 320 cm., het middelste 240 x 220.
De nieuwkomers - Olieverf op paneel, 294 x 300 cm., 2019.
De gevleugelde engel - Schilderij voor de Penitentiaire Inrichting, Alphen, 2020. Sythetische verf op cementgebonden plaat, 250 x 720 cm.
De gevleugelde vrouw; detail. - Schilderij voor de Penitentiaire Inrichting, Alphen, 2020. Een sythetische lak op cementgebonden plaat. Totaal: 250 x 720 cm.