Minne Ponsen, Christine Saalfeld en Amber Rahantoknam zijn geselecteerd als Stadstekenaars van 2025! Elk jaar krijgen kunstenaars – de Stadstekenaars – opdracht van Stadsarchief Rotterdam en CBK Rotterdam om actuele gebeurtenissen in de stad in tekeningen vast te leggen. De jury heeft gekozen voor drie makers die elkaar aanvullen en uitdagen, en die elk vanuit een uitgesproken visie en stijl het thema van dit jaar, vrijheid, zullen onderzoeken.
Het jaar waarin we 80 jaar bevrijding herdenken én het Vrouwenjaar vieren, roept op tot een reflectie: wat betekent vrijheid vandaag? Het is een woord met vele betekenissen en wordt op verschillende manieren beleefd. Vrijheid is iets waar mensen wereldwijd dagelijks voor strijden, op allerlei manieren en vanuit diverse perspectieven. Aan de Stadstekenaars de uitdaging om hun persoonlijke visie en beleving van vrijheid in Rotterdam vast te leggen.
Minne Ponsen – Vrijheid als een teruggewonnen ruimte
Minne onderzoekt de relatie tussen het lichaam en de openbare ruimte. Ze tekent plekken in Rotterdam waar ze zich onveilig voelde en combineert deze met lichaamsfragmenten – abstract en herkenbaar tegelijk. Zo maakt ze de spanning tussen het lichaam en de stad voelbaar. “Vrijheid is altijd een afspiegeling van wat ondervoed is in onze maatschappij,” schrijft Minne in haar motivatie. Vrijheid is niet alleen een ruimte zonder angst, maar ook een plek waarin zorgzaamheid als kracht wordt gezien. Haar voorstel om de tekeningen uiteindelijk fysiek aan elkaar te naaien – zodat ze als een lichaam tegenover de kijker staan – voegt een extra laag toe aan haar onderzoek.
Christine Saalfeld – Vrijheid als gedeelde verantwoordelijkheid
Christine benadert vrijheid als iets collectiefs. Ze onderzoekt hoe democratische participatie en gezamenlijke besluitvorming in Rotterdam bijdragen aan een inclusieve stad. Haar werk richt zich op plekken waar mensen invloed uitoefenen op hun omgeving: van wijkraden tot collectieve atelierpanden. Ze baseert zich onder andere op de analyse van historicus Annelien de Dijn: “Vrijheid werd oorspronkelijk gezien als het vermogen van burgers om samen de koers van hun samenleving te bepalen.” In een tijd waarin vertrouwen in instituties onder druk staat, biedt Christine een scherp en noodzakelijk perspectief.
Amber Rahantoknam – Vrijheid als expressie en identiteit
Waar Minne zich richt op de fysieke ruimte en Christine op de bestuurlijke, onderzoekt Amber vrijheid als een innerlijke ervaring. In haar werk viert ze de diversiteit van Rotterdam en de veelvormigheid van identiteit. Haar stripachtige, poëtische tekeningen tonen hoe Rotterdammers hun vrijheid vinden in grote en kleine momenten. “Vrijheid betekent voor mij de ruimte om jezelf te zijn, zonder angst of beperking,” schrijft Amber. Ze wil verschillende gemeenschappen in beeld brengen, van skaters tot nachtwerkers, en doet dat met een uitgesproken, krachtige stijl.
Het werk van de Stadstekenaars 2025 is vanaf dit najaar te zien in Kunsthal Rotterdam. Daarna wordt het opgenomen in de collectie van het Stadsarchief Rotterdam.
Bekijk hier het volledige juryrapport.
Beeld: De eettafel (1) – Minne Ponsen, 2023