Reglement Regeling Impuls en Verdieping voor Rotterdamse kunstenaars (I&V)
1. CBK Rotterdam
CBK Rotterdam is hét adres voor Rotterdamse beeldende kunst. Met tentoonstellingen, lokale en internationale kunst in de publieke ruimte, projecten, opdrachten, bijdragen en investeringsregelingen brengt CBK Rotterdam de beeldende kunst en de stad, kunstenaar en publiek met elkaar in verbinding.
2. Regeling voor Impuls en Verdieping
De Regeling voor Impuls en Verdieping voor Rotterdamse beeldend kunstenaars, is per 2010 door het college van B&W ingevoerd als Regeling Onderzoek en Ontwikkeling en is vanaf 1 maart 2024 de Regeling Onderzoek en Ontwikkeling nieuwe stijl en gaat verder onder de noemer Regeling Impuls & Verdieping (I&V). Het betreft nadrukkelijk een subsidieregeling voor individuele kunstenaars die bij CBK Rotterdam staan ingeschreven. De regeling wordt gefinancierd uit de Geldstroom Beeldende Kunst en Vormgeving. De regeling I&V is bedoeld voor Rotterdamse beeldend kunstenaars en ondersteunt een verdiepende activiteit of een vernieuwende impuls binnen de kunstenaarspraktijk van Rotterdamse kunstenaars in de vorm van een vergoeding voor tijd waarmee in een afgebakende periode gewerkt kan worden om zich verder te kunnen ontwikkelen, en hun zichtbaarheid te vergroten. De subsidie is een honorarium en de hoogte van dit honorarium is afhankelijk van de duur van het project.
2.1 Reikwijdte / Voor wie
Deze regeling is bedoeld voor individuele beeldende kunstenaars die als kunstenaar ingeschreven staan bij CBK Rotterdam.
Een beroep op deze regeling kan niet gedaan worden door:
-
- studenten kunstvakonderwijs tweede fase;
- leden van de adviescommissie die de aanvragen in het kader van deze regeling beoordelen;
- medewerkers in vaste dienst bij CBK Rotterdam en leden van de Raad van Toezicht van CBK Rotterdam.
2.2 Subsidie
Toekenning van de subsidies is strikt gebonden aan het door de Gemeenteraad van Rotterdam beschikbaar gestelde budget.
Per aanvraag kan maximaal € 7.500,- worden toegekend.
De verdeling van subsidie geschiedt, met inachtneming van het subsidieplafond, in meerdere rondes verspreid over het jaar.
Data van deze rondes worden bekend gemaakt via de website.
2.3 Voorwaarden voor subsidieaanvraag
Ingediende subsidieverzoeken worden getoetst aan onderstaande voorwaarden:
– De aanvrager dient als kunstenaar ingeschreven te zijn bij CBK Rotterdam.
– De gegevens op de kunstenaarspagina op Artoffice.info dienen actueel te zijn met gegevens niet ouder dan een half jaar.
– Nieuwe aanvragen kunnen pas in behandeling worden genomen na afhandeling van eerdere door de CBK Rotterdam gehonoreerde toekenningen vanuit regelingen van Art Office.
– Het aanvraagformulier dient volledig ingevuld en ondertekend te zijn en uiterlijk op de geldende sluitingsdatum van een subsidieronde te zijn ingediend.
– Alvorens de aanvrager na ontvangst van een negatief besluit opnieuw een aanvraag in kan dienen moet er minimaal een volgende I&V-ronde zijn verstreken.
– Het voorstel betreft een afgebakende periode waarin een vooraf gestelde vraagstelling nader wordt onderzocht. Hierin ligt de nadruk op de verdiepende en beeldende activiteiten en niet op de reguliere productie van kunst.
3. Commissie I&V
3.1 Adviescommissie
De commissie heeft tot taak directeur CBK Rotterdam te adviseren over de aanvragen die in aanmerking komen voor een subsidie na toetsing van de voorwaarden zoals genoemd in artikel 2.3. De commissie bestaat uit minimaal drie en maximaal vier leden. Zij beschikken over een gedegen kennis van de hedendaagse beeldende kunsten en/of over specifieke deskundigheid. Commissieleden worden benoemd voor maximaal twee jaar, met een eventuele verlenging van één jaar. Ieder jaar treedt minimaal een lid af en treedt een nieuw lid toe. De diversiteit van de samenstelling van de commissie is leidraad voor het zoeken naar een geschikte kandidaat. Nieuwe kandidaten worden opgeroepen via een open oproep.
3.2 Werkwijze Commissie
De commissieleden ontvangen alle aanvragen digitaal.Voorafgaand aan elke vergadering lezen de commissieleden de aanvragen. Ze maken ieder een prioritering op basis van de hieronder genoemde criteria en het beschikbare budget per ronde. Tijdens de vergadering wordt elke aanvraag afzonderlijk besproken en geeft ieder commissielid zijn/haar oordeel. De vergadering wordt geleid door de voorzitter van de commissie en bijgezeten door de coördinator van de regeling die de vergadering ook notuleert (beiden hebben geen stemrecht). Tijdens de vergadering wordt iedere aanvraag afzonderlijk besproken en geeft ieder commissielid zijn oordeel over de aanvraag. Naast het voldoen aan de gestelde voorwaarden is het oordeel van de commissie over de artistieke kwaliteit van het onderzoek samen met de te verwachten artistieke impuls voor de ontwikkeling van de beroepspraktijk, doorslaggevend voor het uiteindelijke advies. De commissie brengt het advies met redenen omkleed, schriftelijk uit aan directeur CBK Rotterdam. In het advies worden eventuele minderheidsstandpunten vermeld van een of meer leden, indien leden daarom verzoeken. De inhoud van de aanvragen, de adviezen en de uitslag worden zowel door de commissieleden als de medewerkers CBK Rotterdam, vertrouwelijk behandeld.
3.3 Criteria
De volgende criteria leggen gewicht in de schaal bij het beoordelen van een voorstel:
– Het project heeft betekenis voor de artistieke ontwikkeling van de kunstenaar en is gericht op het verkennen van andere wegen en het exploreren van mogelijkheden ter verdieping van de autonome beroepspraktijk.
– De artistiek inhoudelijke kwaliteit van het voorstel en het oeuvre van de kunstenaar.
– De hoogte van het aangevraagde bedrag staat in verhouding met de tijd die wordt geïnvesteerd door de kunstenaar.
4. Aanvraagprocedure
Wanneer aan de voorwaarden bij 2.3 is voldaan, kan de aanvraag digitaal worden ingediend. De aanvragen moeten worden opgesteld in het Nederlands (indien echt niet anders mogelijk, in het Engels). Wanneer de aanvraag toch in het Engels wordt ingediend, moet de aanvrager rekening houden met het feit dat teksten, betekenissen en nuances kunnen wijzigen door (automatische) vertalingen.
De vooraf vastgestelde indieningsdata worden elk jaar bekend gemaakt op de website CBK Rotterdam (artoffice.info). Subsidieverzoeken dienen via deze website te worden ingediend. De aanvrager kan er niet van uitgaan dat de commissie kennisneemt van alle informatie op de in de aanvraag vermelde websites. Aan de hand van het advies van de commissie beslist directeur CBK Rotterdam over het al dan niet verlenen van een subsidie en over de hoogte van de financiële bijdrage. Om te voorkomen dat het budget voortijdig uitgeput raakt, wordt de subsidie over verschillende indieningsronden in een kalenderjaar gespreid.
CBK Rotterdam deelt de beslissing over de subsidies per e-mail mee aan de betrokkenen. Dit geschiedt binnen acht weken na sluitingsdatum van een subsidieronde. CBK Rotterdam kan deze termijn met ten hoogste twaalf weken verlengen. Indien CBK Rotterdam besluit de termijn te verlengen wordt de indiener hiervan binnen acht weken na sluitingsdatum van de betreffende subsidieronde op de hoogte gesteld.
5. Gehonoreerde aanvraag
5.1 Wijziging in project
Tijdens de voorbereiding of de uitvoering van het gesubsidieerde project kunnen zich onvoorzien inhoudelijke, organisatorische en/of financiële veranderingen voordoen die van invloed zijn op het karakter en/of de geplande uitvoeringsperiode van het project. Fundamentele veranderingen dienen schriftelijk te worden gemeld aan directeur CBK Rotterdam. Indien de indiener in gebreke blijft of de veranderingen daartoe aanleiding geven kan directeur CBK besluiten de subsidieverlening in te trekken dan wel ten nadele van de subsidieontvanger te wijzigen. Aan een subsidieverlening kunnen geen rechten ontleend worden bij een eventuele volgende aanvraag.
5.2 Factureren
Het uitkeren van de subsidie is in twee delen (70%-30%) en geschiedt alleen nadat door de kunstenaar een gespecificeerde factuur is ingediend bij CBK Rotterdam. De factuur dient in pdf te zijn opgemaakt en moet worden gestuurd naar factuur@cbkrotterdam.nl o.v.v. toekenningsnummer en jaartal. Op de subsidie is geen BTW van toepassing.
5.3 Eindverantwoording en eindafrekening
Aan het eind van het project dient CBK Rotterdam vast te kunnen stellen of de subsidieontvanger daadwerkelijk aanspraak kan maken op de bij subsidieverlening toegekende bijdrage. De vaststelling van de definitieve hoogte van het subsidiebedrag geschiedt aan de hand van een eindafrekening en een eindverantwoording (in tekst en beeld) die past bij de vorm waarin het project is uitgevoerd. Deze eindverantwoording dient bij CBK Rotterdam ingediend te zijn uiterlijk zes weken na de datum van afronding welke is vermeld in de toekenning. Het restant (30%) kan worden gefactureerd nadat de oplevering en het eindverslag door CBK Rotterdam zijn goedgekeurd. Bij het niet voldoen aan deze eindverantwoording, kan ook het voorschot (70%) worden teruggevorderd.
5.4 Communicatie
Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling Impuls en Verdieping voor Rotterdamse kunstenaars. Bij eventuele presentatie en communicatie van het proces en/of (eind)resultaat van het project moet de participatie van CBK Rotterdam duidelijk worden vermeld volgens de door CBK Rotterdam aangegeven richtlijnen (Gehonoreerd en nu? – Art Office).
CBK Rotterdam mag aan het project gerelateerde gegevens en het daarbij behorend beeldmateriaal rechtenvrij publiceren op de CBK Rotterdam websites en in overige publiciteitsuitingen van CBK Rotterdam.
5.6 Hardheidsclausule en Mandaat
Mandaat uit: Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rotterdam 2016 artikel 11.15: Directeur Centrum Beeldende Kunst: collegemandaten. Aan de directeur CBK wordt door het College van Burgemeester en Wethouders mandaat verleend tot het uitvoeren van de Regeling Ontwikkeling- en Onderzoekssubsidies voor Rotterdamse kunstenaars (vanaf 1 maart 2024 verder gaat onder de naam Regeling Impuls en Verdieping). Op de regeling zijn de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Subsidieverordening Rotterdam (SVR 2014) van toepassing. Indien vanwege bijzondere omstandigheden een strikte toepassing van het bepaalde in deze regeling zou leiden tot onbillijkheid van overwegende aard, kan het College afwijken van het bepaalde in deze regeling.
6. Negatieve beschikking
Alvorens de aanvrager na ontvangst van een negatief besluit opnieuw een aanvraag in kan dienen moet er minimaal een volgende I&V-ronde zijn verstreken.
6.1 Bezwaar
De Algemene Wet Bestuursrecht biedt de subsidieaanvrager de mogelijkheid om, binnen zes weken na dagtekening van het besluit, een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen.
Let op: de bezwaarcommissie onderzoekt alleen of er procedurefouten tijdens de behandeling van de aanvraag zijn gemaakt en oordeelt niet over het inhoudelijk advies van de I&V-commissie. Voor een inhoudelijke toelichting op een afwijzing kan de aanvrager contact opnemen met Art Office. Het bezwaarschrift dient gericht te zijn aan het College van Burgemeester en Wethouders. Dit bezwaarschrift moet ondertekend zijn en bevat tenminste de gronden van het bezwaar, de naam en het adres van de indiener, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt. Het is wenselijk tevens een kopie van dit besluit mee te zenden.
Het bezwaarschrift moet worden gezonden naar:
College van Burgemeester en Wethouders
t.a.v. de Algemene Bezwaarschriftencommissie.
Postbus 1011
3000 BA Rotterdam
Er kan, indien er een bezwaarschrift bij het college is ingediend, een verzoek om voorlopige voorziening (o.a. schorsing) ingediend worden bij:
Rechtbank Rotterdam
sector Bestuursrecht
Postbus 50951
3007 BM Rotterdam
Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd.
Aan deze subsidieregeling kunnen geen rechten worden ontleend.
Contact
Voor verdere informatie kun je contact opnemen met:
CBK Rotterdam Art Office
Eendrachtstraat 10
3012 XL Rotterdam
artoffice@cbkrotterdam.nl