Kunstenaar:
Lavinia Xausa

Titel
Truly Madly Deeply

Budget CBK Rotterdam
€ 9600,00

Jaar van toekenning
2021

Soort aanvraag
O&O subsidie

Truly Madly Deeply heet een plan dat ontstond door de onzekerheden van de coronapandemie. Door de collectieve eenzaamheid die ontstond door alle restricties, merkte Lavinia Xausa in haar omgeving een groeiende behoefte aan saamhorigheid, eenheid, gedeelde identiteit. Hoe werkt dat, je eigen identiteit deels inleveren voor een collectief samenzijn? Voor antwoorden op deze vraag besloot ze om te rade te gaan bij een heel specifieke groep: Feyenoordsupporters. ‘Truly Madly Deeply' is een participatief onderzoek naar deze voetbalgemeenschap waarmee ze persoonlijke gesprekken wilde gaan voeren. Waarom sluit een individu zich aan bij een grote groep om zich te laten meeslepen door de energie van de massa? Wat brengt dat die persoon? Met supporters zou ze een semi-professioneel zangkoor willen oprichten om hun traditionele monofone gezang om te zetten naar een polyfoon en hartverscheurend stadiongezang, ook om de mogelijke schoonheid van meerdere identiteiten binnen een groep te versterken.

Kunstenaar en documentairemaker Xausa studeerde in Bologna en aan de AKV St.Joost in Breda. Semiotiek en het sacrale zijn thema’s in haar participatieve kunstpraktijk, waar ze groepen mensen betrekt bij kwesties rond zelfanalyse in onze historische rollen. Haar werk was te zien bij onder meer TENT, Wolfart, het Noorderlicht fotografiefestival en in 2020 was ze artist-in-residence bij Roodkapje. In haar O&O-project ‘Further than Hip Hop’ onderzocht ze in Rotterdam postkoloniale onderwerpen in een open proces van gesprekken. Nu wil ze dat nauwer inkaderen en er meer eigen stem en regie op drukken. De O&O-commissie vond het een dapper participatieproject met veel uitdagingen en mogelijke valkuilen, stevig gemotiveerd vanuit sociale betrokkenheid, wat erg nieuwsgierig maakt naar de uitkomst.

In 2020, tijdens haar residentie in Roodkapje, startte Xausa de samenwerking met de componist en koordirigent Alberto Granados Reguilon. Samen met choreograaf Marta Worner organiseerden ze de workshop Truly, Madly, Deeply over beweging en zang. Daarin onderzochten ze groepsdynamiek middels vocale en lichaamsverkenning. In 2021 besloten ze hun onderzoek toe te passen op het onderwerp diversiteit binnen de Feyenoord-supportclub. Ze schreven een koorlied met stadionzang als referentie en openden de samenwerking met het Rotterdamse koor Toonkunst. In augustus won Xausa de RTM Pitch van het IFFR, waardoor ze een fictiedocumentaire kon produceren: So loud the sky can hear us. In deze korte film voert het koor, na een reeks ontmoetingen met verschillende supporters, de door Granados gecomponeerde polyfonie uit. De film gaat in première op het IFFR in 2022. Parallel aan de online vertoning is tot 14 februari 2022 een kleine presentatie over Xausa's onderzoek te zien in Roodkapje.