Make It Happen luidt de slogan waarmee Rotterdam de laatste tijd de stad opleukt bij bouwprojecten en buitenkunst. Voor Florian Braakman, al langer geïnteresseerd in de machinaties van gentrificatie, was die slogan een vertrekpunt voor een artistiek onderzoek naar citymarketing en visuele verbeelding van de stad. Rotterdam, it’s happening noemde hij zijn plan om tot een alternatief en meer inclusief narratief te komen. Want gaat het echt zo goed met Rotterdam? Of is die slogan een puur economische campagne die voorbij gaat aan de onderbelichte dagelijkse problemen van stedelingen? “Dit nieuwe narratief ga ik vertalen in een visuele campagne. Ik ga hierbij het experiment aan met verschillende manieren van visual story telling om de kijker te betrekken bij de actuele thematieken die spelen in de stad.”
Voor Braakman als kunstenaar is fotografie de essentie van zijn werk. Hij trekt er met de camera op uit en in gesprek met mensen in de stad ontstaan zijn series. Zo onderzoekt hij gemeenschappen en maatschappelijke thema’s zoals globalisering, sociale mobiliteit, culturele diversiteit. In Delfshaven maakte hij de serie Delfshaven Finest en Broer, portretten van mannen die hem op straat aanspraken met ‘broer’. Bij Framer Framed in Amsterdam was hij embedded als onderzoeker naar de wijk Molenwijk. Voor de O&O-commissie waren de kwaliteit van zijn fotografie en het momentum doorslaggevend: een actueel en urgent thema.
Braakman begon met het analyseren van de marketingstrategie en beeldtaal van Make it Happen en de valse clichés daarin – jong, hip, welvarend, divers, met architectonische iconen in vet aangezette kleuren. Vervolgens trok hij de stad in, ging met mensen praten en fotograferen. Hij bouwde een website en organiseerde online meetings met journalisten en stedenbouwkundigen. Hij werkte aan een publicatie, werd geïnterviewd door Vers Beton en beplakte nabij Marconiplein een etalage met een gevelvullende foto: een stedelijk Droste-effect met symbolen van stadsmarketing en een ‘authentiek Rotterdam’ zoals ook stadsmarketeers gevels beplakken, zij het nu voor een heel ander type beeld.