Tijdens de reeks Artist Meetings (een initiatief van Art is A Guaranty en Cultuur+Ondernemen, in samenwerking met CBK Rotterdam) onderzoeken kunstenaars samen met experts hoe ze hun onafhankelijke maatschappelijke en economische positie konden verstevigen en uitbreiden. Centraal staat de uitwisseling van kennis, inzichten en een reeks concrete tools. Op deze pagina bundelen we de toolkits die uit deze bijeenkomsten voortkomen.
1. Zo bouw je relaties op met verzamelaars
Kunstenaars, ontwerpers, fotografen, musici en podiumkunstenaars, voor elke discipline geldt: de wereld verandert. We zijn minder afhankelijk van galeries, traditionele vertegenwoordigers, labels. Het voordeel daarvan is dat we zelf meer roer in eigen hand kunnen nemen. Hoe kun je je werk aan de man brengen, zonder daarbij je authenticiteit te verliezen?
lees meer
2. Vijf stappen voor een succesvolle presentatie
Als je een idee maar lang genoeg laat rijpen in de beslotenheid van je atelier, komt er vanzelf een dag dat het af is: helemaal volmaakt, perfect, kant en klaar om de wereld stormenderhand te veroveren. Toch? Nou nee, dat is inderdaad te mooi om waar te zijn. Hoe geef je nou een presentatie die de essentie van je werk overbrengt, en – heel belangrijk – blijft hangen in het hoofd van je luisteraar?
lees meer
3. Hoe je samenwerking constructief inricht
Als je als kunstenaar nieuw werk wilt ontwikkelen, kan het interessant zijn om de mogelijkheden van een samenwerking te onderzoeken. Met het onderwijs bijvoorbeeld, met de overheid of met het bedrijfsleven. Maar hoe vind je partijen die qua belangen aansluiten bij jouw werk? Hoe kun je het beste kansen herkennen en benutten? En hoe hou je een samenwerking blijvend relevant?
lees meer
4. Hoe word je online goed gevonden?
Kunstverzamelaars, opdrachtgevers en curatoren zoeken regelmatig online naar kunst. Een goede website kan je dus veel opleveren. Maar dan is het wel belangrijk dat je site goed vindbaar is.
lees meer
5. Hoe bouw je een relatie op met een mecenas?
Bij het woord ‘mecenas’ denk je wellicht aan de familie de Medici of aan de Guggenheims: rijke mensen die door het ondersteunen van kunst hun naam hebben weten te vereeuwigen. Het mecenaat – privépersonen die kunstenaars ondersteunen – bestaat al eeuwen en kan ook vandaag de dag een manier zijn om je kunstenaarschap te verstevigen. In ruil voor die steun verwacht de mecenas wel het een en ander terug: het is goed om je daar bewust van te zijn, voor je zo’n relatie aangaat.
lees meer
6. Hoe kun je effectief sparren met gelijkgestemden?
Een peer group is een groep van gelijkgestemden die regelmatig bij elkaar komt om een gedeeld onderwerp te bespreken. Zo’n groep functioneert op basis van gelijkwaardigheid – er is geen voorzitter, geen hiërarchie. Het gezamenlijke doel is om te groeien: op professioneel maar ook op persoonlijk vlak. Een peer group kan een waardevolle tool zijn voor kunstenaars. Zo kun je kennis en ervaring uitwisselen, vraagstukken voorleggen, je werk bespreken, elkaars netwerk aanspreken en elkaar inspireren.
lees meer
7. Zo zet je je creatieve kracht in voor maatschappelijke vraagstukken
Op de kunstacademie leer je mislukking te omarmen, toeval toe te laten of een zoektocht te beginnen terwijl je geen idee hebt waar je naar zoekt. Kortom: hoe te denken als een kunstenaar. Deze manier van denken blijkt ook waardevol bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken. Zo worden makers steeds vaker betrokken door overheden. Met deze vijf stappen kun je je repertoire inzetten om verandering teweeg te brengen.
lees meer
8. Hoe steekt de kunstmarkt in elkaar én hoe kan je erop in spelen?
Traditioneel gezien is de galerie de belangrijkste plek voor de verkoop van kunst. Maar er komt steeds meer ruimte voor andere manieren om een markt voor je werk te creëren. Als je de mechanismen van de kunstmarkt begrijpt, kun je de kansen vergroten om je werk te verkopen.
lees meer
9. Een mecenas of crowdfunding? Zo haal je met succes geld op voor je kunst
Een mecenas of crowdfunding? Zo haal je met succes geld op voor je kunst
Het klinkt te mooi om waar te zijn: een mecenas, oftewel een welgestelde gever die je als kunstenaar ondersteunt met geld, materialen of een atelier. Toch hoef je geen Leonardo da Vinci te heten om op deze manier support te vinden voor je werk. Er zijn tal van manieren om je artistieke autonomie te behouden terwijl je steun aanneemt van een of meerdere donateurs. Experts Helleke van den Braber (hoogleraar Mecenaatstudies, Universiteit Utrecht) en Marjolein Marzacu (projectmedewerker Leve het Geven, voordekunst) delen hun inzichten over de kunst van het vragen.
lees meer
10. Uitstelgedrag? Een persoonlijke gebruiksaanwijzing biedt uitkomst
Eerst nog even schoonmaken, een rondje maken langs sociale media, nog een koffie, een serie kijken… en de dag is alweer bijna voorbij. Misschien beter morgen beginnen. Klinkt bekend? Uit onderzoek blijkt dat 95% van de mensen wel eens last heeft van procrastinatination, oftewel uitstelgedrag. Voor kunstenaars kan het ‘nog niet weten’ een essentieel onderdeel vormen van het artistieke proces: creatieve ideeën hebben tijd nodig om te rijpen. Maar het kan ook verlammend werken om taken steeds maar voor je uit te schuiven. Als gecertificeerd procrastination coach helpt Angela van Son mensen inzicht te krijgen in de triggers en oorzaken van hun uitstelgedrag. Aan de hand daarvan kun je je eigen ‘gebruiksaanwijzing’ opstellen.
lees meer