Orchideeën planten zich niet voort via reguliere bestuiving, maar door bloemen die lijken op en ruiken als vrouwelijke bijen en wespen. Zo trekken ze mannetjes aan. Bijzonder, vond Kari Robertson wiens interesse in de orchidee ontstond door geschriften van Deleuze en Guattari die vanuit hun relatie met insecten de- en reterritorialisering bespraken. In 2018 begon ze orchideeën te filmen in Colombia, en ontstond een onderzoeksplan over orchideeën, botanische tuinen, tekeningen en archieven, om uit te werken in tekeningen: “Ik ben vooral geïnteresseerd geraakt in de manier waarop orchideeën daar voortdurend worden gebruikt als symbolen van staatssoevereiniteit en nationale trots in bankbiljetten, spandoeken, postzegels en als de nationale bloem en hoe dit in tegenspraak is met wat ik weet over waar en hoe ze zich voortplanten en groeien.”
Robertson studeerde in Glasgow en aan het Piet Zwart Institute in Rotterdam, waar ze GHOST hielp oprichten: een nomadisch kunstplatform met maandelijkse filmvertoningen in WORM en met presentaties in Miami en Bogota. Ze speelt in een band en maakt film- en videowerk waarvoor ze een scifi-benadering heeft van thema’s rond het lichaam, empathie en soevereiniteit – dit laatste ook een thema in dit O&O-project, waarbij de O&O-commissie uitkeek naar de uitkomsten die Robertson beschreef als ‘speculatieve botanische tekeningen’.
Het onderzoek werd een reis langs botanisten, archieven, tuinen, bloemenmarkten, in Nederland onder meer in Ter Laak. Parallel deed ze literatuurstudie naar grenzen en soevereiniteit – wat zowel te maken heeft met natiestaten als met lichamelijke zelfbeschikking. Dit alles vloeide voort naar de aquareltekeningen, hybrides van orchideeën en menselijke lichaamsdelen. Zouden de orchideeën van de toekomst zich kunnen aanpassen om menselijke bestuivers aan te trekken, als de mensen doorgaan met het lab-bestuiven van orchideeën volgens dezelfde evolutionaire logica? Robertson toont de tekeningen zelfstandig en als illustraties voor een publicatie. Ook ontwikkelde ze een video, een podcast, 3d-objecten en een parfum dat ze in een sculpturale display tentoonstelt.