Een wonderlijke kant van een wonderlijke beroepsgroep zijn de hoge platformhakken van beurshandelaren in Chicago. Eind jaren negentig begonnen ze deze te dragen om meer zichtbaar te zijn, en zo sneller te kunnen handelen. Zichtbaarheid stond gelijk aan winst, resulterend in een cultuur van extravagante mode in een hypermasculiene omgeving. Toon Fibbe raakte in contact met een van deze handelaren en leerde over hoe handel via lichaamstaal werd gecommuniceerd – als een dans op hakken. Dat besloot hij te verwerken tot een performance, een kunstwerk over de structuren van de markt waar algoritmes grotendeels, maar niet helemaal, de lichaamstaal vervangen. “In mijn project probeer ik meer grip te krijgen op de huidige abstractie en snelheid van het ons financiële systeem door te kijken naar de potentie van lichamelijke metaforen in relatie daartoe.”
Fibbe studeerde aan de Rietveld Academie, was resident bij de Jan van Eyck Academie in Maastricht, bij Deltaworkers in New Orleans en bij Kunsthuis Syb. Hij doorliep het Piet Zwart Institute en in 2016 was hij focuskunstenaar bij de Nieuwe Vide in Haarlem. Hij exposeerde onder meer bij WIELS Brussel, W139 Amsterdam, D21 Kunstraum Leipzig, bij feeelings in Brussel en bij TENT. Zijn installaties, performances, sculptuur en video gaan over de financiële en economische wereld, abstracte fenomenen die hij meer toegankelijk maakt middels personages en lichamelijke metaforen. Deze poëtische zowel als fysieke vertaling speelde ook in dit plan, wat de O&O-commissie zeer aansprak.
Fibbe ging naar Chicago en legde contact met verschillende beurshandelaren, leerde ook zelf hun handgebaren, en koos uiteindelijk een andere verbeeldingsvormen: 3d-scans - prints, video en animatronische sculpturen. Zo maakte hij Too big to fail, too small to notice: een grote installatie met video, een spiegelende catwalk, sculpturen, animatronics, getoond in Wiels. Hierin werden visuele strategieën om op te vallen op de chaotische beursvloer vergeleken met hoe zichtbaarheid (zoals op sociale media) in onze huidige cultuur onze economische posities mede bepaalt. Verschillende versies en performances van dit project zijn getoond bij Commend New York, Mama, Kunsthal Gent, 1646 in Den Haag.