Kunstenaar:
Lavinia Xausa

Titel
Further than Hip-Hop

Budget CBK Rotterdam
€ 4000,00

Jaar van toekenning
2018

Soort aanvraag
O&O subsidie

Gefascineerd door het idee dat geschiedenis zich herhaalt, schreef Xausa Lavinia een onderzoeksplan naar twee groepen die in heel verschillende tijden met boodschappen de ander hebben willen overtuigen: de missionarissen die het woord Gods naar overzeese koloniën brachten, en rappers (vaak met voorouders uit de Nederlandse koloniën) die the word naar de stad brengen. “Terwijl de Nederlandse missionarissen de heilige boodschap in de koloniën uitdroegen met de bedoeling inwoners te "beschaven", worden de rappers met hun gedichten de woordvoerders van de inheemse burgers om hun stem te verheffen en hun aanspraken te doen gelden. Teksten en gedichten kunnen een identiteit vaststellen en een gevoel van saamhorigheid creëren in de hele gemeenschap van Rotterdam.” Xausa wilde zich richten op Rotterdamse spoken word artists, rappers, missionarissen, zangers en geleerden. Met interviews, gesprekken en archiefmateriaal wilde ze zoeken naar heden en verleden in deze postkoloniale tijd. Ook is het voor haar een manier om, als relatieve nieuwkomer in Rotterdam, te proberen die voor haar nieuwe stad te leren kennen.

Na studies in Bologna (cum laude) en Berlijn, behaalde Xausa in 2017 haar master fotografie aan de Post St.Joost in Breda. Haar verhalende fotoprojecten en videowerk ontstonden bijvoorbeeld uit een onderzoek naar Georgische iconen of naar liefde en seks in Iran. Er zitten opmerkelijke vergelijkingen in wat ook bepalend is voor Further than Hip-Hop, een duale aanpak waarin de O&O-commissie potentie zag om nieuwe dimensies te geven aan bestaande archetypes.

Xausa sprak met rappers en predikers over wat ze verkondigen en hoe – met welke tekst, poëzie, rijm. Het leverde een operavormig videowerk op, gebaseerd op vier typen boodschap: the Gospel, the Sermon, the Claim en the Poem. In de film verweefde ze heden en verleden, via archiefmateriaal of een re-enactment. Thema’s over stad en diaspora werkte ze onderling met de zangers uit. Het leidde tot een film en als onverwachte spin-off een muziekalbum: de inspiratie naar het ontstane netwerk bracht veel meer dan ze op de video alleen kwijt kon.