Maarten Janssen

analytisch - artistiek onderzoek - geschiedenis - installatie - schilderen - schrijven

Je bekijkt een schilderij. Voor sommigen lijkt het nergens op, anderen vinden het lelijk, maar de lezer begrijpt dat het schilderij niks voor wil stellen en ook niet wil behagen. Het wil zijn. Het wil zijn zoals een zoogdier is; van binnenuit gegroeid, omgeven door een huid. Wil het begrepen worden? Het wil zich in elk geval niet in nevels hullen. Het wil spreken en ondergaan. Geaccepteerd worden. Het is natuurlijk een object maar het wil de illusie hebben een subject te zijn.
In het atelier ben ik 'een soort schilder'. Schilderkunst is mijn referentiekader maar mijn werk bestaat niet altijd uit verf op doek en hangt niet altijd aan de muur. Buiten het atelier werk ik geregeld in situ, installatie-achtig.
Buiten het atelier ben ik tevens 'een soort onderzoeker'. In het recente verleden heb ik als research-artist diverse projecten geïnitieerd die betrekking hebben op historische decoratieve kunst in de gebouwde omgeving.


Beton und Barock / zeefdruk en digitale prints / 300 x 1200 cm - Rockefeller Center for the Arts / Dresden 2023 + instrumenten voor de soundperformance TRASH van Amyth Venkataramiah (Bangalore, India).
Beton und Barock : uitsnede
bROT / muurverf / 300 x 150 cm / 2023 - Geschnitten Brot / Galerie Zwinger / Berlijn 2023
alfa-bet gamma ∂ # - = tentoonstelling » a 10-year itch « Pictura Dordrecht 2023 acrylic, paper, pencil, oil, enamel, tempera on canvas / 140 x 500 cm
ccccmmyyyyykkk - = ± 80 cm ø / acrylic on canvas / 2021
neutrals united - » MELK~WATER « / HAL @ galerie Taal Rotterdam / 2022
Yo, LiCHT éN SCHaDuW > Hey, SuNLiGHT – SHaDoWS ! - = DE RUIT / a e i o u (y) / 2022
Yo, LiCHT éN SCHaDuW > Hey, SuNLiGHT – SHaDoWS ! - = DE RUIT / a e i o u (y) / 2022
ROTA (alternative tarot) - = cover of the artistbook / 44 pages / A4 / 2021
features 10 / projectruimte Turmfuß Museum Nikolaikirche / Berlijn 2020