Studio Lon Luna

conceptueel - interactief - performance - sociaal-maatschappelijk - tekenen

Exploring the intersections between protest movements, performance art, and the culinary arts through ongoing research.

When pursuing her bachelor’s degree in fine art at the Willem de Kooning Academy in Rotterdam (NL), Jonker specialised in the themes of public and private space. Her artwork after graduation was primarily concerned with public space, public rituals, and social issues. When she began her master’s studies at the Fine Art University in Chiang Mai (TH), Jonker shifted her focus from public to private experiences, rituals, and spaces, while not neglecting the importance of understanding how public elements relate to private ones. Her personal experiences in the Dutch squatting subculture have given her a unique insight into the nature of public and private space, and have been a significant part of her research.

Jonker's artworks are seen in various fields such as the public space, social centers, festivals as well as in museums and galleries. She works with various media depending on the concept.


Art is not Dead - Dear Shapes in Space, Neck of the Woods Gallery, 2023. Protest Movements and Performance Art: A series exploring the intersection. As a vocalist in a punk band and a creator of performance art, I navigate the tension between the two mediums.
The People - Tekening, gemixte technieken, 2023. Magazine cover voor FAKE (book) Magazine.
Kraakmuur - MY HOUSE IS MY HOME, soloshow, Baan Tuek Art Center, Chiang Mai, Thailand 2021. Installatie. Het materiaal is verzameld vanuit mijn MFA Thesis onderzoek, de selectie van 143 kraakposters zijn uitgeprint op A3-formaat en gelaagd opgehangen op de muur.
The Narratives of the Places That I Call Home - Video projectie, geluid via speaker. Loop 21:43 min. De film is een samenstelling van onderzoeksmateriaal dat mijn persoonlijke zoektocht naar het begrip ‘thuis’ weerspiegelt. De film omvat beeldmateriaal van de kraakcultuur, evenals eigen opnames uit Thailand en Nederland en is gemaakt voor mijn MFA Thesis research.
Broeder, Brudher, Breudher - (Gormcums Museum, Gorcum, Nederland 2018/2019) Interactieve performance installatie, in samenwerking met Jessica van Deursen. Het recept 'Broeder' (ook wel 'Jan in de Zak' genoemd), is een broodschotel, die in kokend water wordt gekookt in een binddoek. Dit gerecht is door de schepen van de VOC naar diverse landen gebracht en meer dan 250 jaar later zijn afgeleide versies van Broeder te vinden in Indonesië, Sri Lanka en India. Het werk bestaat uit een installatie met 3 verschillende diner-plekken waar de Broeder, afhankelijk van de zitplek, verschillend tijdens de performance geserveerd wordt.
The Mission of Sticky Rice - Khon Kean Manifesto, Khon Kean, Thailand, 2020 Chiang Mai Performance Art Group Deze performance begon met het traditioneel en ritueel bereiden van plakrijst op open vuur, een alledaags symbool van het voedsel van de arbeiders in Khon Kean. Gedurende drie uur verkende de performance de symboliek van de plakrijst. Een belangrijk moment was de gezamenlijke optocht naar het democratiemonument, dat symbool staat voor de historische revolutie van 1932 die leidde tot de constitutionele monarchie. Deze monumenten zijn van grote symbolische waarde binnen de hedendaagse protestcultuur in Thailand. Uiteindelijk werd de plakrijst door elke performer individueel meegenomen naar een volgende locatie - een leegstaand pand waar een expositie gaande was met hedendaagse Thaise protestkunst.
To All the Men - Khon Kean Manifesto, Khon Kean, Thailand, 2020) Installatie (site-specifiek) met performance. Deze installatie is geïnspireerd door traditionele Thaise altaars en specifiek gemaakt voor de locatie, een voormalig bordeel. Het is een eerbetoon aan de vrouwen die daar verbleven. Diep geworteld in talloze culturen, waaronder de Thaise, rust op de vrouw tijdens haar menstruatie een stigma van onreinheid en ongeluk. In deze installatie probeer ik de zegeningen van het altaar te herdefiniëren, doordrenkt met de kracht van het vrouwelijke, waarbij ik menstruatiebloed als medium gebruik, zowel op het altaar als in de poster die erboven hangt. Elk element van deze installatie, verbonden met de indringende tekst op de poster, nodigt uit tot reflectie over de vrouwelijke ervaring. Tijdens het festival is dit werk tweemaal tot leven gebracht door een interactieve performance. Deze installatie is een viering van de symbiose tussen kunst, cultuur en vrouw zijn.
1800 Times - Minimoves, Blurborders, Bangkok Art and Culture Center, Bangkok, Thailand, 2021) Performance, 30 minuten. De performance, die een half uur duurt, omvat het tellen van 1 tot 1800 in het Nederlands, waarbij elk getal gekoppeld is aan een specifieke handeling tijdens de uitvoering. Door aan elk nummer een handeling toe te wijzen, verduidelijkt de betekenis en het gevoel van een getal. De keuze van kleding en attributen in de performance dient als symbolische tactiek om de boodschap te versterken. De witte verschijning symboliseert een geest of spook, zoals veel verhalen in Thailand en andere landen suggereren, waarin specifieke overledenen terugkeren als geesten, vaak met een onvoltooide missie of verhaal. Hierdoor wordt de worsteling van het mens-zijn en de onvoltooide verhalen gesymboliseerd. De vijzel en stamper verwijzen naar alledaagse gebruiksvoorwerpen van de arbeider. Dit kunst-event vond plaats in het kader van de oorlog in Myanmar.
Good Morning 7 - Good Morning series. Schilderij met acrylverf, pigmentpoeder en zand 350 x 60 cm
I Have a Dream, I Have My Period - Video projectie, geluid op speaker. Loop 5:03 min.