De commissie voor de regeling Impuls & Verdieping (I&V) is onlangs volledig vernieuwd. Met ingang van de tweede I&V-ronde van 2024 zullen Sami Hammana, Renie Spoelstra, Miloš Trakilović, Ester Venema, David Maroto, Brenda Tempelaar, mo Futures, Claudia Schouten, Benjamin Li en Yessica Deira zich over alle aanvragen buigen. Tijd voor een voorstelrondje.
Sami Hammana
Sami Hammana is parttime werkzaam als course leader voor het Honours Programma aan de Willem de Kooning Academie. In zijn eigen kunstpraktijk houdt hij zich voornamelijk bezig met de grenzen van de waarneming. In zijn werk, vaak filmisch en tekstueel, onderzoekt hij sociale, politieke en historische gebeurtenissen.
‘Ik hoop een bijdrage te kunnen leveren aan het ondersteunen van kunstenaars die werken vanuit een combinatie van methoden, media, disciplines en talen. Of in andere woorden: het ondersteunen van praktijken die niet makkelijk gecategoriseerd kunnen worden. Met mijn achtergrond in educatie en in beeldcultuur hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan het herkennen van veelbelovend werk dat buiten de norm valt.’
Sami Hammana
Renie Spoelstra
Renie Spoelstra is beeldend kunstenaar. Ze woont en werkt sinds 1999 in Rotterdam. Haar werk bestaat sinds 2001 uit het maken van (grote) tekeningen met houtskool, van landschappen die ze heeft bezocht en gefotografeerd of gefilmd. Ze houdt van het arbeidsintensieve proces van tekenen, waarmee ze het landschap kan beladen met precies de sfeer die ze zoekt. Ze werkt vanuit atelier en werkt al ruim twintig jaar samen met Galerie Ron Mandos. Spoelstra’s werk is getoond in binnen-en buitenland, in galeries, musea, beurzen en kunstenaarsinitiatieven. Eerder heeft ze als commissielid bij het Mondriaanfonds gewerkt en ze geeft zo nu en dan gastlessen op kunstacademies en lezingen bij haar exposities.
‘Ik neem de taak van commissielid uiterst serieus omdat je met het selecteren een bijdrage levert aan het kunstklimaat van Rotterdam. Hier moet in mijn ogen zo objectief mogelijk en bescheiden mee om worden gegaan. Dit zie ik als een interessante uitdaging en afwisseling naast mijn werk in mijn atelier, dat veel meer naar binnen gericht is.
Ik kijk er naar uit een lans te breken voor de ‘atelierkunstenaar’, ook van middelbare en oudere leeftijd. Deze groep kan niet zo makkelijk een beroep doen op subsidies die er zijn voor specifieke projecten van tijdelijke aard of site-specific opdrachten. Daardoor vallen ze vaak wat buiten de boot of blijven onder de radar van het subsidiebeleid.’
Renie Spoelstra – fotografie door Michèle Magot
Miloš Trakilović
Miloš Trakilović is een Bosnisch-Nederlandse kunstenaar. Hij behaalde een BFA en MFA aan de Universität der Künste in Berlijn, waar hij afstudeerde aan de afdeling Experimental Film and New Media Art. Zijn werk onderzoekt de politieke aspecten van waarneming, met een focus op thema’s als ontbinding, fragmentatie, geheugen en verlies. Zijn praktijk is sterk onderzoeksgericht en concentreert zich voornamelijk op digitale media, waarbij film, video, animatie en installatie centraal staan. Naast zijn kunstenaarschap is hij actief als docent en adviseur in het kunstveld.
‘Als kunstenaar met een migratieachtergrond voel ik me geroepen om kritische vragen te stellen over de structuren die onze samenleving vormgeven, met name door de lens van culturele en artistieke productie. De ambitie om het begrip van kunst te verruimen en bevorderen, los van wat de kunstmarkt dicteert, is iets waar ik veel waarde aan hecht en ook sterk terug zie in de doelstelling van de I&V-regeling. Ik geloof dat kunst de kracht heeft om onze wereldbeelden uit te dagen en te verbreden, en ik ben enthousiast om dit perspectief in te brengen in mijn adviserende rol in Rotterdam. Ik kijk ernaar uit om gezamenlijk te werken aan een brede, inclusieve benadering van kunst, waarin volop ruimte is voor uitdagende en grensverleggende kunstpraktijken.’
Miloš Trakilović
Ester Venema
Ester Venema werkt als kunstenaar in het collectief Sunflower Soup. Met dit collectief verkennen ze het grensgebied tussen kunst en activisme. Vaak organiseren ze bijeenkomsten op basis van workshops waarbij ze het publiek uitnodigen mee te werken en te denken over een bepaald onderwerp. Zo maakten ze bijvoorbeeld de tentoonstelling Plantiarchy waar ze samen met meer dan duizend mensen samen een papier maché bos maakten en nadachten over een speculatieve toekomst waar planten de macht hebben. Ook cureert het collectief sinds kort tentoonstellingen die gaan over samenwerken en collectiviteit bij Plaatsmaken in Arnhem. Daarnaast is Venema onderdeel van andere collectieven, waaronder Slow Frequencies, een collectief dat geluid inzet als middel om te verbinden en te vertragen. Vertragen als daad van verzet.
Ester Venema – fotografie door Mitsi Chaida
David Maroto
David Maroto is beeldend kunstenaar, gevestigd in Rotterdam, tevens actief als onderzoeker en curator. Zijn artistieke praktijk is interdisciplinair (installatie, performance, beeldhouwkunst, tekening) en richt zich op het verkennen van schrijven als een vorm van artistieke productie waarbij artistiek onderzoek een centrale positie inneemt. Hij toont zijn werk meestal in performatieve installaties die de handelingen van lezen en schrijven in hun sociale en historische dimensies verkennen. Vanuit dat perspectief bevindt Maroto’s werk zich op het snijvlak van beeldende kunst en kritisch discours, tussen theorie en praktijk, schrijven en kunst maken.
‘Ik heb uit eerste hand ervaren hoe belangrijk de steun van de I&V-subsidieregeling is, en nu is het moment gekomen om iets terug te geven door bij te dragen aan de beoordeling van nieuwe kunstprojecten. De openheid van de I&V-regeling is waar het zijn kracht vindt, omdat het ondersteuning biedt voor de creatieve vrijheid die aan de basis ligt van de artistieke praktijk.’
David Maroto – fotografie door Santiago Medina
Brenda Tempelaar
Brenda Tempelaar is criticus en redacteur. Zij publiceert op haar website thelongtailof.art essays over beeldende kunst en is uitgever van bijzondere publicaties in kleine fysieke oplage. Eerder schreef zij voor o.a. De Groene Amsterdammer en De Witte Raaf. Zij is lid van de Raad van Toezicht van RADIUS in Delft. Voorheen was zij adviseur bij het Mondriaan Fonds en onderzoeker bij het lectoraat Cultural and Creative Industries bij St. Joost, waar zij ook docent was.
‘In mijn werk als adviseur ben ik zeer genuanceerd. Mijn eigen principes zijn niet leidend, de dingen die ik lees en zie in een aanvraag hoeven niet overeen te komen met mijn eigen gedachten, of bij mij in de smaak te vallen. Het gaat mij erom de juiste argumentatie te vinden die in lijn is met de criteria. Waar een dergelijke nuance niet mogelijk is, dienen de criteria te worden bevraagd.’
Brenda Tempelaar
mo Futures
mo Futures is visueel kunstenaar, archivist, dromer en tijdreiziger. mo richt zich op thema’s zoals (gender)Queerness, Afropese identiteit, Afrofuturisme en het belang van archiveren. Futures’ praktijk draait om het documenteren, creëren en delen van de ervaringen van de verschillende gemeenschappen waar die in bestaat. Momenteel werkt die aan een aantal verschillende projecten waaronder een vervolg op hun afstudeerproject, een zine over Queer Afropea en een aantal samenwerkingen met andere kunstenaars. Ook werkt die binnen het collectief ìpọ̀sìn’s peace, met wie hen evenementen organiseert voor en door QTBIPOC communities.
‘Met mijn ervaring in het documenteren en archiveren van ondergerepresenteerde gemeenschappen en mijn kennis over de Nederlandse kunstwereld hoop ik een kritische blik toe te voegen aan de commissie. Ik breng een begrip van de noodzaak voor representatie binnen de kunsten, en kijk ernaar uit om projecten te beoordelen die authentieke stemmen en verhalen naar voren brengen.’
mo Futures
Claudia Schouten
Claudia Schouten is curator en projectmanager, mede-oprichter van Motel Spatie (2010-2020) in Arnhem, en voormalig zakelijk directeur van kunstruimte Rib in Rotterdam. Ze heeft uitgebreide ervaring in fondsenwerving en het organiseren van kunstprojecten in binnen- en buitenland. Interventies als manifestaties van langere processen die de conventionele ruimtelijke kaders van kunst in de openbare ruimte te buiten gaan. In haar huidige onderzoek, Rood Rotterdam 1928-1949, richt ze zich op de bewoners van Oud-Charlois en brengt ze interessante personages tot leven die gezamenlijk vertellen hoe het sociaal weefsel zich organiseerde onder nationaalsocialistisch burgerlijk bestuur. Het levert een beeld op van Oud-Charlois dat schuurt met het narratief van de wederopbouw. De eerste stemmen uit dit onderzoek zijn te horen en zichtbaar gemaakt in de expositie A Loud Voice Never Dies. De titel is afkomstig van een werk van Urok Shirhan, waarin ze de vraag stelt: “Can a lovesong start a revolution?”
Claudia Schouten
Benjamin Li
Sinds 2014 heeft Li meer dan 1.000 Chinees-Indische restaurants in Nederland bezocht, waarbij hij een rijk archief heeft opgebouwd van menu’s, servies en persoonlijke verhalen. Met fotografie, video, sculpturen en puzzels met afbeeldingen van Chinees-Indische gerechten toont hij de diversiteit en charme van deze restaurants. Voor Li symboliseren deze eetgelegenheden meer dan alleen lekker eten; ze staan voor de veerkracht van zijn familie en de bredere integratie van de Aziatische gemeenschap in Nederland. Veel van zijn familieleden, waaronder zijn ouders, hebben in restaurants gewerkt om een nieuw bestaan op te bouwen. Met zijn werk eert Li deze vaak ondergewaardeerde plekken en benadrukt hij tegelijkertijd hun culturele en historische waarde. Zijn werk daagt daarmee stereotypes en vooroordelen uit die Aziaten in Nederland tegenkomen, en richt zich op thema’s als identiteit, representatie, ontheemding, culturele eetgewoontes en thuis voelen.
Benjamin Li
Yessica Deira
Yessica Deira is een kunstenaar die haar vaardigheden als grafisch ontwerper, curator en dj combineert. Haar huidige onderzoek richt zich op het collectieve bewustzijn en sonische ecologieën, waarbij ze vaak gebruik maakt van archiefmateriaal. Als oprichter van AMPFEMININE boekt ze dj-talent en organiseert ze workshops en evenementen. Deira behaalde een BA in Grafisch Ontwerp aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en een MFA in Blacker Blackness aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Voorheen gaf ze les aan de Design Academy Eindhoven en was ze curator bij Sonic Acts.
Deira: ‘Wat mij in het bijzonder aanspreekt aan deze rol, is de mogelijkheid om samen te werken met een divers team van kunstenaars en adviseurs. Dit is cruciaal voor het leveren van inclusieve evaluaties van de aanvragen. Mijn veelzijdige ervaring stelt mij in staat om innovatieve projecten vanuit verschillende creatieve perspectieven te ondersteunen en te promoten, en zo bij te dragen aan een representatieve en dynamische kunstgemeenschap in mijn eigen stad, Rotterdam.’
Lees meer over de I&V-regeling
Foto: Lou Lou Sainsbury, Resonant Bodies, Toxic Atmospheres