Zo doe je dat #4: Praktijkbijdrages 2024

Met onze Praktijkbijdrage-regeling ondersteunden we dit jaar tweehonderd kunstenaars bij hun projecten. We kijken met plezier terug op de grote verscheidenheid aan kunstprojecten die hiermee tot stand kwam en vieren dit tijdens een nieuwe editie van Zo doe je dat op dinsdag 26 november in WORM.

Zes kunstenaars, waarvan twee duo’s, tonen en vertellen over de realisatie van hun werk, en welke rol de Praktijkbijdrage hierin heeft gespeeld. De avond toont een dwarsdoorsnede van de toekenningen in 2024 en voorziet kunstenaars die volgend jaar een aanvraag willen doen hopelijk van de nodige inspiratie.


City of Poets, Sara Rajaei

Sara Rajaei’s korte film City of Poets won eind september een Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire 2024 tijdens het Nederlands Film Festival. Sinds de wereldpremière op het prestigieuze filmfestival Berlinale is City of Poets geselecteerd voor meer dan twintig festivals en heeft Rajaei naast het Gouden Kalf, nog drie awards gewonnen op filmfestivals in Madrid, Palermo en Espinho. In haar poëtische film brengt Rajaei met een collage van persoonlijke archiefbeelden en foto’s de geschiedenis van een semi-utopische stad in beeld, een plek waar alle straten zijn vernoemd naar dichters. Wanneer er oorlog uitbreekt leiden abrupte en ingrijpende veranderingen tot verwarring onder de inwoners van de stad.


Potato Growers meets Cappadox 2024, Wapke Feenstra

Voor Cappadox 2024, een festival in de Turkse landstreek Cappadocië, maakte Wapke Feenstra een presentatie van fotobanners. Hierop toonde zij verschillende aardappelgroeiwijzen van drie lokale families. Ook heeft ze een openbaar aardappeldiner georganiseerd, waarbij gebruik werd gemaakt van lokaal geteelde aardappelen, en internationale bezoekers werd gevraagd naar hun favoriete aardappelgerecht. Met haar werk verkent ze de traditionele en toekomstgerichte praktijken van de aardappelproductie binnen de bredere bevolking.


On Translating Ecologies, Alaa Abu Asad en Ulufer Çelik

On Translating Ecologies is ontstaan vanuit de culturele achtergrond en geschiedenis die Alaa Abu Asad (Palestina) en Ulufer Çelik (mediterraan Turkije) met elkaar delen. Samen verdiepten zij zich in gemeenschappelijke tradities, voedsel en vooral taal, waarbij ze de overeenkomsten ontrafelen en op zoek zijn gegaan naar achterliggende verhalen. De kunstenaars verzamelden woorden die zowel in Turkse volkstalen en het (Palestijns) Arabisch veelgebruikt worden. Samen met tekeningen en audio werden ze getoond in een installatie. Ook organiseerden Asad en Çelik in Kiosk een reeks evenementen waaronder een tekenworkshop en een lezing-performance, waarin ze de woorden met het publiek deelden en hun informele verzamelmethode toelichtten.


Cover Crop Cocktails, Honey Jones-Hughes en Antonio de la Hera

Welke alternatieven zijn er voor conventionele landbouw? Met het project Cover Crop Cocktails hebben Honey Jones-Hughes en Antonio de la Hera onderzoek verricht naar ‘cover crops’, ofwel planten die worden gezaaid of geteeld om de bodemgezondheid te verbeteren. Tijdens een verblijf in Kunsthuis SYB in Beetsterzwaag hebben zij zich speciaal gericht op de toepassing van de mosterdplant. Door ontmoetingen met boeren en producenten verzamelde het duo kennis en ervaringen over de Friese bodem en over authentieke Friese zaden. Ook hebben ze een reeks ‘rekwisieten’ gemaakt voor een performance-lezing, waaronder geraffineerde zeeklei, keramiek en een cocktail gemaakt van Friese jenever en mosterdzaad.

Programma
Welkomstwoord door Cindy Stegeman, Art Office | Interview met Wapke Feenstra | Interview, performance door Honey Jones Hughes en Antonio de la Hera | Interview met Alaa Abu Asad en Ulufer Çelik | vertoning van City of Poets en Interview met Sara Rajaei | Afsluiting (interviews door Wilke Martens)

Praktische informatie
Datum: dinsdag 26 november 2024
Tijd: 20:00-22:00 uur (inloop 19:30 uur)
Locatie: WORM, Boomgaardsstraat 71 Rotterdam
Taal: Nederlands en Engels, afhankelijk van de sprekers

Aanmelden
De avond is gratis toegankelijk. Stuur even een mailtje met je naam naar artoffice@cbkrotterdam.nl.