Kunstenaar:
Erik Peters

Titel
Queer Futurity

Budget CBK Rotterdam
€ 10000,00

Jaar van toekenning
2021

Soort aanvraag
O&O subsidie

Het Hamburger Community of Art residency programma van Roodkapje biedt kunstenaars een atelier en presentatieplatform, met daarbij mentorschap en een samenwerkingsgemeenschap ter stimulering van experiment. Erik Peters zag dit als een grote kans voor zijn ontwikkeling als opkomend kunstenaar. Hij zou de residentie willen gebruiken om voor hem nieuwe materialen te verkennen zoals tufting en 3d printing. Daarmee wilde hij sculpturen maken, artefacten om alternatieve toekomstscenario’s te visualiseren via fluïde en queer aspiraties van samenzijn in een relationeel maakproces. De resultaten presenteert hij tijdens een solo annex immersieve installatie bij Roodkapje eind 2021. Leidraad is het begrip Queer Futurity, oftewel de utopische impuls ingebed in queer collectiviteit: de hoop dat nieuwe vormen van zijn, doen en verhouden maar net buiten handbereik liggen.

Peters is een multidisciplinair kunstenaar, ontwerper en onderzoeker die grafische en ruimtelijke ontwerpachtergronden combineert met onderzoek en speculatieve storytelling. Hij studeerde in 2019 cum laude af in crossmedia design in Enschede en studeerde vervolgens design for art direction in Londen en filosofie van technologie en design in Enschede. Hij verdiepte zich verder via online residencies en programma’s in Barcelona en Istanbul en exposeerde in de designbiënnale van Slovenië. “Als kunstenaar of 'speculative designer' onderzoek ik hoe we alternatieve toekomsten collectief kunnen verkennen en hoe we nieuwe en queer verhoudingen kunnen aangaan met de holistische systemen van ecologie en technologie.” Immersiviteit helpt om dit toegankelijk te maken, schreef hij in zijn O&O-aanvraag. De O&O-commissie vond het een zeer veelvormig plan van een jonge kunstenaar met een goed gevoel voor proces en ruimtes.

Peters dook met overgave in wat een buitengewoon positief proces zou worden. Hij ging experimenteren met AI-technologieën en het nabootsen van koraal in 3d-printing. Hierbij verdiepte hij zich in de wisselwerking tussen mens en machine en in hoe technologie onze perceptie van ecologieën beïnvloedt. Met partners maakte hij een filminstallatie over een publicatie uit 1756 waarin walvisjagers een stuk koraal bij de Noordpool vinden, gecombineerd met een speculatieve toekomst met overblijfselen van menselijke pogingen om de wereldwijde ecologische crisis tegen te gaan. Daarnaast debuteerde hij als regisseur met de korte documentaire ‘Queer Mercury’. De resultaten toonde hij samen als één installatie tijdens zijn eerste solotentoonstelling bij Roodkapje, eind 2021. Vijf werken samen één immersieve installatie. Tussentijds gaf hij online workshops en verwerkte hij het script tot een publicatie die hij bij Hogus Bogus risoprintte.